Premierul îl acuză pe preşedintele României de înaltă trădare. Lucrurile nu pot rămâne fără urmări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirmaţia premierului Victor Ponta, apropos de nepromulgarea Codului Fiscal de către preşedintele Iohannis: „Este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României pe care dl Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc“ este echivalentă, oricum ai lua-o, cu o acuzaţie de înaltă trădare.

Mai spune  Victor Ponta într-o intervenţie la un post tv:

Poate că nu se doreşte că România să fie puternică economic, se doreşte să fim aşa... o colonie care cumpără bunuri produse de alţii. Dar eu cred că datoria şi a mea ca prim-ministru şi a preşedintelui României este să apărăm România şi nu să îi apărăm pe alţii care pierd bani sau business-uri pentru că România se întăreşte“.

Nu putem trece peste acuzaţii grave fără consecinţe juridice, politice, pentru că ele afectează puternic relaţiile României cu partenerii săi euroatlantici. Cine a luat decizia în afara României? China? India? Rusia? Nu. Insinuarea premierului Ponta se referă, în afara altor explicaţii, la CE, FMI, BM, America. Din explicaţiile premierului Ponta rezultă că preşedintele nu apară interesele României, ci îi apără pe „Alţii care pierd bani sau business-uri pentru că România se întăreşte“.

În orice ţară civilizată, asemenea afirmaţii ale premierului ţării despre preşedintele ei, ar fi stârnit imediat un scandal monstru. Pentru că: fie premierul are dreptate şi probe pentru susţinerea afirmaţiilor, fie nu are dreptate şi l-a aruncat pe preşedinte într-o zonă în care nu mai poate prezenta credibilitatea necesară în ochii românilor şi oficialilor din alte ţări.

Asemena situaţie, imposibilă într-un stat de drept, trebuie tranşată cât mai repede, într-un fel sau altul. Nu putem trece peste ea ca fiind doar propagandă politicianistă, fără urmări, pentru că devenim neserioşi în ochii lumii întregi. Victor Ponta are obligaţia, la cererea sau nu a preşedintelui, să prezinte dovezile pe care le deţine şi care l-au condus la afirmaţia gravă pe care a adus-o preşedintelui. Nu poate spune că l-a luat gura pe dinainte, că nu suntem la o „grădiniţă“ guvernamentală.

Dacă nu are asemenea dovezi sau nu le prezintă, Victor Ponta poate fi acuzat de subminarea statului de drept, a credibilităţii României în lume. Nu ne jucăm cu afirmaţii publice de o asemenea gravitate, ca şi când ar fi nişte bârfe de discotecă. Preşedintele Klaus Iohannis este obligat să ceară public clarificări, dovezile şi faptele care l-au făcut pe Victor Ponta să-i aducă acuzaţii de o gravitate excepţională.

Juridic, politic, printr-o cerere adresată Parlamentului, preşedintele Iohannis trebuie să-şi apere onoarea şi demnitatea cu toate pârghiile pe care i le dă funcţia.

Lipsa de reacţie a preşedintelui ar conduce la una din două concluzii:

  • Este adevărată acuzaţia premierului Ponta
  • Nu consideră necesar să-i dea o replică, lăsând românii să creadă ce vor.

Ambele variate fac rău prestigiului funcţiei de preşedinte şi induc ideea unei eventuale vinovăţii a preşedintelui României.

Aşteptăm în următoarele 2-3 zile urmările şi consecinţele acuzaţiei foarte grave aduse de Victor Ponta preşedintelui României.

Fie Ponta nu are dovezi, şi atunci trebuie să suporte consecinţele, inclusiv juridice ale acuzaţiei aduse preşedintelui, fie are dovezi pertinente şi atunci preşedintele poate fi judecat pentru înaltă trădare.

Cea mai proastă variantă este ca lucrurile să rămână în coadă de peşte, să nu ştim cine are dreptate şi cine nu.

Poporul român nu merită un asemenea nivel de desconsiderare şi dispreţ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite