FOTO VIDEO Iohannis, în Harghita: Autonomia pe criterii etnice nu e de dorit. Reacţia preşedintelui după ce a primit steagul secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis  a declarat, marţi, la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale din Covasna şi Harghita, că autonomia pe criterii etnice nu este un lucru „dorit“, dar şi că descentralizarea e obligatorie. De asemenea, Iohannis a primit de la un ales local un steag al Ţinutului Secuiesc, preşedintele înmânând, la rândul său, un steag al României.

Iohannis, la dezbaterea „Coerenţă şi transparenţă – exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna”, cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele Harghita şi Covasna (Miercurea Ciuc):

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a primit cadou steagul Ţinutului Secuiesc

Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit preşedintelui Klaus Iohannis un steag al Ţinutului Secuiesc, pe care a trecut data la care Iohannis a câştigat alegerile şi data de marţi, când a venit în judeţele Harghita şi Covasna, spunând că acesta trebuie să fie începutul unui parteneriat. Iohannis a cerut consilierilor săi un steag al României, pe care i l-a înmânat în replică lui Raduly Kalman, afirmând că parteneriatul nu trebuie să fie pe criterii etnice.

„Este un steag pe care am trecut cele două date istorice, în care aţi fost ales preşedinte al României, şi data de astăzi. Am trecut deopotrivă şi procentele pe care le-aţi obţinut în Harghita şi Covasna", a spus primarul, adăugând că acest gest ar trebui să "pecetluiască" un parteneriat între preşedinte şi autorităţile din Ţinutul Secuiesc.

La rândul său, Iohannis i-a oferit primarului UDMR cadou steagul României, sala aplaudând gestul preşedintelui.

VIDEO cu momentul schimbului de steaguri

„Cred că este potrivit şi mă bucur că aţi aplaudat. Dacă este să avem un parteneriat strategic, eu ca preşedinte al României să vă las cadou în amintire, tricolorul nostru, al tuturor. Ca să nu greşim pe undeva cu steagurile. Aţi menţionat parteneriatul strategic dintre noi. Aţi folosit steagul statului maghiar. Şi cu acela avem un parteneriat strategic, dar el nu se bazează pe relaţii etnice sau interetnice, ci pe relaţii între două state vecine şi care trăiesc în bună înţelegere", i-a spus Iohannis primarului.

Iohannis: Problema steagului secuiesc se poate rezolva din perspectivă turistică, dacă se doreşte detensionarea situaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că problema limbii materne poate fi rezolvată în Parlament, dar cu respectarea Constituţiei, iar cea a steagului Ţinutului Secuiesc poate să ţină cont de promovarea turistică, la fel ca şi în alte ţări, discuţia fiind importantă dacă se doreşte "detensionarea" situaţiei.

"Aceste chestuni trebuie rezolvate prin lege, în Parlament. Nu sunt eu chemat să am o părere foarte fermă despre aceste chestiuni, dar cred că putem să discutăm lucrurile într-o perspectivă care se regăseşte foarte bine în Constituţia României. Putem discuta despre trecut, despre viitor, dar România noastră are o Constituţie şi cu asta funcţionează", a spus preşedintele.

El a explicat că limba maternă poate fi folosită în şcoli, în media şi în administraţie, motiv pentru care România este un exemplu în Europa, însă a atras atenţia că discuţia trebuie purtată cu grijă. Iohannis a vorbit şi despre problemele legate de dorinţa folosirii steagului Ţinutului Secuiesc, explicând că există astfel de exemple şi în alte ţări, însă doar din perspectivă turistică.

"Steagurile sunt simboluri puternice. Cred că este rezonabil să ne uităm şi în jur. Există multe zone care doresc să se promoveze, de regulă turistic sau cultural, folosind simboluri de undeva din istorie şi cred că de aici trebuie să pornească o discuţie. Faptul că steagul despre care vorbiţi a dus la foarte multe discuţii şi politicie după părea mea se leagă de faptul că dacă steagul Bucovinei se foloseşte pur pentru promovare turistică, acest steag a venit şi cu revendicări politice, şi acest lucru e complicat, şi o rezolvare se găseşte dacă se doreşte să se meargă către detensionare", a explicat Iohannis.

UPDATE Iohannis: Descentralizarea e obligatorie, dar autonomia pe criterii etnice nu e de dorit

În discursul său din Ţinutul Secuiesc, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este „de dorit“, însă s-a arătat împotriva ideii autonomiei, după ce şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, a cerut acest lucru pentru zona Ţinutului Secuiesc, explicând că este o idee respinsă şi la nivel european, pentru că „inhibă dezvoltarea."

„Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul unei regionalizări să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică“, a declarat preşedintele Iohannis.

UPDATE Iohannis, după intonarea imnului Ţinutului Secuiesc: Vă mulţumesc că mi-aţi cântat

Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna, în debutul unei dezbateri, după ce a fost intonat de participanţi imnul Ţinutului Secuiesc, pentru că „i-au cântat", afirmând că au voci "bune şi puternice", iar el a venit ca să îi asculte.

Iohannis şi-a început discursul urându-le participanţilor "Bună ziua" în limba maghiară. „Vă mulţumesc că mi-aţi cântat când am intrat. Aveţi voci bune şi puternice. Din câte ştiu eu, au trecut mulţi ani de când un preşedinte a păşit aici, într-o vizită oficială, aşadar am ţinut în mod special să vin în această zonă minunată, cu oameni puşi pe treabă, pentru a vă cunoaşte. Sunt sigur că doar prin dialog şi parteneriat autentic pot fi găsite cele mai bune soluţii la dificultăţile pe care le întâmpinaţi. Apreciez foarte mult echilibrul de care dă dovadă marea majoritate a aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna. Adesea v-aţi constituit într-un liant între majoritate şi minoritate şi aţi creat o punte între actul decizional local şi central. Intoleranţa, respingerea celor de altă entnie, indiferent dacă sunt practicate de reprezentanţi ai minorităţii sau ai majorităţii, sunt căi sigure pentru blocarea evoluţiei, atât a comunităţilor, cât şi a ţării în ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunităţi nu este de natură să favorizeze progresul“, a declarat Iohannis.

UPDATE „Am venit pentru a vedea care sunt problemele de aici. Am o serie de întâlniri şi la sfârştitul zilei voi şti mai multe despre oamenii de aici“, a declarat Klaus Iohannis la sosirea sa la Miercurea-Ciuc.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, marţi, vizita în Harghita şi Covasna, cu o dezbatere alături de reprezentanţii administraţiei publice locale din cele două judeţe. În debutul dezbaterii, după imnul României, a fost cântat imnul Ţinutului Secuiesc de către întreaga sală şi de către preşedinţii CJ Harghita şi Covasna, care se aflau pe scenă, alături de şeful statului.

După cântarea celor două imnuri, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a susţinut un discurs în care a vorbit despre drepturile minorităţilor, cerând mai multe măsuri pentru protecţia lor, şi afirmând că maghiarii nu trebuie să se mai simtă ca nişte "copii vitregi ai statului român". El a cerut preşedintelui să fie un mediator între majoritate şi minoritate.


„Au trecut mulţi ani de când un şef de stat nu a mai fost în vizită oficială în cele două judeţe din centrul ţării, iar scopul acestei vizite îl reprezintă cunoaşterea problemelor locale, identificarea realităţilor zonei, dar şi a elementelor care ţin de viitoarea dezvoltare regională", a spus săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Şeful statului va participa, cu această ocazie, la o dezbatere cu autorităţile locale, care va avea loc la Consiliul Judeţean Harghita în Miercurea Ciuc. La dezbaterea "Coerenţă şi transparenţă — exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna“ vor participa aproximativ 300 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale din cele două judeţe, iar evenimentul se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administraţia locală, pe identificarea domeniilor cu potenţial de dezvoltare în această zonă, dar şi pe modul în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă.

Şeful statului va merge şi la Catedrala Episcopală Ortodoxă „Sfântul Nicolae“ şi Complexul Monahal Şumuleu-Ciuc. 

Preşedintele Iohannis va vizita şi căminul „Sfântul Ştefan" din Miercurea Ciuc, unde va avea şi o întâlnire cu meşteşugari, întreprinzători şi producători autohtoni.De asemenea, şeful statului va vizita fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, cu tradiţie în îmbutelierea apei minerale.

Tot marţi, preşedintele Iohannis va merge în municipiul Sfântul Gheorghe din Harghita, unde va avea o întâlnire cu reprezentanţii clusterelor, asociaţiilor profesionale şi incubatoarelor din zonă pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii din zonă.

În aceeaşi zi, şeful statului va participa la ceremonialul militar organizat la Mausoleul de la Mărăşti, în judeţul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la bătălia care a avut loc în această localitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite