Ordonanţa traseiştilor, adoptată în disperare de Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Guvernului, Victor Ponta, şi vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Mediafx
Şeful Guvernului, Victor Ponta, şi vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Mediafx

Guvernul a adoptat joi, în şedinţă extraordinară, ordonanţa de urgenţă care suspendă temporar legislaţia antitraseism, în pofida criticilor şi rezervelor exprimate nu doar de Opoziţie şi de societatea civilă, dar şi de ambasadele SUA, UE şi a Marii Britanii.

Guvernul a adoptat ieri ordonanţa de urgenţă moşită de ministrul Liviu Dragnea şi girată de premierul Victor Ponta, prin care aleşii locali au liber să-şi părăsească formaţiunea pe listele căreia au fost aleşi şi să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatul. Proiectul promovat de Dragnea a fost susţinut ieri, cu fermitate, şi de premierul Ponta Victor. „Trebuie să deblocăm activitatea consiliilor şi să facem dreptate primarilor, care nu sunt sclavi pe moşiile lui Blaga şi Iohannis“, a spus Ponta, în deschiderea şedinţei de Guvern. Ponta a corectat perioada de „mercato“ de zece zile, aşa cum era prevăzut în proiectul de Ordonanţă iniţial, şi a anunţat că  aleşii locali vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a se decide. În acest interval, potrivit unor surse social-democrate, PSD se aşteaptă să racoleze în jur de 100 de primari.

Ambasada SUA reacţionează

Chiar înaintea şedinţei de Guvern, Ambasada SUA, la sesizarea Opoziţiei,  şi-a arătat îngrijorarea cu privire la momentul şi modalitatea prin care Guvernul a decis să schimbe legea. „Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA.

Imediat după şedinţa de Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea a organizat o conferinţă de presă pentru a încerca să convingă opinia publică de utilitatea acestei măsuri vremelnice. „Dăm atenţie oricăror comunicate din partea partenerilor americani, dar nu este absolut nimic nedemocratic în această OUG. Se dă posibilitatea, fără ca niciun cuvânt din această Ordonanţă să oblige pe cineva, nu poate aduce atingeri spritului democratic din această ţară“, a fost răspunsul vicepremierului.

Ambasada SUA a atras atenţia şi asupra unei practici frecvente a Guvernului: ordonanţa de urgenţă. Cum răspunde Dragnea la întrebarea: de ce nu aţi iniţiat un proiect de lege, având în vedere că deţineţi majoritatea în Parlament?.  „Un proiect de lege riscă să ne ducă în 2015. În curând începe campania şi există riscul foarte mare ca începând cu octombrie să fie cât mai puţini parlamentari în Parlament şi să ne apuce primăvară cu acest blocaj. Proiectul de lege nu putea fi adoptat decât în martie şi nu ne atingeam obiectivul. Principalul motiv reprezintă blocajele din administraţia locală. Riscăm să asistăm la un blocaj cvasi-general “, a mai explicat Dragnea. De fapt, singurele blocaje prezentate concret de Dragnea sunt în doar patru comune din întreaga ţară, trei din Timiş, acolo unde predomină primarii PSD, şi una din Vrancea baronului Oprişan, nenumită.

Guvernarea „de urgenţă“

Mai este un motiv al ordonanţei pe care Liviu Dragnea a încercat să-l mascheze. Dacă parlamentarii PSD iniţiau un proiect de lege, acesta putea fi atacat la Curtea Constituţională (CCR) de către preşedinte sau de către grupurile parlamentare, ceea ce ar fi tergiversat acest proces, cel mai probabil, până după alegerile prezidenţiale. Astfel, cea mai simplă cale este cea a ordonanţei, care îşi face efectele imediat.

În plus, singura instituţie care poate contesta la CCR ordonanţele de urgenţă este Avocatul Poporului, condusă de Victor Ciorbea. Acesta a fost numit chiar de Ponta şi nu a constatat nicio ordonanţă în cele câteva luni de când a preluat funcţia, deşi Guvernul Ponta a dat un număr record de ordonanţe. În plus, Avocatul Poporului poate contesta ordonanţa la CCR numai după ce se publică în Monitorul Oficial, însă contestarea nu atrage automat şi suspendarea efectelor juridice. Ordonanţa se suspendă numai în momentul în care CCR dă o decizie de neconstituţionalitate, iar decizia este, la rândul ei, publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanţa ce legalizează temporar traseismul, scrisă de Dragnea şi adoptată ieri de Guvern, intră în vigoare de la momentul publicării sale în Monitorul Oficial, lucru care se va întâmpla, probabil, la începutul săptămânii viitoare, când începe şi sesiunea Parlamentului. După ce ordonanţa se publică în Monitorul Oficial, este trimisă la Parlament, care trebuie să o adopte sau să o respingă, ceea ce necesită o bună perioadă de timp. În acest timp, ordonanţa îşi va face efectele, iar aleşii locali vor putea migra către orice partid, chiar în prag de alegeri. Conform calendarului, cele 45 de zile expiră la jumătatea lunii octombrie, în plină campanie electorală şi cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.  

Fără avizul AEP

Joi seară, Opoziţia a mai reclamat o ilegalitate în procedura de adoptare a ordonanţei de urgenţă. Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a declarat că, potrivit unor surse din Guvern, ordonanţa lui Dragnea nu are avizul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), aviz obligatoriu, dat fiind faptul că este un act ce vizează legislaţia electorală.

Citeşte şi:

Ordonanţa lui Dragnea, adoptată de Guvern. Primarii vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru traseism

Guvernul a votat astăzi ordonanţa de urgenţă iniţiată de vicepremierul Liviu Dragnea care le permite aleşilor locali ca timp de 45 zile să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Liderii PNL şi PDL au organizat, în această dimineaţă, un miting în faţa Palatului Victoria prin care au atras atenţia asupra faptului că prin această ordonanţă de urgenţă PSD încearcă să fraudeze alegerile din noiembrie.

Kelemen: UDMR nu va vota ordonanţa privind migraţia primarilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, că grupurile parlamentare ale UDMR nu vor vota OUG privind migraţia primarilor în momentul în care aceasta va fi supusă dezbaterii Parlamentului. OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern.

Liviu Dragnea dă liber la traseism cu argumente scornite

Aleşii locali vor avea timp 10 zile să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul, arată o ordonanţă de urgenţă scrisă de Liviu Dragnea. Proiectul, plin de greşeli gramaticale, nu prezintă niciun argument concret, ci doar situaţii posibile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite