PNL e măcinat de noi scandaluri interne. Cu ce lideri din ţară se războieşte Ludovic Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernarea PSD nu îi face pe liberali să strângă rândurile, ci, dimpotrivă,  îi determină pe unii din liderii partidului, cum e cazul lui Marian Petrache şi Viorel Cataramă, să înceapă lupte împotriva propriilor colegi, în contextul în care în 2019 şi 2020 urmează patru rânduri de alegeri.

Prima problemă a PNL în aceste zile pare să fie contestarea modului în care s-a desfăşurat Consiliul Naţional de sâmbătă,  eveniment în care Ludovic Orban a fost votat drept propunere a formaţiunii pentru funcţia de prim-ministru, iar Klaus Iohannis a primit un vot de încredere pentru a candida din nou la preşedinţie. Principalul contestar al deciziilor luate duminică este Marian Petrache, actual preşedinte al CJ Ilfov şi fost secretar general al PNL. Potrivit surselor „Adevărul“, prima sa reacţie a fost pe un grup închis al liderilor PNL, unde i-a anunţat  pe colegii săi că nu vrea să „externalizeze problema“ şi că nu e corect faptul ca deciziile din partid să fie propuse doar de Ludovic Orban şi de prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu. Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, s-a supărat că n-a fost lăsat să vorbească şi a plecat acasă.

Apoi, Petrache, politician care la Congresul PNL din iunie 2017 a fost în tabăra anti-Orban, a subliniat că principala problema a partidului în ceea ce priveşte pregătirea viitoarelor alegeri este viziunea actualei conduceri, nu PSD. Motivul: PNL nu are o viziune clară asupra identităţii, nu ştie cui să se adreseze după eşecul USL , iar „centrul a fost mai degrabă ocupat de ALDE“. O ultimă concluzie a lui Petrache: PNL trebuie să facă un congres în toamnă pentru clarificarea ideologică şi pentru a avea şi el un proiect de ţară, la fel ca PSD. Deşi nu au ieşit cu atacuri în presă la adresa conducerii, printre contestatarii lui Ludovic Orban  sunt mai mulţi liberali care au fost în echipa Buşoi la congresul de vara trecută, inclusiv prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu.

„Delirul“ lui Cataramă

Mult mai vocal e Viorel Cataramă, prim-vicepreşedinte al PNL Sector 2,  care duminică s-a înscris în cursa pentru a fi desemnat prim-ministru din umbră. Cataramă a acuzat conducerea formaţiunii de fraudarea votului la Consiliul Naţional, unde a luat doar 113 voturi, în timp ce Ludovic Orban a primit 686 de voturi. Prim-vicepreşedintele PNL Sector 2 susţine că el ar fi avut 213 voturi, cu 100 mai multe, deci oricum n-ar fi înclinat balanţa în favoarea sa. Mai mult, acesta a cerut printr-o adresă excluderea din PNL a persoanelor din comisia de numărare a voturilor, printre acestea fiind şi George Ionescu, secretar general-adjunct al PNL la nivel naţional. 

Preşedinte de filială, demis din funcţie

Nu în ultimul rând, cel mai mare scandal din teritoriu are loc în judeţul Neamţ. Aici, Biroul Permanent Judeţean al PNL Neamţ, condus de Mugur Cozmanciuc, a dizolvat Biroul Permanent Local al PNL Piatra Neamţ, filială condusă de Dragoş Chitic, primar al oraşului. Înainte de decizie, mai mulţi consilieri locali l-au jignit pe liderul PNL Neamţ. 

Potrivit unor surse politice, decizia lui Cozmanciuc nu le-a picat bine mai multor şefi ai PNL, în condiţiile în care este dat un semnal de neîncredere faţă de un primar liberal. „Noi adunăm bob cu bob primarii şi alţii încep izolarea aleşilor noştri. Nu e posibil aşa ceva“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Pe de altă parte, surse politice pro-Cozmanciuc au precizat că e normală o asemenea măsură în condiţiile în care primarul Chitic a fost trimis în judecată de DNA, la 1 februarie, pentru abuz în serviciu şi pentru faptul că nu ar asculta de ordinele venite pe linie ierarhică. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite