Pensiile militarilor, miza ascunsă: dependenţa de tip mafiot între subordonaţi şi şefi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari români la defilare
Militari români la defilare

Cum funcţionează o diversiune ştie orice şuţ: faci zgomot în partea stângă ca să scotoceşti prin buzunarul din partea dreaptă. Nu ştiu dacă Olguţa Vasilescu a deprins tehnica de la şuţii Craiovei sau din altă parte, dar cert rămâne faptul că participă la acţiune: ea e cea care a făcut zgomot în partea stângă în chestiunea pensiilor speciale. Acum să vedem ce se află în buzunarul din partea dreaptă.

Acum câteva zile, portalul Profit.ro a publicat draftul ordonanţei de urgenţă care ar urma să repună pe alte baze toate pensiile speciale: militari, poliţişti, servicii secrete, magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi care or mai fi. Regândirea pensiilor speciale este, fără doar şi poate, un scop nobil. De-a lungul anilor, o mână de oameni – putem să-i spunem clică – a reuşit ca, prin manevre mai mult sau mai puţin frauduloase, să manipuleze legislaţia în aşa fel încât să obţină pensii sensibil mai mari decât salariile pe care le primeau înaintea pensionării.

La acest moment, niciun minister şi nici Guvernul ca atare nu sunt în stare să ofere oficial un text de lucru al respectivei ordonanţe. Şi nu un text de lucru, dar nici măcar un set de principii pe care ordonanţa se va baza, în aşa fel încât toată lumea să-şi poată face o idee către ce se îndreaptă lucrurile. Se naşte atunci întrebarea: dacă regândirea sistemului de pensii speciale este un lucru atât de bun, de ce guvernanţii nu sunt în stare s-o facă omeneşte, transparent, cu dezbatere publică, cu explicaţii asupra a ceea ce vrei să faci? Nu sunt decât două ipoteze. Prima: oamenii ăştia pur şi simplu nu ştiu să lucreze altfel decât pe ascuns, şobolăneşte, oricât de bune le-ar fi intenţiile. Şi a doua: au de ascuns o altă şobolăneală.

Aceste gânduri le-am pus deunăzi pe Facebook, împreună cu draftul ordonanţei publicat de Profit.ro, şi i-am invitat pe cei care se pricep la legislaţia privind pensiile să citească textul şi să-mi semnaleze dacă depistează lucruri suspecte.

M-a contactat un cadru militar, pare-se priceput în domeniul pensiilor. A solicitat anonimatul, lucru absolut firesc câtă vreme e încă activ, şi într-un limbaj destul de tehnic, mi-a semnalat cel puţin două lucruri suspecte, care vor afecta major relaţiile ierarhice în zona Armatei. Le traduc cât pot de bine.

Potrivit actualei legi, militarii pot ieşi la pensie dacă au o vechime în activitate de 25 de ani. Pensia li se stabileşte la 65% din veniutul mediu brut încasat din şase luni consecutive, alese din ultimii 5 ani de activitate. În momentul de faţă, sunt exceptate de la calculul pensiei o serie de venituri care fie sunt accidentale, fie nu sunt de natură salarială: diurne, îndemnizaţii, compensaţii, premii, prime etc. – nu mai puţin de 16 categorii de plăţi sunt excluse explicit din veniturile pe baza cărora se calculează pensia. Logica e evidentă: viitorii pensionari să nu-şi umfle veniturile artificial în ultimele luni de activitate, astfel încât să ajungă la pensii astronomice.

În draftul de ordonanţă de urgenţă, toate aceste excepţii dispar. Veniturile vor putea fi, aşadar, umflate în ultimele luni de activitate, astfel încât să rezulte pensii cu adevărat nesimţite. Umflarea asta n-o face însă fiecare de capul lui, că aşa vrea el: i-o fac şefii. Care îi pot acorda – sau nu – prime, indemnizaţii, diurne, compensaţii etc. Pericolul pe care ofiţerul îl semnalează e acesta: se naşte astfel, pe lângă fireasca ierarhie de tip militar, o dependenţă paralelă, de tip mafiot, între subordonaţi şi şefi: eşti obedient, pupi pensie mare - altminteri ba.

Alt lucru suspect. Actuala lege are un sistem de penalităţi şi gratificaţii, care să inhibe pensionarea anticipată şi să stimuleze rămânerea în activitate şi după cei 25 de ani activitate. Astfel, în cazul pensionării anticipate, pensia calculată se diminuează cu 1% pentru fiecare an rămas până la împlinirea celor 25 de ani de activitate. În mod corespunzător, pensia se majorează cu 1% pentru fiecare an care depăşeşte vechimea standard de 25 de ani.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă, rămâne doar penalitatea pentru pensionarea anticipată, dar dispare bonificaţia pentru continuarea activităţii. Rezultatul: militarii de carieră experimentaţi, dar fără funcţii şi fără apetit pentru tranzacţii subterane, nu vor avea nicio motivare să mai rămână în activitate. Ceilalţi da, căci nu stau ei în acel 1%, care reprezintă câteva zeci de lei: din niscaiva diurne şi prime îşi pot aranja, pe ultima sută de metri, ce pensie doresc.

Şi această modificare legislativă pare să slujească aceluiaşi scop: dependenţa paralelă, de tip mafiot, între subordonaţi şi şefi. Şi să ai pensia la cheremul şefilor nu e cel mai confortabil mod de a-ţi construi cariera. Prin urmare, în tot scandalul din ultima vreme, miza nu o reprezintă nici cuantumul, nici baza de calcul a pensiilor speciale. Acesta e doar zgomotul din partea stângă.

Acum o lună, semnalam un fenomen interesant care se petrece în întreaga administraţie publică centrală şi locală - şi mă autocitez: „Tiptil-tiptil şi prin iniţiative aparent disparate, dar care curg în acelaşi sens, se schimbă din temelii fundamentele pe care se sprijinea până acum această ţară. Preşedintele ţării este sortit maximei izolări, Parlamentul poate dispune discreţionar, ba chiar iraţional de Guvern (cazul Grindeanu e elocvent), miniştrii dispun de aleşii locali prin modul de alocare a resurselor, iar aleşii locali dispun tot discreţionar de funcţionărimea din subordine. Deasupra simplului cetăţean şi independent de voinţa sa, pare a se construi cu migală un sistem de putere piramidal şi puternic ierarhizat, un fel de dictatură a birocraţilor”.

Dacă modificările semnalate de ofiţerul anonim vor rămâne şi în versiunea finală a ordonanţei de urgenţă privind pensile speciale, putem vedea ce se afla în buzunarul din partea dreaptă: sistemul militar se va integra perfect în ceea ce, insidios, se pregăteşte şi pentru administraţia civilă, şi anume o dictatură a clicilor aflate la putere.

PS: Redau separat, la rugămintea sa, o precizare a ofiţerului anonim: Nu confundaţi pensiile speciale cu pensile nesimţite. Au pensii nesimţite doar cei care au avut puterea şi relaţiile ca să şi le calculeze aşa cum au vrut ei”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite