Pensionarea generalilor. Cum au fost trecuţi în rezervă în doar cinci zile zeci de şefi din servicii şi sistemul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de persoane cu funcţii înalte din serviciile de informaţii sau sistemul militar au fost trecute în rezervă, la cererea şefilor din instituţii, de către preşedintele Klaus Iohannis, în această săptămână. Dintre acestea, 13 sunt generali din cadrul SRI, nouă generali din MAI şi cinci sunt contraamirali.

În doar cinci zile, nu mai puţin de 54 persoane din elita Serviciului Român de Informaţii, Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale au fost trecute de rezervă de Klaus Iohannis, în contextul iminentei adoptări a unei OUG privind pensiile speciale, adică schimbarea modului de calcul al acestora. 

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaţilor MAI şi MApN nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

La începutul săptămânii, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la propunerea directorului SRI Eduard Hellvig, decretele de trecere în rezervă a 10 generali SRI, printre care şi Elena Istode, fostă şefă a Direcţiei de Securitate Economică a SRI.  În luna ianuarie, pe blogul lui Ion Cristoiu au apărut câteva fotografii în care Elena Istode alături de familia deputatului PSD Cristian Rizea, într-o vacanţă de lux pe Coasta de Azur. Într-o intervenţia la România TV, Cristian Rizea, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, a recunoscut că fotografiile sunt autentice şi că Elena Istode a fost invitata familiei sale pe Coasta de Azur, în 2008, unde parlamentarul avea închiriat un apartament. 

Iohannis i-a mai trecut în rezervă pe generalii de brigadă Gheorghe Ceauşu, Sorin Gabriel Cozma, Viorel Adrian Stan, Marioara Morgoş, Vasilică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia Cristina Posaştiuc şi Constantin Marius Stoica, toţi din cadrul SRI, unii dintre ei avansaţi în grad de fostul preşedinte Traian Băsescu, precum Mihai Stan, Elena Istode, Sorin Cozma sau Cristina Posastiuc.

17 într-o singură zi

O zi mai târziu, Iohannis a semnat decretele de trecere în rezervă a 17 cadre militare, printre care trei colonei din SRI, 8 generali şi 5 contraamirali şi un chestor din MAI, printre care şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre sau şeful Jandarmeriei Române. Şeful Jandarmeriei Române, general de brigadă – cu o stea Andreiana Marin din Ministerul Afacerilor Interne îşi va înceta activitatea începând cu data de 15 august 2017, potrivit decretului semnat marţi de preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, în rezervă era trecut şi Marius Harabagiu, fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT). Şeful statului a semnat şi decrete de trecere în rezervă a trei colonei din SRI, cărora le-a acordat şi gradul de general de brigadă cu o stea. Aceştia sunt colonelul Dumitrescu Mihaela, colonelul Pasăre Bogdan şi colonelul Cecan Simion.

O singură zi fără pensionări de generali

Miercuri, şeful statului nu a mai semnat decrete de trecereîn rezervă a personalului din servicii, MAI sau  MApN, ci a eliebrat din funcţie şapte judecători. Însă, o zi mai târziu, nu mai puţin de şapte chestori din Ministerul Afacerilor Interne erau trecuţi în rezervă, precum şi un general de brigadă, Petrică Gearîp, din MAI. 

Ultima persoană din sistemul militar trecută în rezervă a fost generalul Paul Hurmuz din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Vineri, Administraţia Prezidenţiale a făcut acest anunţ. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite