PPMT propune analizarea revizuirii Tratatului româno-ungar, să fie cuprinse şi referiri la autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toro Tibor
Toro Tibor

Liderul PPMT, Toro T. Tibor, spune că va propune guvernelor României şi Ungariei să analizeze posibilitatea revizuirii Tratatului de bază dintre cele două ţări, semnat în 1996, astfel încât să cuprindă şi o referire la posibilitatea creării cadrului juridic al autonomiei pentru comunitatea maghiară.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că va propune guvernelor României şi Ungariei să analizeze dacă trebuie sau nu revizuit Tratatul de bază dintre cele două ţări.

„Cerem Guvernului Ungariei să analizeze dacă acest tratat ajută sau nu la relaţiile bilaterale româno-maghiare, acestea fiind şi cheia stabilităţii în regiune. Nu cred că poate să existe stabilitate dacă cele două ţări nu se înţeleg într-o problemă importantă, şi anume comunitatea maghiară din România. Cred că Tratatul de bază româno-ungar ar trebui modificat astfel încât să se introducă o referire la posibilitatea creării cadrului juridic al autonomiei pentru comunităţi naţionale, concret pentru maghiari. Aceasta ar fi modificarea esenţială şi trebuie iniţiate tratative serioase pentru revizuirea Tratatului", a spus Toro.

Potrivit acestuia, nici România, nici Ungaria nu îşi permit, în actualul context internaţional, "să nu aibă un tratat bilateral solid, pentru că au foarte multe interese în comun".

"Am lansat şi un apel către UDMR, care este parte a coaliţiei guvernamentale, să formuleze dacă este mulţumită de această situaţie, că primul-ministru al Guvernului din care face parte respinge scopul strategic al comunităţii maghiare, şi anume autonomia. Să se decidă UDMR dacă merge înainte cu autonomia sau renunţă la acest deziderat", a arătat liderul PPMT.

Toro T. Tibor a subliniat că în Tratatul de bază româno-ungar este inclusă şi Recomandarea nr. 1201 din 1993 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care, în articolul 11, se vorbeşte despre statutul special şi autonomia comunităţilor naţionale, a regiunilor în care acestea sunt majoritare.

"În Recomandarea nr. 1201/1993 se vorbeşte de autonomie teritorială. Documentul este parte integrantă a Tratatului de bază dintre România şi Ungaria şi atunci trebuie să constatăm că România nu a respectat o lege, şi anume Legea de ratificare a Tratatului", a conchis Toro.

Tratatul de bază dintre România şi Ungaria a fost încheiat, în 16 septembrie 1996, la Timişoara şi a fost semnat de premierii de la acea vreme, Nicolae Văcăroiu şi Gyula Horn, în prezenţa fostului preşedinte Ion Iliescu. Tratatul a fost încheiat pe o perioadă de zece ani, cu prelungire automată din cinci în cinci ani, dacă niciuna dintre părţi nu face o notificare că doreşte să modifice documentul.

Tratatul a fost reînnoit automat în 2006 şi 2011, următorul termen fiind 2016. Dacă se doreşte revizuirea Tratatului de către una dintre părţi, acest lucru trebuie notificat până în 16 septembrie 2015.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite