Victor Ponta în „Corriere della Sera“: Reprezint generaţia de politicieni care nu acceptă corupţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat cotidianului italian „Corriere della Sera“, premierul Victor Ponta a afirmat că în România justiţia este independentă, iar lupta împotriva corupţiei a înregistrat progrese semnificative.

Premierul Victor Ponta a răspuns întrebărilor jurnaliştilor de la ”Corriere della Sera” referitoare la politică, economie, dar şi la corupţie, pentru care România a fost criticată de nenumărate ori. El şi-a afirmat hotărârea de a nu tolera corupţia.

“Corupţia este încă o mare problemă pentru că provine din trecut, este o mentalitate a societăţii (...) Ca o persoană care am fost adolescent în timpul perioadei comuniste, eu reprezint o generaţie care nu mai acceptă aşa ceva şi consideră combaterea corupţiei benefică pentru întreaga societate. Sunt foarte hotărât să acord tot sprijinul instituţiilor independente care se ocupă de această problemă Eu reprezint o generaţie care nu mai acceptă aşa ceva”, a subliniat primul ministru.

Independenţa justiţiei

Ponta s-a lăudat cu independenţa justiţiei din România, dar a spus că mai sunt încă multe de făcut în această direcţie.

“Credeţi-mă, pentru că vorbesc ca un fost procuror intrat în politică, ceea ce este important este că în ultimii ani – şi nu îmi exprim doar punctul de vedere personal ci mă bazez pe rapoartele Comisiei Europene şi Transparency International – am construit instituţii independente anticorupţie şi am realizat reforme importante implicând transparenţa cheltuielilor publice deoarece corupţia este direct legată de cheltuielile publice. Suntem într-o direcţie bună dar încă mai este mult de făcut”, a remarcat el, întrebat despre criticile la adresa României şi în primul rând legate de corupţie.

Problema romilor

Întrebat despre percepţia negativă pe care o au italienii asupra romilor/ţiganilor şi asocierea acestora cu imaginea României în Italia, Victor Ponta a spus că aceasta nu este doar problema României, ci a întregii Europe.

”Romii sunt cetăţeni europeni şi discursurile rasiste pe care le văd în unele state europene mă îngrijorează. Trebuie să fim o societate unită în care copiii să crească fără discriminări, cu aceleaşi oportunităţi. (...) Cred că includerea romilor nu ar trebui să fie numai o strategie naţională ci şi europeană. Pentru că ei sunt cetăţeni europeni, nu numai cetăţeni români” a spus premierul. 

Întrebat dacă iniţiativa culturală ”Cantus Mundi” lansată în această săptămână de guvernul român sub bagheta dirijorului Ion Marin pentru a reuni copii de romi, copii bogaţi, săraci, cu handicap, primul ministru a răspuns:

“Suntem foarte mândri ca guvern să fim asociaţi cu acest proiect foarte important, pentru a arăta că România poate fi o societate incluzivă. Cu 25 de ani în urmă, acest lucru nu era posibil, dar astăzi trebuie să fim o societate mai coezivă, pentru a creşte copiii împreună şi acesta ar fi un mare succes”, a remarcat el.

Relaţia României cu Italia

Victor Ponta a subliniat apropierea dintre România şi Italia, legate nu numai de filonul limbii latine, dar şi de mentalităţi.

“Iubesc Italia, ea este fratele nostru mai mare. Limba, mentalitatea sunt atât de similare. Ea este unul dintre partenerii noştri comerciali cei mai importanţi. Companiile italiene, în special mici şi mijlocii, au investit masiv în România, iar investitorii italieni se simt aici ca acasă”, a remarcat Victor Ponta.
El şi-a exprimat dorinţa ca Italia să-şi recâştige competitivitatea în Europa şi în afara ei.

“Doresc ca toate reformele întreprinse de Matteo Renzi (primul ministru italian) să fie competitive, pentru că nu există altă cale”, a mai spus Ponta.
“Nu cred doar în austeritate, nu cred doar în reduceri şi în legea junglei, dar cred că dacă vrem să realizăm o societate competitivă şi incluzivă, trebuie să fim competitivi. Altminteri, pierdem războiul economic”, a subliniat premierul român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite