Plângere penală la Parchetul General: Curtea Constituţională este acuzată de fals în înscrisuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul General va deschide o nouă anchetă pe marginea documentelor care au fost transmise Guvernului de magistraţii Curţii Constituţionale  FOTO: Mediafax
Parchetul General va deschide o nouă anchetă pe marginea documentelor care au fost transmise Guvernului de magistraţii Curţii Constituţionale  FOTO: Mediafax

Procurorii Parchetului General vor deschide încă o anchetă în cazul referendumului de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. De această dată, investigaţiile vizează Curtea Constituţională, acuzată că ar fi transmis Guvernului înscrisuri oficiale ce conţineau date false.

Surse judiciare au precizat pentru adevarul.ro că dosarul se află în faza actelor premergătoare, în urma unei sesizări transmise pe e-mail, de către o "persoană fizică" care acuză Curtea Constituţională a României (CCR) de fals material în înscrisuri oficiale. 

Pe 2 august, CCR a decis să amâne pronunţarea unei hotărâri pe tema validării sau invalidării referendumului de pe 29 iulie şi să ceară relaţii de la Guvern pentru lămurirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat scrutinul.

În weekendul trecut, în presă au apărut, pe surse guvernamentale, informaţii potrivit cărora CCR a consemnat public că a solicitat Guvernului listele electorale permanente actualizate, în timp ce Guvernului i s-a transmis un alt mesaj, prin care i se solicita "actualizarea listelor".

Prin urmare, luni dimineaţa, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către Guvern în care a precizat că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie.

"Având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului României, care a avut loc în data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curţii Constituţionale a României nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale revine cu o adresă precizatoare", se arăta într-un comunicat de presă al CCR, remis luni.

În anexa ataşată comunicatului se preciza că preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, "având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului" din 3 august, precizează că plenul CC "a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu".

Oficial CCR: "Documentul nu poate fi pus la dispoziţia presei"

Luni, surse oficiale au declarat agenţiei Mediafax că această comunicare inexactă a CCR ar fi generat, de fapt, decizia Guvernului de organizare a unui mini-recensământ pentru actualizarea listelor de către primării. Aceleaşi surse arătau că această confuzie privind solicitarea adresată Guvernului, în urma discuţiilor Curţii Constituţionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicări făcută de un judecător al Curţii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea către Executiv. Aşa se face că, în documentul transmis Guvernului, s-ar fi cerut "actualizarea listelor" de alegători şi "nu listele electorale permanente actualizate".

Ieri, reprezentanţii Curţii Constituţionale au transmis reporterilor adevarul.ro că documentul transmis pe 2 august Guvernului nu poate fi dat publicităţii decât după un verdict al procurorilor Parchetului General în acest caz.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite