Ce rămâne în urma lui Robert Turcescu, candidatul girat de Băsescu la Primăria Capitalei: autodenunţul unui ofiţer acoperit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PMP Traian Băsescu a anunţat că partidul a decis să-l nominalizeze pe jurnalistul Robert Turcescu drept candidat la Primăria Capitalei din partea PMP. Robert Turcescu a dinamitat scena politică în momentul în care a făcut un gest fără precedent: a mărturisit că a fost ofiţer acoperit al unui serviciu secret.

Traian Băsescu, cel care a întreţinut un suspans privind candiatura sa la Primăria Capitalei, a anunţat că a decis să nu intre în cursa electorală din 5 iunie, dar că îl susţine pe jurnalistul Robert Turcescu să se înscrie în cursa electorală.

„Dacă nu aş fi devenit suspect cu câteva zile înaintea începerii campaniei, cu certitudine aş fi candidat pentru funcţia de Primar General al Capitalei. M-a obligat să renunţ la candidatură pentru că o eventuală candidatură ar fi negat totţi cei zece ani de mandat şi ţin la ei. Am pledat pentru oameni curaţi în politică. Mi-aş fi dorit să canddiez. În primul rând, să continui proiectele pe care le-am început şi să fiu un ajutor pentru PMP. Candidatul nostru la Primăria Capitalei este Robert Turcescu, un om de presă de 22 de ani, este membu al partidului nostru de la începutul anului, un familist, cu doi copii. Deci îndeplineşte toate calităţile pentru a fi primar al Capitalei. Am apreciat faptul că a fost corect la un moment dat“, a anunţat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Robert Turcescu a vorbit de o schimbare a clasei politice. „Îi mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu pentru încredere! Nu o să vă spun detalii numeroase în ceea ce priveşte programul. Viziunea pe care o prezint bucureştenilor o găsiţi în acest proiect public, de dezvoltare a Bucureştiului, care este un oraş în suferinţă. A sosit momentul unei schimbări! De generaţie, de atitudine. Mă cunoaşteţi de 23 de ani din presă. O politică bună este o politică de dreapta“, a spus Turcescu.

Robert Turcescu, acoperitul care s-a deconspirat

În septembrie 2014, jurnalistul Robert Turcescu a postat pe blogul personal, un text intitulat „Mărturisire şi Spovedanie“  în care spunea că ar fi fost „locotenent-colonel sub acoperire“.  „Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor“.

În sprijinul textului său, Turcescu a prezentat pe blog şi copii xerox după câteva documente: trei pagini dintr-un livret militar pe care figurează fotografia şi numele său şi fluturaşi de salariu din patru luni succesive, din perioada august-noiembrie 2012.

Ulterior, Robert Turcescu a fost prezent ca invitat şi la o emisiune a postului B1TV, unde el însuşi lucra în acea vreme, dar nu a rămas în studio decât un sfert de oră, răstimp în care a oferit o singură informaţie în plus: aceea că nu se pune problema ca blogul să-i fi fost spart de hackeri, că el a scris textul şi el a postat respectivele documente.

Subiectul a fost amplu dezbătut de presă, iar mulţi comentatori au tras concluzia că, dată fiind natura documentelor prezentate de Turcescu, acesta nu putea fi decât ofiţer acoperit al Direcţiei de Informaţii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Ministerul Apărării a emis un comunicat în care a făcut oficial precizarea că „nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect“. La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că „nu l-au surprins“ mărturisirile jurnalistului Robert Turcescu, arătând că „cine seamănă vânt culege furtună“ şi avertizând că acest lucru este valabil şi pentru alţi apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu.

În urma acestei spovedanii, Robert Turcescu anuunţa că se retrage din viaţa public. La începutul anului, Turcescu intră în politică, prin înscrierea sa în PMP, pentru ca astăzi să-şi anunţe candidatura la cea mai importantă funcţie pusă la bătaie la alegerile locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite