Premierul, pe urmele „Marinarului“. Ponta şi-a lansat candidatura la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi-a lansat candidatura la preşedinţie, la Craiova FOTO Mediafax
Victor Ponta şi-a lansat candidatura la preşedinţie, la Craiova FOTO Mediafax

Prim-ministrul Victor Ponta a dat fuga mai întâi la inundaţii în judeţul Gorj, apoi şi-a lansat oficial candidatura la Preşedinţie în capitala Olteniei, la Craiova.

Preşedintele PSD Victor Ponta şi-a lansat, ieri, oficial, candidatura la Preşedinţie într-o manieră inedită. Premierul a sosit la evenimentul de lansare, programat pentru ora 18.00, la Craiova, cu circa o oră întârziere. Absenţa lui Ponta a avut, totuşi, o motivaţie: inundaţiile din judeţul Gorj, regiune reprezentată în Parlament chiar de Ponta.

Însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea, premierul s-a deplasat, de această dată fără barcă, cu cizme până la genunchi, în localităţile Novaci şi Bengeşti, puternic afectate de ploile din ultimele 24 de ore. Victor Ponta a stat de vorbă cu localnicii, i-a asigurat că va aloca bani pentru inundaţii, i-a mulţumit lui Dumnezeu că nu există victime şi a plecat fuga-fuguţa în judeţul vecin, la Craiova, unde Lia Olguţa Vasilescu îi organizase o primire fastuoasă. Premierul şi-a început discursul exact cu aprecieri despre inundaţii. „Eram cu toţii pregătiţi azi să-mi lansez candidatura. Dumnezeu aşază lucrurile mult mai bine şi mi-am lansat deja candidatura pentru a fi preşedintele românilor în Gorj, la Novaci, la Bengeşti, alături de oameni care de fapt reprezintă România adevărată, nu România din cărţi sau de la televizor“, a spus Ponta, în deschiderea discursului său ţinut în faţa celor 6.000 de social-democraţi prezenţi la Consiliul Naţional. 

Premierul a ales să-şi lanseze candidatura în ziua de 29 iulie. Pentru Victor Ponta şi pentru PSD această dată reprezintă punctul culminant al bătăliei cu Traian Băsescu: referendumul din 2012. Doi ani mai târziu, în Bănie, Ponta a exploatat din plin acest reper calendaristic. Cum de altfel era anunţat şi în broşurile pe care delegaţii le-au găsit pe fotoliile din sală, o parte importantă a discursului premierului s-a axat pe atacurile virulente la  adresa preşedintelui Traian Băsescu. Ponta a amintit că în urmă cu exact doi ani, în 29 iulie 2012, 7,4 milioane de români au votat pentru ca şeful statului să plece acasă. Subliniind că după zece ani de mandat Traian Băsescu a lăsat în urmă numai ură, dezbinare şi vieţi distruse.

„Vreau să fiu un preşedinte util societăţii. Nu cred că preşedintele trebuie să aibă multă putere. Vă anunţ de pe acum că voi sprijini modificarea Constituţiei aşa cum a propus-o USL în 2012, care să stabilească atribuţiile instituţiilor“, a mai spus Ponta în discursul său. De altfel, imaginea USL este folosită din plin de stafful lui Ponta. Pe tot parcursul şedinţei, pe un ecran imens a rulat mesajul „Schimbare până la capăt“, o diferenţă de nunaţă faţă de „Dreptate până la capăt“, folosit în campania pentru alegerile parlamentare din 2012.

Ponta a rebenit de mai multe ori la Băsescu şi l-a atacat, pe final, într-un alt punct nevralgic: terenul de la Nana, achiziţionat de fiica sa, Ioana Băsescu. „Ştiu foarte bine care este pensia medie la Nana, în Călăraşi. O sută şi ceva de euro. Acolo cineva plăteşte o rată de 5.000 de euro, care ar acoperi sute de pensii“, l-a atacat Ponta pe Băsescu.

„Ştiţi totul despre mine“

Victor Ponta nu a avut numai cuvinte usturătoare la adresa preşedintelui. Ironic, ce-i drept, premierul a spus audienţei că îi mulţumeşte lui Traian Băsescu pentru faptul că viaţa sa nu mai are niciun secret. „Cred că este un avantaj: sunt primul candidat despre care ştiţi absolut tot. Nu am niciun secret. Şi pentru asta trebuie să-i mulţumesc lui Traian Băsescu şi propagandei sale. Au scotocit atât de adânc. Nu au găsit ce am făcut înainte să mă nasc. Dar mai este timp. Nu mai poate Băsescu, nici să mă şantajeze, nici să mă sperie cu ceva. Veţi avea un preşedinte despre care veţi şti tot“, s-a arătat mândru premierul, recunoscând însă, cu regret, că i-a fost greu atunci când ţinta atacurilor a fost familia sa. Deşi nu au fost prezenţi la eveniment, Ponta le-a mulţumit, printre alţii, lui Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, şi lui Adrian Năstase, care l-a iniţiat în viaţa politică.

Săgeţi către Klaus

În lungul său mesaj, ce a durat  fix o oră, Ponta a avut grijă să-l înţepe, uneori subtil, alteori direct, pe principalul său rival în cursa pentru Cotroceni: liberalul Klaus Iohannis. Mai întâti, Ponta a vorbit despre sentimentul de a fi român şi ortodox. „Un candidat la funcţia de Presedinte trebuie să spună clar ce vrea să facă. Cred că trebuie să sprijinim Biserica şi cultele religioase.Trebuie să sprijinim în continuare Biserica şi Armata. Cred că merită respectate, sprijinite. Vreau să vă asigur că am arătat tot sprijinul nu doar pentru BOR, sunt ortodox, ci şi pentru toate celelalte culte. România este ţara tuturor indiferent de religie. Trebuie să sprijinim toate cultele religioase. Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte are vreo problemă dacă nu este ortodox. Nu vreau să mă acuze nimeni că e un defect că sunt român sau ortodox în ţara mea“, a spus, înflăcărat, Ponta. Chiar dacă nu i-a pronunţat numele, cel vizat era evident Klaus Iohannis, etnic german de confesiune luterană. Duelul de la distanţă purtat cu liderul PNL s-a concretizat pe finalul discursului. „Un contracandidat, pe 23 februarie 2013 (n.r.- ziua Congresului PNL), a fost întrebat de ce s-a înscris în PNL şi a răspuns: pentru o funcţie. Eu nu vă cer sprijinul pentru o funcţie. O funcţie nu înseamnă nimic dacă nu ai un proiect“, a mai spus Ponta. 

PNL i-a cerut să renunţe

Cu numai o oră şi jumătate înainte de evenimentul de lansare, foştii colegi de alianţă ai PSD i-au cerut premierului să nu-şi mai oficializeze candidatura. Liberalii şi-au motivat cererea invocând situaţia dificilă în care se regăsesc locuitorii din judeţele inundate. „A face un eveniment fastuos de lansare a candidatului la prezidenţiale la numai câţiva paşi de o zonă puternic afectată de inundaţii ar reprezenta un spectacol grotesc, o adevărată sfidare la adresa cetăţenilor. Proverbul românesc care ar caracteriza cel mai bine o astfel de situaţie este ţara arde şi premierul Ponta se piaptănă“, a susţinut purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu. Premierul a tratat cu ironie doleanţa liberalilor. „Am văzut că erau nişte doamne de la PNL, sau de la PMP, care au dat nişte comunicate despre inundaţii. Mă întreb dacă au dat comunicate de la Monte Carlo, sau de pe o plajă luxoasă“, a replicat premierul. „Victor Ponta s-a comportat ca un om de stat, ceea ce nu se poate spune despre liderii noii Alianţe DA, care după congresul trădării naţionale s-au ascuns“, a întărit, repede, şi Dan Şova.

Citeşte şi:

Guşă: De frica baronilor, Victor Ponta nu promovează în PSD scenariul Maior - premier

Consultantul politic Cozmin Guşă a susţinut, în emisiunea Jocuri de Putere, difuzată de Realitatea TV, că Victor Ponta nu susţine în partid varinta ca George Maior să devină premier, în cazul în care el va ajunge preşedinte, de frica baronilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite