Premierul Sorin Grindeanu dă rapoarte la doi stăpâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a croi bugetul de stat, premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit miercuri cu Klaus Iohannis,  şeful său pe linie de stat, apoi cu Liviu Dragnea, şeful său pe linie de partid.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat ieri, la Cotroceni, pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan. Tema discuţiei? Bugetul de stat pe 2017. Mai exact, modalitatea prin care PSD va reuşi să pună în practică toate promisiunile electorale, încadrându-se, totodată, într-un deficit bugetar de doar 3%, prag impus de Comisia Europeană. Întâlnirea a fost mai degrabă de curtoazie: s-a discutat mai mult despre proiecte şi mai puţin despre cifre. „Se lucrează pe buget şi bineînţeles că discuţiile au fost de natură de a vedea care sunt intenţiile Guvernului. Când vom avea bugetul, vom putea şti foarte exact cum s-a lucrat. Însă, datele cu care au venit Premierul şi Ministrul Finanţelor sunt date pe care le-am avut şi noi. Evident că am confruntat datele dintr-o parte şi din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionalităţi“, a spus preşedintele Klaus Iohannis după întâlnire.

Concret, şeful statului a venit cu două cerinţe. „După părerea mea, şi asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, şi aşa mai departe“, a spus Iohannis. Un buget pentru apărare de 2% din PIB a fost primul său proiect politic după ce a ajuns la Cotroceni, suţinut de toate partidele.

Problema rămâne deficitul de 3%. Cum va reuşi Guvernul PSD să finanţeze toate promisiunile electorale- pensii şi salarii mărite concomitent cu elimnarea unor taxe- fără a se împrumuta de la creditori internaţionali sau fără a creşte alte taxe? „Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3%, doar el este obligatoriu“, a spus Iohannis. „Şi atunci? Care este soluţia?“, a fost întrebat şeful statului de jurnalişti. „Asta este o chestiune care aparţine Guvernului, care va veni cu soluţii“, a răspuns Iohannis.

Dragnea nu renunţă la control
După discuţia de o oră cu Iohannis, prim-ministrul Sorin Grindeanu a plecat la Palatul Victoria, unde s-a întâlnit cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Cu o seară înainte, întrebat dacă a discutat cu Sorin Grindeanu despre întâlnirea cu Iohannis, Dragnea a spunea: „Sigur, este decizia lui să meargă la preşedinte. N-am înţeles exact... Din ce îmi aduc aminte la Cotroceni, mi-a cerut să-i învăţ şi pe ei (miniştri - n. r.) programul de guvernare şi probabil îl cheamă să vadă dacă au fost la meditaţii şi au învăţat“. De la învestirea Guvernului, Liviu Dragnea a prezentat toate măsurile pe care le va pune în aplicare Sorin Grindeanu, ba chiar a prezentat şi lista de miniştri. Dragnea a fost prezent chiar şi la jurământul de învestitură, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Nu a plecat nimeni cu banii acasă“
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă a discutat cu premierul şi cu ministrul de Finanţe despre „gaura“ de 10 miliarde de lei din buget. „Da, am discutat foarte pe scurt această chestiune. Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat iniţial sintagma de gaură la buget, ceea ce nici nu poate fi vorba. Este vorba de o sumă care nu s-a realizat, pur şi simplu, la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alţii, nu eu, cei care au guvernat, dar cert este că nu a plecat nimeni cu banii acasă şi în această etapă e important să se lucreze foarte, foarte serios pe bugetul 2017. Eu am oferit sprijin la nivel de expert pentru această chestiune“, a comentat Iohannis.

Cât despre demersul Parlamentului de a-i ancheta pe miniştrii tehnocraţi, şeful statului a spus:  „Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului. Cred că ar fi foarte bine ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă şi să nu se ducă discuţia la nivel de contre politice“.

Iohannis vrea şi el un salariu mai mare
După ce preşedintele PSD a  afirmat că salariile demnitarilor vor reveni la grila de dinainte de 2015, Klaus Iohannis a spus: „Îmi păstrez punctul de vedere că salariile demnitarilor trebuie să fie mari, dar aici Parlamentul decide“. Ordonanţa de urgenţă prin care lefurile demnitarilor au fost mărite, adoptată de Guvern în vara anului 2015, sub conducerea interimară a premierului Gabriel Oprea, va intra în dezbatarea Parlamentului în luna februarie.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite