Ovidiu Raeţchi: Solicit ministrului de Externe să lupte pentru majorarea bugetului MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi îi cere noului ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, să lupte pentru majorarea bugetului MAE, în condiţiile în care bugetul ministerului a înregistrat, în ultimii ani, o scădere accentuată, iar România trebuie să se pregătească pentru preluarea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene.

„Unul dintre primele obiective ale guvernului condus de Sorin Grindeanu şi ale noului ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, -  în contextul discuţiilor despre execuţia bugetară pe 2017 - trebuie să fie majorarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe din acest an. În anul 2016, bugetul MAE a înregistrat o scădere de 15% faţă de anul precedent, iar declinul fondurilor pentru acest domeniu a fost continuu. În tot acest timp, diplomaţia românească are de suferit la toate nivelurile. De exemplu, Ambasada României din Tel Aviv funcţionează într-o clădire care se află într-o stare avansată de degradare, iar din motive financiare nu îşi poate schimba sediul. Pentru a fi eficienţi, diplomaţii noştri au nevoie de un regim civilizat de lucru“, explică deputatul liberal Ovidiu Raeţchi într-un comunicat de presă. 

Totodată alesul PNL îi solicită lui Meleşcanu înfiinţarea de noi oficii consulare.„De asemenea, înfiinţarea de noi oficii consulare în state cu importante comunităţi româneşti precum Spania sau Italia, permanent solicitată de românii din afară  a fost amânată din aceleaşi motive financiare. Nu în ultimul rând, eliminarea taxelor consulare este de natură a avea un impact negativ asupra serviciilor furnizate de MAE“, mai afirmă Raeţchi. 

Deputatul PNL a adăugat că diplomaţia românească are nevoie de majorarea fondurilor şi în  contextul preluării preşedinţiei Uniunii Europene. 

„Contextul regional şi internaţional nu permite României să facă economii tocmai la acest capitol. Împreună cu acordarea a 2% din PIB pentru domeniul Apărării, diplomaţia românească are nevoie de o revitalizare şi de majorarea fondurilor pentru a-şi putea eficientiza activitatea, mai ales în condiţiile preluării preşedinţiei Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, cea mai înaltă funcţie de răspundere europeană. Astfel, România este un actor diplomatic esenţial în chestiunea organizării reuniunilor statelor membre, dar şi în privinţa stabilirii unor planuri comune la nivel european. În contextul geopolitic al Mării Negre, diplomaţia noastră poate juca un rol vital de negociere între trei spaţii culturale – Occident, Rusia, Turcia – pe care le înţelege concomitent. România trebuie să aibă un răspuns comun şi coerent cu partenerii europeni la provocările regionale şi crizele internaţionale, iar acest lucru nu se poate petrece fără o diplomaţie performantă şi eficientă“, a mai spus Raeţchi. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite