Ovidiu Raeţchi, deputat PNL Diaspora: Turneul lui Ponta în Golf, o catastrofă. Se râde pe seama lui. Ultimul consul a fost Marian Sârbu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Raeţchi, la Adevărul Live
Ovidiu Raeţchi, la Adevărul Live

Deputatul Ovidiu Raeţchi, reprezentantul în Parlament al românilor din zona Golfului şi a Orientului Mijlociu, a atacat astăzi în termeni extrem de duri turneul diplomatic al lui Victor Ponta în lumea arabă, considerându-l o „catastrofă”.

 „Victor Ponta a căutat în Golf bani, în special bani pentru infrastructură, astfel încât la bilanţul celor trei ani de guvernare să invoce nişte eventuale investiţii arabe în sectoarele în care nu a făcut nimic. Adevărul e însă acesta: nu va primi absolut nimic. Rezultatul vizitelor sale va fi un zero categoric. Nu cunoşti deloc lumea arabă dacă crezi că te sui în avion, aterizezi, oferi TAROM qatarezilor sau emiratezilor şi apoi te întorci în ţara. Oamenii aceia râd pe seama lui, primesc zeci de astfel de oferte zilnic. Există un anumit protocol în zona GCC şi e nevoie de o activitate diplomatică susţinută şi performantă ca să susţii şi să abordezi astfel de teme. Ori prezenţa noastră diplomatică şi consulară în zona GCC este penibilă. Este o ruşine“, spune Raeţchi, care vorbeşte despre problemele din sistemul diplomatic ce vizează direct ţările din Golf. Mai exact, despre modul în care Guvernul a făcut selecţia diplomaţilor.

„Nu există personal, doar doi-trei oameni sunt calificaţi. Începând cu 2011, de pildă, România a schimbat nu mai puţin de 4 consuli în Dubai. Ultimul, Marian Sârbu, fără calificare consulară, a stat numai 8 luni. Şi nimeni nu a înţeles ce a căutat acolo. Oamenii de afaceri interesaţi de investiţii în ţara noastră nu primeau vize decât în termen de trei luni, un interval suficient de mare pentru a renunţa la călătorii. Până în aprilie am avut doar însărcinat cu afaceri ad interim în Arabia Saudită. Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Sultanatul Oman este asigurată de Ambasada României în Arabia Saudita. Începând cu 2003, interesele diplomatice ale României în Republica Yemen sunt reprezentate de Ambasada României în Emiratele Arabe Unite. Distanţa între Abu Dhabi şi Sana'a este de circa 2.800 de kilometri. Toată lumea ştie cât de eficientă a fost, în aceste condiţii, evacuarea românilor din Yemen”, spune Ovidiu Raeţchi. 

Deputatul liberal mai aminteşte de „succesul“ pe care l-a avut Victor Ponta în ţările arabe la alegerile din 16 noiembrie.  „Ponta a obţinut doar 10% din voturi în Arabia Saudită, Qatar sau Emirate. 9,8% din voturi în Emiratele Arabe Unite, 10,6% în Qatar. Aici românii nu l-au iertat pentru blocarea votului în Diaspora. Să iei în delegaţie, în zona lor, oameni politici cercetaţi în dosare penale sau responsabili pentru organizarea defectuoasă a votului în Diaspora, să refuzi întâlnirile organizate cu comunitatea – asta e o sfidare directă. Ponta, de altfel, e cel care a tăiat bugetul MAE şi a făcut secţiile consulare din zonă să funcţioneze cu un sfert de normă, cu personal mult subdimensionat“, încheie deputatul PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite