Ponta: Sunt liniştit că Justiţia este independentă şi că nu poate fi influenţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat joi, întrebat despre afirmaţiile Liviei Stanciu, preşedintele ÎCCJ, că este liniştit că Justiţia este independentă şi că nu poate fi influenţată.

„Sunt convins că populaţia are mare încredere în justiţie. Eu sunt liniştit de faptul că justiţia este atât de independentă încât, în mod sigur, nu poate fi influenţată de nimeni, nici de cel care are cheile justiţiei, nici de mine, de nimeni. Sunt atât de cinvins de independenţa justiţiei din România şi de faptul că nici dacă ai cheile justiţiei nu se întâmplă nimic, ea tot independentă rămâne, încât e foarte bine“, a declarat Ponta, la Palatul Victoria.

Declaraţiile lui Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi „induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei”, potrivit Inspecţiei Judiciare.

„Inspecţia Judiciară a apreciat declaraţiile premierului ca fiind de natură să afecteze imaginea şi independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind de natură să contribuie la pierderea la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate  la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

Plenul CSM şi-a asumat raportul Inspecţiei Judiciare, considerând că independenţa justiţiei a fost, într-adevăr, afectată de declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta.

Preşedintele Curţii Supreme spune că declaraţiile oamenilor politici „decredibilizează sistemul judiciar”, ca atare ministrul Justiţiei a propus un cod de conduită politică cu privire la justiţie. „Faptul că premierul României - şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat -, sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, este extrem de grav“, a afirmat Livia Stanciu.

 Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Declaraţiile premierului, analizate pe toate părţile de membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii analizează dacă afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta într-o emisiune televizată sunt de natură să aducă atingere sistemului judiciar, dar şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de Guvern, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern nu există răspuns de la Parchet.

Inspecţia Judiciară a CSM sesizată cu privire la declaraţiile lui Ponta despre condamnarea lui Năstase. Băsescu îi cere să înceteze atacurile

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase. Secţia de judecători a CSM s-a reunit marţi, din oficiu, pentru a analiza declaraţiile făcute de premier.

Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

FOTO VIDEO Adrian Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova: „Este o răzbunare murdară”

Adrian Năstase se întoarce după gratii. Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul în dosarul „Zambaccian“, ultimul pe care acesta îl mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi şantaj. La rândul ei, Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Sentinţa este definitivă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite