Preşedintele Iohannis trebuie să spună „stop joc!”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece ore şi câteva minute. Atât durează drumul, parcurs cu două mijloace de transport, un autobuz care nu respectă ora tragerii la peron şi, desigur, nici pe aceea a plecării, şi un microbuz, de la Târgu Jiu la Oradea. L-am făcut luni, întorcându-mă de la o premieră a Teatrului „Elvira Godeanu”.

Cu ce îţi poţi ocupa timpul preţ de atâta amar de vreme? Poţi să citeşti, numai că rândurile îţi saltă din cauza stării precare a drumurilor patriei- eu am făcut-o, parcurgând câteva zeci de pagini din consistentele şi interesantele Memorii ale d-lui Alfred Moses, fostul ambasador al SUA la Bucureşti-şi ascultând emisiunile feluritelor posturi de radio, alese după gusturile şi preferinţele şoferilor. Cum calitatea tehnică a recepţiei nu este chiar în toate zonele ireproşabilă, câteodată te afli în situaţia de a adăuga informaţiilor tot felul de deducţii logice cu care completezi ştirile “prinse” de pe fm.

Cu ce şi cu cine a început ziua de luni, şi nu doar radiofonic, la nivel naţional? Cu vocea stridentă a hiper-activei primăriţe generale a Capitalei, d-na Gabriela Firea. Care nici să o dai cu ceară, nu renunţă la condiţia de star mediatic. Încă de la primele ore ale dimineţii, doamna Firea a spus că dacă ar fi după gândul şi dorinţa domniei-sale, ar închide pe o durată de măcar două săptămâni toate şcolile nu doar din Bucureşti, ci din întreaga ţară. Ar face-o pentru a proteja cât se poate mai bine de ameninţarea cu coronavirus toţi copiii ţării. Aşa îi spun ei că ar trebui făcut responsabilitatea politică şi sentimentul matern. Pare-se că doamna Firea aspiră la condiţia de mamă a naţiunii. Însă cum decizia nu îi aparţine, spre a-şi lua revanşa şi a arăta că are, totuşi, autoritate, guraliva în chestiune a decis închiderea tuturor instituţiilor de spectacole aflate în subordinea Primăriei Generale a Capitalei. Măcar până la data de 31 martie.

A intrat apoi în scenă preşedintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu. Care a vorbit şi el despre coronavirus din pricina căruia Congresul extraordinar al partidului, amânat deja în repetate rânduri, se va desfăşura totuşi în ziua de 21 martie, însă online. O soluţie cum nu se poate mai în interesul domnului  Ciolacu. Care  nu a ratat ocazia de a sări la gâtul politicienilor teoretic aflaţi la guvernare şi a anunţa că parlamentarii PSD nu îşi vor da joi votul de încredere guvernului condus de dl. Florin Cîţu. Nu ar putea să o facă de vreme ce un număr considerabil de candidaţi la posturile de miniştri nu au primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate, iar conducerea PNL se încăpăţânează să nu îi retragă. PSD e un partid moral şi cu principii ferme. A redovedit-o recent doamna Sorina Pintea

Câteva minute mai încolo a intrat în scenă dl. Raed Arafat, de câteva zile încoace adevăratul premier al ţării. Despre care am aflat că ar intenţiona să propună Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ce ar urma să se întrunească după ora 16, închiderea unităţilor de învăţământ preuniversitar până după Paştele ortodox.

Aceasta după ce cu doar câteva ore înainte ministrul Educaţiei, inenarabila doamnă Monica Anisie, un fel de replică penelistă a doamnei Firea, a declarat că nu ar exista motive de a pune lacăt pe şcoală, iar premierul interimar Ludovic Orban a făcut pe filosoful, meditând cu voce tare că o astfel de decizie se ia după o adâncă cumpănire. Pare-se că încă de duminică seara, soluţia închiderii şcolilor i-ar fi fost prezentată d-lui Ludovic Orban. Care însă a respins-o. Dacă ar fi acceptat-o, ar fi recunoscut implicit că situaţia este gravă, oricum mult mai serioasă decât au prezentat-o până atunci oficialităţile române, că sistemul sanitar românesc nu este pregătit dacă, Doamne fereşte !, s-ar petrece şi în România ceva asemănător cu ceea ce se întâmplă în aceste zile în Italia.

Cu puţin înainte de ora 20, dl. Ludovic Orban, în chip de crainic prost şi pus pe glume nesărate, a rezumat hotărârile luate de sus-menţionatul Comitet. În privinţa şcolilor, s-a ales o soluţie care nu e nici cum şi-o imaginase doamna Firea, nici cum o plănuise dl. Arafat. Egoul PNL şi-a spus cuvântul. Hotărârile au fost prezentate mai apoi pe larg de ministrul de Interne, dl. Marcel Vela.  Aceasta după ce dl. Orban a făcut un apel la şefii partidelor politice să nu încerce a trage profit electoral din ameninţarea cu o epidemie sau, Doamne fereşte !, cu o pandemie de coronavirus.  Apel survenit după ce el însuşi a încercat să facă exact lucrul pe care îl refuză concurenţilor lui politici. Dl. Orban s-a aflat în treabă şi s-a întrecut în bâlbe doar spre a ne reaminti că el este jupânul. Aşa că îi stă în putinţă să submineze posibilitatea învestirii guvernului Cîţu cu gândul că s-ar mai putea da o şansă nebuniei cu alegerile anticipate.

Degeaba. Prea târziu. Dl. Orban a pierdut partida. Ezitările lui politice, speranţa că visul alegerilor anticipate ar mai avea totuşi o posibilitate de a se transforma în realitate l-au costat scump luni pe dl. Orban. Intervenţia domniei sale din cursul serii respective a semănat cu apariţia cuiva care încearcă să îşi sature foamea cu resturile rămase de la mesele opulente. Nu dl. Orban şi nu componenţii guvernului domniei-sale au făcut agenda zilei. Ci doamna Firea şi domnii Ciolacu şi Arafat.

Aventura în care au plonjat în urmă cu câteva săptămâni PNL şi guvernul Orban spre a da curs dorinţei de anticipate a preşedintelui Iohannis se plăteşte. Din păcate nu doar de acei politicieni care nu au avut urechi să asculte avertismentele celor care mai au încă scaun la cap. Oameni pe care PNL nu îi ascultă nici azi, în ceasul al doisprezecelea. Ci de întreaga populaţie.

Cred că a venit vremea ca preşedintele să iasă public şi să pronunţe singurele cuvinte raţionale - Stop joc! În apariţia de ieri seară nu a făcut-o. A cerut politicienilor seriozitate. Dl. Iohannis, în calitate de profesor, ştie ce este aceea exemplu personal. Aştept dovada că ştie şi să îl pună în practică.

Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevarul.ro şi pe site-ul contributors.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite