Echipa lui Iohannis pentru Cotroceni începe să prindă contur. Cine sunt primii aleşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al românilor, Klaus Iohannis, a început procesul de selecţie a consilierilor cu care va lucra imediat ce se va instala la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse liberale, patru dintre viitorii consilieri prezidenţiali au fost astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru a se pune la curent cu modul de funcţionare a Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit unor surse liberale, Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu şi George Scutaru au mers astăzi la Cotroceni în pregătirea preluării de către Klaus Iohannis a mandatului de preşedinte. Potrivit surselor citate, noul preşedinte s-a decis deocamdată asupra celor patru nume: Dan Mihalache, Andrei Muraru, George Scutaru şi Cosmin Marinescu.

Cei patru au fost aproape pe durata campaniei electorale a candidatului ACL: primul, din poziţia de secretar general adjunct al PNL pe probleme de comunicare, cel de-al doilea din poziţia de consilier personal al lui Klaus Iohannis. Cosmin Marinescu, împreună cu Andreea Paul Vass şi Gheorghe Ialomiţianu, s-a ocupat în campania electorală de consilierea lui Klaus Iohannis pe probleme economice. George Scutaru a condus grupul parlamentar al PNL.

Contactat de „Adevărul“, Dan Mihalache, care ar urma să se instaleze în fruntea Cabinetului, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat.

Alte două nume vehiculate în spaţiul public sunt cele ale lui Gabriel Popescu, fost consilier al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, şi avocatul Gheorghe Piperea. Referitor la Gabriel Popescu, sursele citate au afirmat că nu s-au purtat discuţii de niciun fel şi că acesta nu este luat în calcul în viitoarea echipă prezidenţială. Contactat de „Adevărul“, Gheorghe Piperea a respins din start posibilitatea de a-l însoţi pe Iohannis la Cotroceni.

„Nu mi-a spus nimeni nimic, nici oficial, nici neoficial. Este o onoare, dar nu voi fi consilier prezidenţial. S-ar putea ca zvonul să vină pentru că, la lansarea lui Klaus Iohannis, am vorbit în deschidere despre Justiţie. Cel mult aş fi consilier personal nesalarizat al domnului Iohannis. Eu am de câştigat procese, am de rezolvat şi probleme cu Oltchim“, a spus avocatul Gheorghe Piperea.

Mihai Răzvan Ungureanu, despre care presa a scris că Iohannis aşteaptă o recomandare a fostului premier pentru funcţia de consilier prezidenţial pe politică externă, a negat orice fel de implicare în formarea echipei lui Klaus Iohannis. „Domnul Iohannis îşi face echipa domniei sale. O echipă serioasă se construieşte pe îndelete, nu cu sufletul la gură. Răbdare!“, a spus Ungureanu, pentru „Adevărul“.

Cine sunt cei patru

Trecutul lui Dan Mihalache, cel care ar urma să se afle în fruntea consilierilor, se împleteşte armonios cu cel al PSD. În perioada 2001-2004, Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase, apoi a obţinut un mandat de deputat pe listele PSD. A fost observator în Parlamentului European în perioada 2006 - 2007, apoi a devenit europarlamentar. În 2009,  Mihalache a devenit Director de comunicare şi strategie în campania electorală prezidenţială a lui Crin Antonescu, al cărui consilier politic a devenit începând cu anul 2010.

În perioadele mai 2011 – mai 2012, noiembrie 2012 – martie 2013, a activat atât ca Secretar General Adjunct, cât şi ca Şef al Departamentului de Analiză Politică şi Comunicare al PNL, iar în perioada mai 2012 – noiembrie 2012, a deţinut funcţia de Secretar General Adjunct al Guvernului României.

Între 2013 şi 2014, a fost atât Secretar General Adjunct, cât şi Secretar General în Senatul României. Începând cu luna martie a anului 2014, a devenit Secretar General Adjunct al Partidului Naţional Liberal şi coordonatorul Departamentului de Strategie al PNL.

Andrei Muraru (32 de ani) este doctor în istorie şi fost preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) în perioada 2012-2014. După plecarea de la IICCMER a candidat pentru funcţia de europarlamentar din partea liberalilor. În perioada 2006-2009 a fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru. În prezent, este membru titular al Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române.

Cosmin Marinescu (38 de ani) este conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice Bucureşti. A fost consilier al Ministrului Economiei în perioada mai 2012 - decembrie 2012, apoi consilier al Ministrului de Finanţe în intervalul decembrie 2012- februarie 2014. Cosmin Marinescu este cel care a coordonat programul economic al lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Gerorge Scutaru se află la cel de-al treilea mandat de deputat în Parlamentul României.  În1998, Gerorge Scutaru devine consilier de imagine al preşedintelui Alianţei pentru România, Teodor Meleşcanu, iar în 2001 exercită funcţia de purtător de cuvânt al acestei formaţiuni politice. În ianuarie 2002,în urma fuziunii dintre ApR şi PNL, îşi începe activitatea în cadrul Partidului Naţional Liberal. Ultima sa funcţie deţinută în PNL este de lider al grupului parlamentar din Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite