Ponta a uitat să mai discute ordonanţa prin care se majorează salariile demnitarilor. Cui i se va mări leafa de la 1 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nu a discutat nimic, marţi, despre ordonanţa prin care se majorau salariile demnitarilor, deşi premierul Victor Ponta anunţase că astăzi se va lua decizia politică. Anterior, Ponta a spus că Guvernul va da o o altă ordonanţă care să anuleze creşterea salariilor pentru demnitari de la 1 august.

Surse din Ministerul Finanţelor au confirmat, pentru Mediafax, că sumele necesare aplicării acestor majorări de salarii au fost incluse în buget cu ocazia rectificării bugetare. Ceea ce înseamnă, că ordonanţa adoptată de Guvernul condus de vicepremierul Gabriel Oprea rămâne în vigoare, iar demnitarii vor primi salarii mărite odată cu 1 august.

Întrebat joi seară, la o emisiune, dacă are de gând să anuleze ordonanţa prin care salariile demnitarilor ar urma să fie majorate, aşa cum a anunţat la întoarcerea din Turcia, premierul Victor Ponta nu a mai fost la fel de categoric, precizând că decizia politică se va lua marţi, la rectificarea bugetară. „Ştiţi foarte bine că acolo a fost o discuţie între preşedinte, domnul Oprea, pe care eu am înţeles-o şi am acceptat-o, domnul Mihalache în stillul de pe când era la noi la PSD a vrut să o dea la întors şi să arunce pe noi şi acum sigur, marţi o să luăm decizia politică care să-l ignore pe Mihalache şi jocurile lui de doi bani, cu alte cuvinte, spun un singur lucru, că eu cred că şi demnitarii trebuie să fie plătiţi mai bine şi trebuie să aibă cel mai mare salariu, dar eu cred că e oportun ca această mărire de salariu să meargă în acelaşi timp arătând pentru toată lumea o perspectivă“, a declarat Ponta.

Premierul s-a întors din Turcia chiar în ziua în care Guvernul se pregătea să adopte ordonanţa prin care se măreau salariile demnitarilor. Deşi vicepremierul Gabriel Oprea a spus că l-a anunţat pe premier de intenţia Guvernului, Ponta a ieşit a doua zi şi a spus că nu este de acord cu majorarea salariilor pentru demnitari de la 1 august. Atunci, Ponta a anunţat că Guvernul va adopta în şedinţa următoare o altă ordonanţă prin care se anulează creşterea lefurilor pentru demnitari de la 1 august. „Ordonanţa cu salariile demnitarilor, eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi dar odată cu legea salarizării  Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile la preşedinte şi prim-ministrru decât odată cu bugetarii”, a declarat Ponta, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV.

Ponta, contrazis de Dragnea şi de Plumb

În demersul său, Victor Ponta nu a avut susţinerea nici a propriului partid, care are o nouă conducere, nici a vicepremierului Gabriel Oprea, cheia actualei guvernări, care şi-a asumat majorarea salariilor pentru demnitari. Îninat de a se discuta în interiroul partidului sau în coaliţia de guvernare, noul şef al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că majorarea salarizării demnitarilor are o motivaţie corectă deoarece preşedintele, şefii Camerelor, miniştrii trebuie să aibă salarii bune pentru că au răspunderi uriaşe, precizând că nu se mai revine asupra ordonanţei.

„Este o ordonanţă, e publicată. Nu cred că se mai revine cu legea salarizării. Până la urmă, această lege este un lucru bun dacă este primul pas şi este urmată de modificarea întregii legi a salarizării. Adică este o motivaţie corectă, ca preşedintele României, premierul, şefii Camerelor, miniştrii să aibă salarii bune, pentru că, totuşi, au răspunderi uriaşe“, a spus Dragnea.

Şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus că ordonanţa privind creşterea indemnizaţiilor demnitarilor va fi aplicată, cel mai probabil, de la 1 august, având în vedere că impactul bugetar este sub 600.000 lei, în timp ce Legea salarizării ar urma să fie bugetată de la 1 decembrie 2015. „Ordonanţa este în vigoare, aplicarea ei începe de la 1 august. Săptămâna viitoare vom avea rectificare bugetară. Având în vedere că impactul bugetar este foarte mic, sub 600.000 lei, este posibil să înceapă şi această aplicare a ordonanţei. Mai ales că acest prim pas de creşteri salariale este parte componentă a Legii salarizării pe care o vom implementa“, a spus şi Rovana Plumb, aflată la sediul PSD, unde a discutat cu noul preşedinte interimar al partidului, Liviu Dragnea.

Ponta, în opoziţie cu Iohannis şi Oprea

Preşedintele Klaus Iohannis şi fostul premier interimar Gabriel Oprea au poziţii diametral opuse faţă de cea a lui Victor Ponta, în ce priveşte asumarea ordonanţei privind majorarea salariilor pentru demnitari. Astfel, în timp ce Ponta susţine că liderul UNPR şi preşedintele Klaus Iohannis au luat decizia în lipsa lui, Oprea arată că un „acord de principiu“ cu privire la această majorare exista deja, iar ideea i-a aparţinut chiar prim-ministrului. Declaraţia lui Oprea a fost susţinută şi de la Cotroceni.

În baza ordonanţei la acest moment în vigoare, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, trebuie să primească o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei trebuie acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite