Guvernul Ponta rămâne în funcţie. Moţiunea de cenzură a PNL a fost respinsă. Opoziţia mai avea nevoie de 84 de voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moţiunea de cenzură a PNL - 12 iunie 2015 FOTO Mediafax
Moţiunea de cenzură a PNL - 12 iunie 2015 FOTO Mediafax

Guvernul Ponta a rămas în funcţie, după ce moţiunea de cenzură a PNL nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, Opoziţia mai avea nevoie de încă 84 de voturi. Majoritatea parlamentarilor PSD nu au votat deloc, respectând ordinul impus de partid. De partea cealalată, PNL a avut patru absenţi, dintre care doar unul nemotivat.

Adevărul  a transmis livetext dezbatarea şi votul moţiunii din Parlament.

UPDATE Premierul Ponta, după vot: S-a închis discuţia despre majoritate, nu au majoritate. Haideţi, să ne apucăm de treabă, că ţara trebuie să fie guvernată.

Alina Gorghiu: Este o victorie pentru că am arătat ce înseamnă ipocrizia unui premier. Dezbaterea a însemnat un semnal de alarmă extrem de puternic pentru votul prin corespondenţă. Va pica Ponta pentru că nu are altă variantă. A avut ecoul pe care ni l-am dorit, atât între parlamentarii puterii, cât şi în opinia publică. La toamnă facem o nouă moţiune

UPDATE Patru liberali au lipsit de la moţiunea de cenzură, dintre care doar unul singur nemotivat. Este vorba de deputatul PNL Raluca Surdu, soţia fostului director al RA-APSS, Gabriel Surdu, aflat sub control judiciar.

UPDATE Moţiunea de cenzură a întrunit 194 de voturi „pentru“ şi doar 13 „împotrivă“. Şapte voturi au fost anulate.

Matematica votului:

Total: 554

Prezenţi: 417

Voturi exprimate: 214

Voturi anulate: 7

Voturi valabile: 207, din care 194 „pentru“ şi 13 „împotrivă“.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă era nevoie de 278 de voturi. Votul a arătat că majoritatea parlamentară formată în jurul PSD a funcţionat, din nou, perfect. Opoziţia mai avea nevoie de 84 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă.

UPDATE Senatorul PSD Şerban Nicolae a fost singurul parlamentar PSD care a votat, deşi conducerea PSD i-a interzis. 

UPDATE Crin Antonescu a votat, apoi a discutat câteva minute, amical, cu premierul Victor Ponta. 

UPDATE Kelemen Hunor, despre cum VOTEAZĂ  parlamentarii UDMR: Noi am spus de la bun început. Nu vom vota împotriva moţiunii. Unii s-au abţinut, alţii au votat pentru. Fiind vot secret, nu ştiu cum a votat fiecare. A fost o singură recomandare, aceea de a nu vota împotriva moţiunii pentru că nu suntem în Guvern. Sigur că va fi o altă moţiune de cenzură, care va fi mai consistentă

UPDATE Parlamentarii PSD nu votează. Victor Ponta a fost singurul. 

UPDATE A început votul. Primul care a votat a fost premierul Ponta, deşi parlamentarii PSD au anunţat că nu se vor abţine de la vot, lăsând doar Opoziţia să voteze. 

iUPDATE Victor Ponta: Vreau să le mulţumesc colegilor din majoritatea guvernamentală, dar mai ales colegilor din PSD. De fiecare dată când aţi fost la putere, aţi făcut bine României. V-aţi ales întotdeauna lideri cu care să vă mândriţi, mai puţin unul. Dar vă sigur că, atunci când nu voi mai fi preşedinte PSD, nu o să votez niciodată un Guvern PNL, pentru că nu sunt prostănac. 

UPDATE Cezar Preda: Pe cei care nu votaţi, nici nu trebuie să vă salut, pentru că înseamnă că nu sunteţi aici. Am văzut azi nişte veveriţe care se pricep al nabii de bine la treburile parlamentare.  Am înţeles că domnul Ponta vrea să scape de probele şi se va înscrie în UNPR. ( Sala apludă. Chiar şi Victor Ponta aplaudă).

UPDATE Cristiana Anghel, drept la replică. V-a durut rău, nu? Desmene animate aţi vrut, desene animate aveţi. Eu doar sunt îmbrăcată, dar dvs sunteţi personaje de desene animate. 

UPDATE Puiu Haşotii, senator PSD: Doamna Anghel a venit cu un sacou cu Mikey Mouse. A uitat să spună cea mai importantă distincţie a lui Klas Iohannis: preşedinte al României. Domnul Oprea spune că nu trădează şi nu va trăda. Mai vedem noi

UPDATE Urmează la tribună Puiu Haşotii, dar nu e în sală. Este strigat şi se îndreaptă către microfon. Tăriceanu: Ce faci, Puiu,m unde erai? Haşotti: La o ţigară.

UPDATE Vasile Blaga: În urmă cu puţin timp, premierul Republicii Moldova a demisionat spunând că legea e egală pentru toată lumea. Dar domnul Ponta sfidează pe toată lumea. Domnul Ponta arată ca un politician disperat care vrea un singur lucru: să-şi păstreze puterea. 

UPDATE Valeriu Zgonea îi spune Cristianei Anghel că timpul a expirat. Cristiana Anghel întreabă PSD: Îmi mai cedaţi două minute din timpul dvs? Parlamentarii PSD răspund în cor: Daaa!

cristiana anghel la motiune

UPDATE Cristiana Anghel a venit îmbractă cu un sacou cu imprimeuri cu Mickey Maouse: Domnul Iohannis vreau un Guvern al lui, deci calcă pe Constituţie pas cu pas. Ghinion. Pentru noi, evident. Domnul Iohannis nu cere Germaniei să achite datoria de război pentru România, e decorat de statul german. Dar, aici, în România, cere demisia guvernului. Domnul Iohannis nu a clarificat niciodată problema cetăţeniei sale. Nu ştim dacă domnul Iohannis a fost cetăţean german.

UPDATE Cristiana Anghel urmează să ia cuvîntul. Rumoare în sală. Cristiana Anghel răspunde: Ruşinică, ruşinică! Vă e frică, vă e frică!

                                                                                                  Cristiana Anghel, senatoarea grevistă

UPDATE Mircea Geoană, preşedinte PSRO: Domnule Ponta, nu este un procuror care vă acuză, este justiţia română care vă acuză. La fel cum au fost acuzaţi alţi 16 miniştri din guvernele dvs şi au plecat. O ţară coruptă la vârf este condamnată la subdezvoltare. Acest premier este un balast pentru România. 

 UPDATE Eugen Tomac, preşedinte PMP, a repetat mesajul lui Traian Băsescu: Victor Ponta, pleacă! Pleacă acum!

UPDATE Marton Arpad, UDMR: Nu este chiar atât de clar pentru toţi că această moţiune trebuie votată. Ca atare, membrii UDMR vor vota secret, conform propriei conştiinţe.

UPDATE 11.16 Alina Gorghiu, drept la replică: Aş fi preferat un dialog cu prim-ministrul încă în funcţie, nu cu berbecele PSD.

UPDATE 11.14 Călin Popescu Tăriceanu: Nu-mi doream să iau cuvântul, dar am fost stimulat de intervenţia doamnei Gorghiu. Este bine când vorbiţi de legitimitate, să vă uitaţi în oglindă. În 2012, aţi candidat pe lista USL. Aţi luat decizia să părăsiţi USL şi aţi uitat că cetăţenii v-au acordat votul pentru că eraţi în USL. Aţi trădat electoratul! În 2014, v-aţi prezentat la alegerile europarlamentare ca partid liberal. Apoi, a doua zi, aţi trecut în familia populară. Al doilea motiv pentru a reflecta când vorbiţi de legitimitate. Este pentru prima dată din istoria PNL când partidul este condus de un preşedinte numit, nu ales.

UPDATE 11.01. Alina Gorghiu, primită cu aplauze: Parlamentul are ocazia să-şi recâştige onoarea. Majoritatea parlamentară nu are nimic în comun cu majoritatea românilor. Moţiunea de astăzi are o chestiune destul de concretă: dreptul de vot. Tema nu este doar importantă în sine, ci reprezentativă pentru tot ce face Victor Ponta. Domnule Ponta, acţionaţi în masă împotriva românilor. Ne dorim să punem capăt abuzurilor.. Pentru ca umilirea cetăţenilor să nu se mai întâmple. De ce nu, ne dorim ca Victor Ponta să plece. Guvernul a blocat alegerile. Este vorba de teama de a pierde alegerile.

Îi este teamă de alegeri, proteste, de critică şi de presa liberă. Nimic diferit de manifestările unui alt dictator din lume, din trecut. Frica de adevăr vă face să ameninţaţi puţina presă care nu vă este subordonată. Teama de români vă determină să ameninţaţi cetăţenii cu plângeri penale dacă ies să protesteze. V-aţi organizat mitinguri se ziua dvs. Cu frica de dreptate, aţi organizat o adevărată mineriadă parlamentară împotriva Justiţiei. Aţi transformat un stat de drept într-un stat nedrept. Un stat în care un ministru, prieten de al dvs., insultă milioane de români, care au o singură vină, aceea că nu sunt votanţi ai PSD.

Veţi pierde puterea, domnule Ponta! Că este astăzi,că este curând, dar o veţi pierde. Victor Ponta nu mai are legitimitate. A fost învestit de o altă majoritate decât cea din prezent. Simt nevoia să cer scuze! A fost o greşeală nesăbuită a PNL să avem încredere în acest Guvern. Le cer scuze pentru că v-am ajutat să deveniţi ceea ce sunteţi astăzi. Cred că este cazul să vă cereţi şi dvs. scuze celor cărora le-aţi blocat dreptul de vot. Cred că le veţi refuza în continuare acest drept. Singurul dvs regret este că nu i-aţi arestat.

Cât de ironic este astăzi când dezbatem o moţiune pe un drept fundamental, cei din arcul guvernării să fie opriţi de a exercita acest drept. Ştiţi că premierul este interesat de un singur drept, dreptul lui şi al fratelui lui siamez din Senat de a nu fi egali în faţa legii. Nu sunteţi mulţi în cercul lui de apropiaţi, pe care îi apără. Ştiţi şi dvs. că nu-l mai vreţi preşedinte PSD, dar că partidului îi este mai bine la Putere chiar şi cu Victor Ponta. Noi, parlamentarii, ar trebui să nu ne reprezentăm doar pe noi, ci pe românii care ne-au ales. Ar trebui să stea milioane de Gheorghe, Ion, Cristina. Vă rog ca astăzi să nu fiţi siamezii lui Victor Ponta!

UPDATE 10.55 Premierul Victor Ponta prezintă poziţia Guvernului. Este primit cu aplauze.

Vreau să încep prin a spune că moţiunea este un drept fundamental al Opoziţiei şi orice Guvern trebuie să dea expicaţii. Am participat la foarte multe moţiuni de cenzură, dar nu mi s-a întâmplat să particip la o moţiune care nu priveşte activitatea Guvernului, ci a Parlamentului. Parlamentul, prin legile pe care le-a adoptat, va asigura dreptul cetăţenilor la vot. Să nu-i păcălim pe oameni. În text se vorbeşte despre alegerile pe care trebuie să le organizăm.

Aţi votat în unanimitate Legea promulgată de preşedinte, care se referă la alegerile locale, la modul de organizare. Bănuiesc că nu ne cereţi să facem alegeri pe o lege pe care aţi abrogat-o. Mi-am exprimat regretul, scuzele, ca şef al Guvernului, pentru că nu toţi românii au votat în condiţii normale. Singurul lucru important este să asigurăm condiţiile pentru ca alegerile să se desfăşoare normal. Colegii liberali se schimbă între ei în fiecare zi. Prin proiectul de lege, am susţinut şi credem că este cea mai bună soluţie ca alegerile să fie organizate de AEP.

Moţiunea de cenzură are ca scop critica activităţii Guvernului şi dovedirea unei alte majorităţi. Nu există o asemenea alternativă, un alt Guvern şi nicio altă majoritate. Vreau să le amintesc colegilor că în 27 aprilie 2012, USL a venit cu un alt Guvern şi a obţinut numărul necesar de voturi pentru demiterea Guvernului PDL. Asta înseamnă politică serioasă.

Nu acuz Opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvenrul, aşteaptă ca un procuror să o facă în locul lor. Dacă credeţi că este un bun precedent ca un Guevrn să se schimbe prin voinţa unui procuror, este foarte grav.

10.50 Premierul Victor Ponta a revenit în sală.

UPDATE 10.48 Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL, a venit la Parlament după foarte mult timp: Votez pentru moţiune deoarece acest Guvern trebuie să cadă, nu atât că nu avem o lege a votului pentru Diaspora, dar pentru că Guvenul, obligat de lege să organizeze alegeri refuză să o facă, este un motiv suficient pentru a cădea.

UPDATE 10.21 Liberalii citesc moţiunea de cenzură în plenul Parlamentului. Senatorul PNL Viorel Badea vorbeşte despre miniştrii din Guvernul Ponta cu probleme penale, ca o alternativă la tema moţiunii de cenzură, a ceea a votului prin corespondenţă. Victor Ponta a ieşit din sală. 

UPDATE 10.17 Şedinţa plenului reunit a început. Sunt prezenţi 366 de deputaţi din 554. Din cei 25 de parlamentari UDMR, sunt prezenţi doar şapte.

UPDATE Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL: În mod evident decizia PSD, UNPR, dar şi PC de a sta în bănci este o decizie care descalifică definitiv conducerea PSD si UNPR. Să stai ca oile în staul este cea mai mare umilinţă.

UPDATE Premierul Victor Ponta a ajuns la Parlament cu puţin înainte de ora 10.00 şi a intrat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Întrebat dacă are emoţii, Ponta a spus: „Sigur că am emoţii. Este o moţiune de cenzură“. În biroul lui Zgoena se mai află ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernare, Gabriel Oprea Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu, ministrul Apărării Mircea Duşa, dar şi deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Tăriceanu: Punctul nevralgic al acestei moţiuni de cenzură sunt argumentele. Vom trata cu seriozitate moţiunea de cenzură.

Totodată, şeful Senatului, a spus că va decide acum cu colegii dacă vor vota moţiunea de cenzură sau se vor abţine.

Moţiunea, intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!", semnată de 183 de parlamentari - dintre care şi 12 de la PSRO (partidul lui Mircea Geoană) şi doi din grupul lui Daniel Fenechiu (fost PPDD), va fi dezbătută şi votată mâine în Parlament. 

Cheia actualei guvernări stă în mâinile UNPR, care, cu cei 54 de parlamentari, poate decide soarta lui Victor Ponta. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat, joi, la Adevărul Live, că aleşii UNPR nu vor vota deloc moţiunea, pentru a nu fi acuzaţi ulterior de trădare. 

Cum votul este secret, frica trădării bântuie şi în PSD. Astfel, liderii social-democraţi au anunţat că parlamentarii PSD vor veni la şedinţa de plen, dar vor sta în bănci, fără a vota. Această decizie nu a fost pe placul tuturor aleşilor PSD. Senatorul PSD Şerban Nicolae a spus, la B1TV, că el va vota împotriva moţiunii, chiar dacă asta înseamnă să nu respecte decizia partidului. "Partidul ăsta înseamnă mult mai mult decât părerea mea sau a altuia. Cu orice risc, voi vota împotrivă". a spus Nicolae. Acelaşi mesaj l-a dat şi senatorul Ecaterina Andronescu, preşedintele PSD Bucureşti. "Eu voi vota împotrivă. O să-mi spun punctul de vedere şi la şedinţa grupui parlamentar care va avea loc înainte de vot", a spus Andronescu. Acestea sunt primele voci critice din PSD care se aud după ce premierul Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală. 

 Cifrele moţiunii:

Din totalul de 554 de parlamentari, este nevoie de 278 de voturi pentru a trece moţiunea.

Grupul PNL are 174 de parlamentari

PSD (grupul include şi UNPR): 261 (207 PSD + 54 UNPR).

PC-PLR: 38

UDMR: 25

Minorităţi: 17

PND (partidul lui Daniel Fenechiu) : 14.

Independenţi: 25


Cum votează partidele:

PSD şi UNPR se abţin.

UDMR: Kelemen Hunor a anunţat că parlamentarii UDMR vot vota "după propria conştiinţă, dar nu împotrivă". 

PSRO - partidul lui Mircea Geoană (12 parlamentari care activează ca independenţi sau în grupul PND): votează "pentru". 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite