Penalii speră ca plecarea dnei Kovesi să-i scape de belele. S-ar putea să ia ţeapă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este clar acum că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va cere preşedintelui Iohannis revocarea şefei DNA, Codruta Kovesi. Problema este cum va răspunde preşedintele Iohannis, acum după ce a făcut jocul PSD-ALDE, atât la desemnarea premierului, unde nu prea avea de ce să întoarcă propunerea Dăncilă, cât, mai ales, la acceptarea miniştrilor penali în guvern.

Dovezile” nu sunt dovezi juridice, ci propagandistice  

„Dovezile” scoase în ultimul timp din tolbă într-un spectacol grotesc, de către tabăra penalilor, nu au importanţă. „Dovezi” venite de la fostul ofiţer SRI, penalul Dragomir, sau de la cei inculpaţi deja, Vlad Cosma, Sebstian Ghiţă şi alţii, fără expertize şi contraexpertize, nu sunt dovezi în sens juridic. Iohannis nu are de ce să ţină cont de ele. Dacă aveau valoare în justiţie, inculpaţii le-ar fi depus în apărarea lor la tribunale. Cum ştiau că nu au valoare juridică, nu le-au depus. Şi atunci au organizat un eveniment televizat de propagandă, să ia ochii celor care se uită la cele două televiziuni fără să judece.

Preşedintele Iohannis se va întâlni, probabil, cu ministrul Justiţiei, cu şeful Parchetului General,  Augustin Lazăr, cu şefa CSM, cu şefa DNA, pentru a se informa direct de la sursă asupra eficienţei manageriale a dnei Kovesi, iar apoi va lua o decizie.

Zgomotul formidabil făcut se politicieni, care nici măcar nu mai fac un secret din faptul că vor să preia „controlul politic” asupra justiţiei, pentru că sunt inculpaţi şi li se apropie eventuale condamnări, ar trebui să nu-l influenţeze pe preşedintele Iohannis.

Argumente în favoarea rămânerii dnei Kovesi

  • Sute, poate mii, de demnitari, primari, înalţi funcţionari publici trimişi de judecători după gratii, unii recunoscându-şi faptele. În comparaţie cu câţiva inculpaţi mai zgomotoşi, susţinuţi în spate de politicieni cu funcţii de conducere, care îşi aşteaptă şi ei finalul dosarelor pe care le au în instanţe.  
  • Rata de achitare este în România de 10%, mult sub media europeană de 20-25%  
  • Nu procurorii decid soarta unui dosar penal, ci judecătorii. În faţa cărora apărarea poate explica sau demonta, dacă este cazul, acuzaţiile procurorilor.  
  • Magistraţii reprezintă singura breaslă din ţară care-şi face curăţenie în propria ogradă. Zeci de procurori şi judecători, anchetaţi, trimişi în judecată, condamnaţi de colegii lor. Inclusiv de la ICCJ.  
  • Mulţi procurori au fost daţi afară şi de la DNA: Papici, Eva, Iorga, Negulescu, Ţuluş, şi mulţi alţii, inclusiv şefi de servicii DNA teritoriale.  
  • Presiunea publică asupra DNA este aşa de mare, încât este puţin probabil ca procurorii să-şi facă de cap.  

Că mai sunt erori şi greşeli, în toate instituţiile se fac. Justiţia nu e matematică, şi magistraţii nu sunt îngeri.

Erori şi/sau eşecuri ale DNA

  • Calitatea procurorului Negulescu (Portocală) de la Ploieşti, care îi obliga pe şefii săi, Onea şi Kovesi să-l dea de mult afară din DNA. N-au făcut-o, acum plătesc o scădere de imagine publică formidabilă.  
  • Prea multele arestări preventive de acum 3-4 ani, care au oripilat populaţia, pentru că nu era vorba de persoane agresive şi periculoase.  
  • Achitări răsunătoare, Dan Radu Ruşanu, achitat definitiv după ce a stat 4 luni în închisoare, deputatul Surupăceanu,  Ludovic Orban, achitat în prima instanţa şi alţii.  
  • Prescrierea faptelor în dosarele Microsoft, IPRS Băneasa, şi altele, nu se ştie încă din vina cui.  
  • Trenează dosare celebre, EADS e unul dintre ele, şi multe altele.  
  • Motivele pentru anchetarea OUG 13 de anul trecut erau mult prea subţiri, şi nu erau de resortul DNA.  

Important este faptul că DNA şi Laura Codruta Kovesi au o susţinere formidabilă în străinătate, la UE şi în America, precum şi în rândul populaţiei. Cei 600.000 de români pe străzi, în februarie 2017, reprezintă dovada.

Ce va face Iohannis?

Depinde de ce convingeri va căpăta după discuţiile cu cei menţionaţi mai sus.

Există trei variante.  

  • Kovesi să demisioneze de bună voie. Este posibilă această variantă, condiţionată de acceptarea în fruntea DNA a unei persoane propuse chiar de Kovesi. În felul acesta lupta anticorupţie poate continua cu aceeaşi forţă încă o perioadă, mai mare sau mai mică.  
  • Preşedintele să accepte cererea de revocare a şefei DNA. Este posibilă această variantă, în cazul în care argumentele interlocutorilor săi îl vor convinge. Dar dacă nu ştie să-şi explice cu argumente puternice decizia, va pierde enorm în popularitate. Posibil chiar şi şansa unei a doua candidaturi la preşedinţia României.  
  • Preşedintele să respingă cererea ministrului Justiţiei privind revocarea dnei Kovesi. Va câştiga în simpatia populaţiei, dar va precipita atacul coaliţiei PSD-ALDE la adresa justiţiei şi a persoanei sale. Posibil să urmeze o rafală de OUG-uri, prin care să i se ia dreptul de a numi/revoca procurorii generali, alte atribute pe care le are în conducerea statului. Este posibil să fie chiar suspendat din funcţie. Premierul Dăncilă nu pare a avea nicio reţinere în a semna orice OUG pe care i-l bagă sub nas Dragnea şi Tăriceanu. Inclusiv schimbarea legilor penale prin care să fie dezincriminate fix faptele de care sunt acuzaţi Dragnea, Tăriceanu şi alte înalte „feţe” din conducerea statului.  

Este un moment greu pentru România, din care vom ieşi mai mult sau mai puţin şifonaţi. Depinde foarte mult şi de reacţia societăţii civile şi a oficialilor  UE şi din America. Că actuala putere politică este dispusă să meargă, pentru a-şi salva pielea de închisoare, până la ruperea legăturilor cu UE şi America este clar. Ce nu este clar: dacă populaţia va accepta aşa ceva.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite