Ponta şi Tăriceanu vor suspendarea lui Băsescu. Care e miza demiterii, în ultimele zile de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, discută despre iniţierea demersurilor pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, întrucât acesta şi-a exprimat susţinerea pentru unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie, respectiv pentru Elena Udrea.

Tăriceanu îl acuză, de asemenea, pe Băsescu de faptul că ar fi solicitat o serie de dosare ziariştilor, „ca şi cum Preşedinţia s-a transformat în organ de anchetă“, susţine preşedintele Senatului.

„Pe lângă toate acestea, implicarea sa activă în înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, mărturisită la B1, şi propaganda electorală făţişă şi susţinută pentru PMP şi candidatura Elenei Udrea nici nu mai par încălcări ale Constituţiei atât de grave“, adaugă el.

La rândul lui, premierul Victor Ponta a declarat că ar lua în considerare o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu.

„Domnul Tăriceanu a spus că nu trebuie să asistăm pasivi dacă domnul Băsescu va continua să încalce Constituţia, că nu contează faptul că mai are trei luni sau trei zile de mandat şi sunt de acord cu tot ce a spus domnul Tăriceanu. Dacă se va încălca Constituţia, putem foarte bine şi avem obligaţia să aplicăm prevederile constituţionale“, a spus premierul, prezent la Tulcea.

Miza suspendării

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că nu este „timpul fizic  necesar“ pentru demiterea preşedintelui, respectiv pentru organizarea unui referendum în acest sens, însă a avertizat că Parlamentul trebuie pregătit pentru iniţierea procedurii.

În schimb, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu ar fi, totuşi, demis, asta s-ar putea petrece chiar şi în ultima sa lună de mandat şi l-ar împiedica să se bucure de privilegiile acordate foştilor şefi de stat.

Astfel, potrivit Legii 406/2001, foştii preşedinţi ai ţării beneficiază de următoarele drepturi:

  • Folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar
  • O indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu
  • Pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare. Aceeaşi lege prevede, însă, că un fost şef de stat care a fost demis din funcţie nu poate beneficia de aceste prevederi.

Iniţierea procedurii de suspendare necesită o propunere din partea a cel puţin o treime dintre parlamentari. În cazul în care propunerea acestora este aprobată, în cel mult 30 de zile se poate organiza un referendum pentru demiterea preşedintelui. Este necesar, totodată, un aviz din partea Curţii Constituţionale, însă nu există niciun termen prevăzut de lege până la care trebuie emis acest aviz.

Dragnea nu e de acord. Bolcaş plusează

Vicepremierul PSD Liviu Dragnea consideră însă că, în condiţiile în care se aplică actuala Lege a referendumului, este puţin probabil să fie mobilizaţi peste 50% dintre cetăţeni şi subliniază că o astfel de măsură nu ar avea sens.

Pe de altă parte, avocatul Lucian Bolcaş a declarat, pentru site-ul DC News, că este posibilă organizarea unui referendum pentru demiterea preşedintelui la 15 decembrie, când s-ar aplica noua lege a referendumului, care prevede un cvorum de 30%. Mandatul prezidenţial s-ar încheia la 21 decembrie, însă demiterea l-ar împiedica pe preşedintele Traian Băsescu să se bucure de privilegiile oferite de statutul său de fost preşedinte.

Citeşte şi:

De ce a ales-o Băsescu pe Udrea

Preşedintele Traian Băsescu şi-a desemnat favoritul pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă. „Categoric o voi susţine pe Elena Udrea“, a spus preşedintele, abandodându-l astfel pe Cristian Diaconescu, omul pe care se angajase public să-l sprijine.

Băsescu: Categoric o voi susţine pe Elena Udrea pentru că este candidatul PMP la Preşedinţie. Obiectivul meu nu este să devin premier

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că o va susţine, fără rezerve, pe Elena Udrea în campania pentru alegerile prezidenţiale din acest an. Şeful statului a mai vorbit despre un eventual tandem cu Elena Udrea, despre propunerea de la Ministerul de Buget, despre condamnarea lui Dan Voiculescu, dar şi despre situaţia de la INS.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite