Primăria Capitalei acordă tichete pentru achiziţionarea de biciclete, deşi nu există piste. Câţi bani vor primi bucureştenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea Foto Arhivă Adevărul
Gabriela Firea Foto Arhivă Adevărul

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat, vineri, proiectul de hotărâre prin care primăria va acorda 5000 de tichete în valoare de 500 de lei persoanelor cu domiciliu în Bucureşti şi care-şi doresc achiziţionare unei biciclete, fie ea şi electrică. Decizia ar veni să ajute la fluidizarea traficului, însă în Bucureşti pistele de biciclişti sunt aproape inexistente, iar acolo unde există au devenit parcare.

Proiectul „Biciclişti în Bucureşti”, prin care primăria Capitalei a decis acordarea a 5000 de tichete în valoare de 500 de lei a fost votat, vineri, de consilieri generali din CGMB. Potrivit expunerii de motive, măsura vine să încurajează mijloacele alternative de transport, să încurajeze mişcare, dar şi să ajute la fluidizare traficului.

„Încurajarea folosirii mijloacelor alternative în principal ca mijloc de deplasare în oraş, precum şi ca vehicul cu rol recreativ şi sportiv, reprezintă o prioritate pentru autorităţile publice, fiind o componentă importană a politicii publice de mediu privind reducerea poluării aerului, dezvoltării mobilităţii, sportului şi promovării unui stil de viaţă activ şi sănătos”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.


De vouchere ar urma să beneficieze orice cetăţean cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, cu vârsta minimă de 18 ani şi care doreşte să-şi cumpere o biblicletă. Problema care apare însă ţine de numărul mic al pistelor de biciclete din Bucureşti, precum şi de faptul că acolo unde există, multe au ajuns să fie folosite ca loc de parcare. Acest aspect a fost ridicat şi în şedinţa CGMB, la dezbaterea proiectului, unde un consilier USR a spus că probleme reală nu este că oamenii nu au bani să îşi cumpere biciclete, ci că nu există infrastructură, respectiv piste pentru biciclişti, şi nici spaţii sau locuri în care cetăţenii să îşi poate lăsa bicicletele.

„Ieri (joi, n.r.) s-a întâmplat un accident în urma căruia era să nu mai fiu aici, cu voi. Mergând regulamentar pe carosabil, cu bicicleta, o maşină era cât pe-aici să intre în mine. Este foarte uşor să scoatem 500 de lei din buzunar, dar în situaţia de faţă este iresponsabil. Avem mari probleme de siguranţă. Transportul alternativ nu este încă dezvoltat în Bucureşti, dar nu pentru că oamenii nu au biciclete, ci pentru că nu avem infrastructură, piste, nu există siguranţă şi mai e o problemă faptul că oamenii nu au unde să-şi ţină bicicletele. (...) Este iresponsabil să încurajăm astfel mersul pe bicicletă. Trebuie să facem infrastructură şi apoi să le dăm oamenilor bani de biciclete”, a declarat consilierul USR în timpul dezbaterii.

În ciuda opoziţiei din partea USR, proiectul a fost aprobat cu 28 de voturi „pentru”,  şase voturi„împotrivă” şi cinci abţineri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite