Pe 25 mai votez în stradă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monopolizarea politicii de către un grup restrâns de indivizi – politicieni şi rudele ori protejaţii lor, brokeri de putere din serviciile secrete, oameni de afaceri - este motivul pentru care pe 25 mai, pentru prima dată în viaţa mea, nu voi vota.

Chiar dacă nu au o înţelegere verbală sau una scrisă şi semnată, Traian Băsescu şi Victor Ponta se ajută unul pe celălalt să-şi atingă obiectivele politice. Cei doi se potenţează reciproc prin atacurile cotidiene astfel încât primul să mobilizeze voturile anti-Ponta şi cel de-al doilea voturile anti-Băsescu. Mai grav este că tandemul Băsescu - Ponta crează percepţia că în afară de el nu mai există viaţă în politică, otrăvind în acelaşi timp spaţiul public cu insulte şi informaţii din viaţa personală pe care doar cei care cred şi nu cercetează le mai pot priza.Băsescu şi Ponta, cu sprijinul necondiţionat al televiziunilor subordonate,  au transformat campania pentru europarlamentare într-un bâlci de provincie şi joacă alba-neagra cu cărţi măsluite.

În semn de protest faţă de monopolizarea politicii de către un grup de indvizi şi partidele lor  nu voi vota. Dar voi participa activ la boicotarea alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European, al României şi Preşedinţie, în Piaţa Universităţii, împreună cu alţi cetăţeni fără de reprezentare.  Partidul pentru a cărui înfiinţare am semnat, Partidul Piraţilor, care militează pentru mai multă democraţie, mai multă participare, transparenţă,  bunuri publice şi libertatea internetutului, nu poate participa la viaţa politică din cauza legilor restrictive votate de elita ce ne conduce de 24 de ani şi care se reproduce.  

În timp ce politica românească se face la fel de două decenii, societatea a evoluat, iar multe dintre opţiunile şi interesele cetăţeneşti sunt astăzi nereprezentate politic. Protestele din ultimii ani au încurajat afirmarea unor noi identităţi colective, reticulare şi alternative la formele instituţionalizate de agregare şi reprezentare şi a unor noi solidarităţi, pe alte linii de tensiune decât cele tradiţionale, pe lângă comunism-anticomunism, Est-Vest, corupţie-anticorupţie: ecologism, feminism, globalizare, inegalitate socială, suveranism, libertatea internetului.  Niciunul dintre partidele actuale nu răspund acestor revendicări, nici prin organizare internă, nici prin program.  

 Celor care-mi vor atrage reproşa că nu am spririt civic, că vor hotărî alţii în locul meu, că fac jocurile PSD, le spun să renunţe. Nu mai votez răul cel mai mic pentru că tot rău este, nu mai votez din calcul sau pentru echilibru între putere şi opoziţie, nu mai votez cu ură sau cu dragoste. Şi eu le amintesc că votul este un drept nu o obligaţie şi le reproşez că fetişizarea votului menţine România în stadiul de subdezvoltare al unei democraţii electorale cu alegeri parţial libere pe care le câştigă cine trebuie.  

Nu voi permite politicienilor să mă condiţioneze cu mesaje gen "dacă nu votezi cu Iliescu iese Vadim". Cetăţeanul este cel care pune condiţii, aşa că voi mai vota doar atunci când: va fi modificată legea partidelor politice astfel încât pentru înscrierea unui partid să fie suficiente 3 semnături, fără niciun criteriu teritorial; vor fi reduse restricţiile prevăzute de legea electorală pentru depunerea candidaturilor: ori semnături, ori bani!; organizaţiile de femei ale partidelor politice vor reprezenta drepturile, inclusiv reproductive  şi interesele femeilor; partidele politice vor renunţa la discursul urii împotriva săracilor, romilor, femeilor, persoanelor cu o altă orientare sexuală.

 Pe 25 mai votez în Piaţa Universităţii!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite