Legile Justiţiei, adoptate cu scandal de Camera Deputaţilor. Aleşii USR au purtat tricouri albe pe care scrie #fărăPenali. Liberalii le-au bătut obrazul

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legi din pachetul pe Justiţie, adică Legea privind organziarea judiciară, Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor şi Legea privind organizarea CSM. Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor ataca don nou legile Justiţiei la Curtea Constituţională.

Iohannis trimite la Parlament  toate documentele din arhiva CSAT ce ţin de fostul serviciu secret al Ministerului Justiţiei, desfiinţat de Macovei

CSAT va trimite Comisiei de anchetă din Parlament toate documentele care ţin de activitatea serviciului secret al Ministerului Justiţiei, denumit iniţial SIPA, ulterior DGPA. Serviciul secret a fost desfiinţat de Monica Macovei, pe vremea când era ministru al Justiţiei. PSD a decis să înfiinţeze o comisie parlamentară care să ancheteze dacă au fost copiate documente din arhiva SIPA.

Dăncilă îi cere lui Toader să îi spună dacă au fost cazuri în care Comisia Europeană a cerut informaţii despre dosare de corupţie la nivel înalt în perioada 2012-2018

Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a transmis, luni, o scrisoare ministrului Justiţiei Tudorel Toader prin care îi solicită să îi comunice dacă în perioada 2012-2018 Comisia Europeană a cerut informaţii cu privire la situaţia juridică în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt.

/ klaus iohannis

Numirea şefilor Curţii Supreme: cum i-a tăiat PSD pas cu pas din puteri lui Klaus Iohannis folosindu-se de CCR. Şeful statului a ajuns preşedinte-spectator

Numirea şefilor Curţii Supreme este un exemplu elocvent prin care, pas cu pas, PSD i-a tăiat din atribuţii preşedintelui Klaus Iohannis, folosind, în final, şi decizia CCR pe legile Justiţiei. Iată cum a modificat majoritatea PSD-ALDE procedura de numire a preşedintelui şi a vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, lăsându-l pe Klaus Iohannis pe dinafară.

/ pnl

Orban, despre reacţia UDMR la decizia CCR: Am fost atacat de Kelemen Hunor.  Chiar am fost avertizat că, dacă depunem sesizare, nu ştiu ce o să se întâmple

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că a fost atacat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi a fost avertizat că, dacă liberalii vor ataca la CCR legea privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş, nu se ştie ce se va întâmpla, afirmând că aşteaptă de le lideul UDMR scuze.

/ adrian nastase

MAE: Vizita lui Adrian Năstase la Moscova a avut un caracter academic, fără să beneficieze de
susţinerea MAE sub aspect organizatoric sau financiar

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că prezenţa fostului premier Adrian Năstase la o conferinţă în Moscova cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia nu a beneficiat de susţinerea MAE, nici organizatoric, nici financiar. De asemenea, MAE susţine că diplomaţii din cadrul Ambasadei României în Rusia care au participat la conferinţă alături de Adrian Năstase şi de Dumitru Prunariu au exprimat păreri proprii, nu poziţia MAE.

/ comisia europeana

Dragnea: Guvernul va cere explicaţii Comisiei Europene cu privire la lista de nume pentru MCV din 2012. E o imixtiune brutală în actul de justiţie

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că atât Guvernul, cât şi Ministerul Justiţiei, vor cere Comisiei Europene clarificări în privinţa listei de persoane aflate în diferite proceduri judiciare care s-ar regăsi într-un document MCV din 2012. Dragnea a susţinut că PSD consideră această listă o „imixtiune brutală în actul de justiţie din România” din partea Comisiei Europene.

/ psd

Marian Oprişan: Ponta nu a ajuns preşedintele României, slavă Domnului! Iohannis a demonstrat că poate fi un bun mediator al societăţii

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, susţine că Victor Ponta a avut un rol foarte important în construcţia „sistemului paralel” şi el, împreună cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul şef al SRI George Maior, a construit „statul de tip ticălos”, permiţând unor procurori şi judecători să facă abuzuri. Mai mult, Oprişan s-a bucurat de faptul că Ponta nu a ajuns preşedintele României şi a subliniat că Iohannis este un „bun mediator“.

Discuţiile din ultimele zile de pe agenda publică internă au fost confiscate aproape complet de decizia convocării Congresului extraordinar al PSD. Dacă iniţial, Liviu Dragnea a dorit un fel de confirmare, de validare a funcţiei pe care o deţine, ulterior a renunţat la acestă idee - căci a fi preşedinte al PSD i se pare că este evidentă ca o axiomă euclidiană.

acum 12 zile · comentarii (12)

Sintagma din titlu nu-mi aparţine, este creaţia lui Adrian Năstase, un  cunoscător al realităţilor partidului pe care l-a condus. Ce-o fi vrând să spună cu această caracterizare şi cât de bine se potriveşte actualei stări de „spirit“ din PSD? Este halucinant să vezi cum o întreagă „turmă“ de simpli membri de partid sau delegaţi la Congres se lasă îmbrobodiţi de vorbele lui Liviu Dragnea.

acum 12 zile · comentarii (26)

Se vor împlini în curând 125 de ani de existenţă politică a social-democraţiei româneşti şi de la înfiinţarea Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din România, din care făceau parte, printre alţii, Ioan Nădejde şi Vasile G. Morţun, fondatorii revistei „Contemporanul”, Constantin Dobrogeanu-Gherea şi Constantin Mille, părintele ziaristicii moderne.

acum 13 zile · comentarii (14)

Ministrul Culturii l-a revocat pe Paul Cotârleţ, secretarul de stat care conducea departamentul care ar trebui să coordoneze activităţile dedicate Centenarului. Numele, locul în structura guvernului şi echipa acestui departament s-au schimbat atât de des în scurta sa viaţă încât nimeni nu mai aşteaptă ceva de la Guvern pentru a sărbători Centenarul. Iniţiativele particulare au mai mari şanse să marcheze Centenarul, fără bâlbâiala autorităţilor.

acum 14 zile · comentarii (21)

Dacă Ludovic Orban nu s-ar fi retras din cursa pentru Bucureşti, poate câştiga, iar Firea era acum doar Primă-Doamnă la Voluntari. Dacă PNL nu ajungea la bâlbele cunoscute, poate câştiga alegerile generale, iar Dragnea era acum în Madagascar. Este o istorie contrafactuală care nu se va putea confirma sau infirma vreodată. Dar ce ştim sigur e că legea care l-a băgat după gratii pe Năstase n-a mai funcţionat la Orban. Iată de ce:

acum 14 zile · comentarii (0)

Dacă mai era nevoie, casa de sondaje Sociopol, condusă de Mirel Palada, un apropiat al PSD, confirmă: PSD - 34%. Victor Ponta e chiar mai categoric: dacă duminică ar fi alegeri, PSD ar lua sub 30%. Bomboana pe colivă, Comisia SRI, condusă de PSD, refuză să-l audieze pe Florian Coldea, de frica celor ce ar putea declara acesta referitor la participarea lui Dragnea la chermezele „statului paralel“.

acum 14 zile · comentarii (19)

Oamenii care mint tot timpul ajung să fugă de adevăr chiar şi când acesta pare să-i ajute. O afirmaţie adevărată şi uşor verificabilă făcută de Călin Popescu Tăriceanu, confirmată şi de ministrul Justiţiei, este negată de deputatul PSD Florin Iordache. După câteva zile, în loc ca adevărul să triumfe, acelaşi Tăriceanu şi-a retractat spusele şi a consimţit la minciuna lui Iordache. Aşa se fac legile în România. Legile justiţiei.

acum 15 zile · comentarii (65)

Atacurile tot mai grave la adresa occidentului, fie SUA sau UE, pot fi explicate din mai multe perspective. Ceea ce este foarte limpede însă este faptul că pesediştii împreună cu electoratul lor nu au nici cea mai mică idee despre cum funcţionează „Bruxelu“ sau parteneriatul strategic cu SUA. De ce cred asta?

acum 15 zile · comentarii (33)

Frans Timmermans a confirmat că nu trebuie să ne temem de o „perspectivă poloneză“ deoarece ţara noastră nu prezintă „ameninţări sistemice“ la adresa statului de drept. Mulţi au răsuflat uşuraţi. Prea repede. Neştiind ce cadru de sancţiuni se pregăteşte acum la Bruxelles, mult mai extins şi mai complex decât ceea ce există acum.

acum 15 zile · comentarii (23)