Presa ca armă de prostire în masă. Democraţii de la Bucureşti ne salvează de cenzura dictatorilor de la Bruxelles

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul pe Justiţie pentru România, întocmit de Comisia Europeană, a dat startul unor noi campanii diversioniste la Ministerul Propagandei (Antena 3). Totul, cu un singur scop: decredibilizarea unui document care scoate în evidenţă gravele probleme pricinuite statului de drept, în primul rând Justiţiei, de Puterea USL.

Trei sunt temele toxice răspândite de propaganda lui Felix:

1. raportul nu a fost făcut la Bruxelles, ci la Bucureşti;

2. oficialii Comisiei Europene au fost “păcăliţi” (ori, şi mai grav, "cumpăraţi") de "oamenii lui Băsescu" (Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Elena Băsescu etc.);
3. Barroso vrea să impună cenzura în România.

Campaniile sunt atât de tembele, încât nici nu merită comentate. Altceva trebuie consemnat: faptul că în ultimele 45 de zile au tras semnalul de alarmă, în privinţa prăbuşirii democraţiei din România, trei instituţii pe cât de credibile, pe atât de influente. Acestea au produs trei documente pe care nu le putem ignora: Raportul Comisiei de la Veneţia (în decembrie 2012), Raportul OSCE privind alegerile parlamentare (tot decembrie 2012) şi Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene (în ianuarie 2013).

În toate cele trei documente este semnalat un nou pericol la adresa democraţiei din România: folosirea mass-media în războaiele murdare ale politicii, prin transformarea unor gazetari în propagandişti de presă, unii chiar cu accente interlope.

Un paragraf relevant din Raportul pe Justiţie: “Comisia ar dori să atragă atenţia asupra rolului mijloacelor de informare în masă. Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activităţii de supraveghere desfăşurată de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Situaţia sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoţită de o protecţie corespunzătoare a instituţiilor şi a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum şi pentru a pune la dispoziţie măsuri reparatorii eficiente”.
Comisia Europeană face şi o recomandare: “Revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei. Ar trebui să se dea asigurări Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la independenţa sa efectivă, iar acesta ar trebui să îşi îndeplinească pe deplin rolul, prin instituirea şi aplicarea unui cod de conduită în această privinţă”.

Raportul OSCE privind alegerile din 9 decembrie 2012 menţiona: “Polarizarea din ce în ce mai pronunţată a mass-media şi afilierea politică a principalilor difuzori au fost de asemenea subliniate. Potrivit spuselor multor interlocutori, mai multe instituţii mediatice preferă să devină un instrument la dispoziţia partidelor politice mai degrabă decât să joace un rol critic şi analitic de watch dog faţă de autorităţile publice, din cauza situaţiei financiare dificile a pieţei mass-media din ultimii ani şi a vulnerabilităţii la interese politice care rezultă din aceasta”.
În documentul elaborat de OSCE este menţionat inclusiv grupul media a cărui principală misiune pare a fi dinamitarea statului de drept: “Un exemplu clar este trustul de presă Intact, care controlează cele mai populare posturi TV, inclusiv canalul de ştiri Antena 3, lider de piaţă, şi care este deţinut de Dl. Dan Voiculescu (fondatorul Partidului Conservator, care face parte din coaliţia USL)”.

Nocivitatea transformării mass-media în armă politică a fost remarcată şi de Ambasada SUA la Bucureşti. Ieri, diplomaţii americani au salutat Raportul Comisiei Europene. Jumătate din textul dat publicităţii se referă la arma mediatică, folosită ca o armă de prostire în masă.

În plan intern, un semnal pozitiv a venit, prompt, de la noul preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu: “Îmi asum toată recomandarea Comisiei, şi cu privire la activitatea Consiliului. Chiar am să vin în întâmpinare, propunând foarte rapid modificări substanţiale, fiindcă, într-adevăr, avem de-a face cu un derapaj generalizat. Din păcate, perioada recentă a fost însoţită şi de declaraţii destul de alunecoase ale unor personalităţi. Cred că ar trebui menţionat că până şi astăzi am asistat la un caz concret, în care o vedetă de televiziune a încercat să exercite presiuni abuzive asupra deciziei unui judecător într-un proces de contencios administrativ cu o instituţie”.

Aici e cheia: la CNA. Căci a stabili reguli şi a impune respectarea lor nu înseamnă cenzură, ci intrare în normalitate. Asta-i culmea: au ajuns Victor Ponta, Cătălin Ivan (ce ţambalagiu!), Dan Voiculescu şi slugoii acestuia să salveze libertatea presei române în faţa cenzurii pe care vrea să ne-o impună Europa Occidentală! Cât de ticălos trebuie să fii ca să susţii aşa ceva? Şi cât de prost trebuie să fii ca să crezi aşa ceva?

Simt că mi se umflă pieptul de mândrie patriotică: propagandiştii noştri îi învaţă pe dictatorii de la Bruxelles ce înseamnă libertatea presei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite