Tudose cere demisia lui Carmen Dan: Cu un ministru care mă minte nu mai pot să lucrez. Nu sunt premierul SRI, nu eu am tăiat porci acolo. Nu vreau şefia PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose FOTO gov.ro
Mihai Tudose FOTO gov.ro

Premierul Mihai Tudose a explicat, miercuri seară, de ce nu l-a demis pe şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, şi de ce nu mai poate lucra cu ministrul de Interne, Carmen Dan, ministru de la care aşteaptă demisia.

Principalele declaraţii ale premierului Mihai Tudose:

Cum de a fost posibil ca un poliţist să facă ceea ce a făcut? Ministrul de Interne cere demisia şefului Poliţiei Române acum. Aţi spus că aveţi timp de gândire şi de evaluare pentru a lua o decizie corectă. De ce?

Să explic pentru că piaţa a fost inundată de informaţii, unele reale. Nu toate. Eu mă bazez pe informaţiile reale, nu pe speculaţii. Am solicitat de luni un raport a ceea ce se întâmplă. Fac o paranteză. Dacă e să judecăm real: eu dacă eram ministru de Interne îi dădeam pe toţi afară de duminică seară. Cazul acesta, al pedofilului, e grav în sine. Măsuri de genul acesta de tăiat cu barda instantaneu au mai fost. Cazul Perla, de exemplu. Atunci a fost demis şeful Poliţiei Capitalei. Apoi a mai fost cazul studentei japoneze.

Sub imperiul momentului te revolţi. Mai ales când afli că făptuitorul e poliţist. Dacă ai trecut de acel moment devii raţional, ceri informaţii. Raportul oficial a fost gata azi dimineaţă. M-am uitat azi pe raport. Lucrurile sunt complicate. I-am cerut domnului Despescu ca în maximum o săptămână să vină cu rezultate: adică vinovaţii şi şefii ierarhici. De la colegii care nu l-au recunoscut până la şefi. Ăştia trebuiau primii daţi afară. Nu am spus că nu accept demisia domniei sale. Staţi să vedem. 

Al doilea set de măsuri pe care îl aştept e cel referitor la măsurile de sistem. Cum refacem încrederea în poliţişti. Nu toată Poliţia Română trebuie blamată. Nu pot să-l acuz acum pe şeful Poliţiei că la nu ştiu ce secţie nu ştiu ce poliţist are dosar. Nu avea de unde să ştie. Demiterea şefului de la Omoruri iar mi se pare puţin exagerată. De ce cel de la Omoruri şi nu de la Rutieră? Sunt întrebări la care am solicitat răspuns. 

Al doilea element important la decizia de azi a fost că şeful Poliţiei trebuia înlocuit. Am aflat că propunerea aceea, domnul chestor nu doreşte funcţia. Nu puteam să demit pe cineva fără a avea pe cine să pun când am de făcut o anchetă. Am să divulg un lucru. Am întrebat dacă e adevărat, dacă refuză. Mi-a spus că nu. La prânz l-am sunat pe domnul chestor, că se vehiculau informaţii. 

Am să vă dezvălui supărarea mea faţă de doamna ministru. Am întrebat-o dacă omul acela doreşte funcţia. A zis că îşi doreşte. L-am sunat pe om. A fost un om din media care a asistat la discuţii, domnul Bogdan Chirieac. Răspunsul lui a fost exact aşa: Domnule prim-ministru, permiteţi să raportez, în cursul dimineţii m-am prezentat la doamna ministru cu un raport că nu-mi doresc această funcţie.

Nu mai am ce să lucrez cu un asemenea ministru de Interne care mă minte în halul acesta. Domnia sa s-a exprimat că începând de luni e dispusă să-şi dea demisia. Eu i-am spus că, în momentul ăsta, eu cred că i-o accept, dacă şi-o dă. (...) Eu cred că domnia sa, dacă va fi lăsată, îşi va da demisia

Şeful Poliţiei are o săptămână să facă lumină. Aţi spus că dosarul a fost la cercetare. Am aflat că doi oameni au 200 şi ceva de dosare în sarcină. Nu cred că aveau 200 de dosare cu pedofili şi violatori. Au şi ei nişte priorităţi. Nu te ocupi de cel care rupe oglinzi în parcări. 

Ar trebui pedepse mai mari?

Eu cred că şi pedeapsa cu moartea pentru anumite infracţiuni e puţin. Adică pentru cineva care are ceva cu un copil. E inacceptabil aşa ceva. Pentru cineva care face un asemenea lucru închisoarea pe viaţă e dulce. Nu trebuie să închidem ochii la nişte monştri. 

Pune-te într-o asemenea situaţie, dacă e copilul tău. Nu te uiţi tu după topor să te duci după el? Gândiţi-vă, după trei-şapte ani o poate lua de la cap. Rânjeşte la soare. Raportul Poliţiei o să-l fac public. Vă promit că în maximum o săptămână îl aveţi făcut public, dacă şeful Poliţiei e în stare să-l facă. Dacă nu, îl face noul şef al Poliţiei. 

Dacă aţi face o evaluare a Guvernului ce notă i-aţi da?

Nu dau note. Note trebuie să dea cetăţenii, să daţi dumneavoastră. Noi ne-am îndeplinit partea de program de guvernare. S-au mărit salarii, pensii, am implementat legislaţia corespunzătoare. Am închis anul în deficitele stabilite. Am depăşit cele mai optimiste previziuni, inclusiv ale Băncii Mondiale. 

Vreţi o restructurare a Guvernului?

În prezent avem 28 de ministere. Eu aş vrea mai puţine ministere. Să înceapă cu 1. Fie că sunt 11, fie că sunt 19. S-au creat în teritoriu o mulţime de „pui“. Eu aş vrea comasări. Vrem să eliminăm birocraţia. Să alerge hârtia prin clădire, nu tu printre birouri. Vrem să meargă administraţia.

În PSD e o rivalitate. Sunt anumite tabere, una cu din ce în ce mai mulţi membri. A voastră.

Eu nu fac parte din nicio tabără.Sunt membru PSD. Eu m-am angajat că fac debirocratizare. Dacă deranjează şi unii nu sunt de acord şi speculează că sunt tabere, ce să fac? Să spun că nu e bine ce gândesc. Stau în funcţie atât timp cât simt că fac bine. Dacă nu mai pot să fac acest lucru, plec acasă. Convingerea mea e că trebuie să avem o restructurare.

Nu am nicio problemă cu niciun membru al Guvernului, în afară de ceea ce v-am spus, despre cazul de azi, cu minţitul. Ieri aveam altă părere, acum nu mai am.

Vreau un Guvern mult mai suplu, cu instituţii mult mai suple. Să nu mai alerge cetăţeanul. Zilele trecute Ministerul Sănătăţii a semnat cu nişte entităţi locale mai multe contracte. Printre ele un sistem de telemedicină, de stocare a imaginii. 

Despre etichetele puse premierului

Eu m-am săturat de etichete d-astea. Că-s securist şi comunist. Că primesc ordine din Băneasa. Că primesc ordine de la SRI. Eu n-am tăiat porci cu cei de acolo, nu am cărat sticle de vin acolo. Haideţi să ne hotărâm, dacă SRI şi SIE sunt nocive, haideţi să le închidem. Ce să facem, să le dăm foc. «A, nu, clar are dubla comandă (n.r.- el, Mihai Tudose)». Relaţia cu serviciile este excepţională. O dată pe săptămână am obligaţia să relaţionez, măcar pe linie instituţională

Apoi, că am făcut şcoala acolo. Şcoala aceea e jumătate pentru interni, jumătate pentru civili. Sunt oameni din presă care se duc acolo să înveţe. Nu vrea nimeni să te racoleze. Dacă voia să te racoleze te ţinea departe de gard. Am făcut acolo un doctorat. Un doctorat în securitate naţională, nu în panseluţe. Am făcut doctoratul pentru mine. Nu m-a racolat nimeni acolo. Nici pe mine, nici pe alţii.

Repet: n-am tăiat porci, n-am fost în vie, n-am cărat sticle de vin. N-am fost nici la cumetrii. Să se înţeleagă.

Respingeţi orice încercare de teleghidare din partea serviciilor?

Absolut. Sunt greu de teleghidat. Nu a încercat nimeni 

Vă doriţi să fiţi preşedintele PSD?

Nu!  Eu nu sunt premierul cuiva. Sunt premierul României şi al PSD. De el am fost trimis. Nu sunt al cuiva. Sunt premierul PSD şi al României. De fapt, al României, pus de PSD. 

Au fost probleme de democraţie internă în PSD?

Nu ştiu, poate au fost alte lucruri. Ceea ce s-a reclamat că anumite structuri ale partidului, Biroul Naţional, n-a funcţionat. Şi e adevărat. Eu am cam văzut multe din 1992. Pe timpul lui Adrian Năstase, de exemplu, funcţionau aceste şedinţe. Lunea, era şedinţă de Birou Naţional. În ultimul an am fost cam ocupaţi cu guvernarea. Sunt colegi, adică doi-trei-patru, care au luat singuri deciziile.

Cum e relaţia cu preşedintele PSD?

E instituţională. Astăzi avem o relaţie instituţională şi aşa va fi. 

Legile Justiţiei. De ce nu au fost adoptat de Guvern?

Decizia de a ajunge cu acest pachet de legi în Parlament a aparţinut coaliţiei de guvernare. Legile nu au plecat de la Ministerul Justiţiei. Din diverse considerente: unele tehnice. Cum era avizul Comisiei de la Veneţia, care se întâlnea prin ianuarie. În Parlament, ele trec mai repede. 

Am spus că le facem la Parlament pentru că aşa a vrut strada. Că sunt bune, că sunt proaste, că sunt perfectibile, se pronunţă CCR. Asta e viaţa. Până la urmă s-a pronunţat Parlamentul. Susţin în primul rând procedura. Nu sunt specialist în Drept constituţinal. După ce se pronunţă CCR, vedem ce facem. Una peste alta, eu le-am votat. 

De ce s-a ajuns la o relaţie instituţională la una bună, aşa cum spuneaţi înainte?

Între timp ne-am mai maturizat. O relaţie instituţională e mai bună ca una personală. 

Cu alţi colegi am relaţii personale, pentru că îi ştiu şi lucrez de mult timp. Cu Ciolacu mă ştiu de vreo 25 de ani. Cu familii, cu vacanţe făcute împreună. Toată lumea râde că nu face nimic, că n-are portofoliu. Nu, munceşte foarte mult. Se poate verifica pe cameră că nu a stat niciodată mai puţin de 12 ore. Am venit împreună, plecăm împreună. Dacă pleacă mâine, plec cu el

Dintre oamenii noi pe care i-aţi luat, aţi putea să enunţaţi pe cineva care face Guvernul să meargă?

Petru Daea. Vorbesc cu respect despre Petru Daea, ca om şi ca ministru. Un ministru extraordinar. Mircea Dobre, un alt om bun. Domnul Romaşcanu, un alt om bun. E un om cult şi un bun manager.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite