VIDEO Iohannis nu o revocă pe Kovesi. „Motivele prezentate de Ministrul Justiţiei nu m-au convins“. Tudorel Toader sesizează CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klasu Iohannis a susţinut-o public pe şefa DNA FOTO David Muntean
Klasu Iohannis a susţinut-o public pe şefa DNA FOTO David Muntean

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seara, că nu o va revoca din funcţie pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, la propunerea Ministrului Justiţiei, întrucât „motivele de revocare“ nu l-au convins. Imediat, Tudorel Toader a anunţat pe Facebook că va sesiza CCR, pe motiv de conflict juridic de natură constituţională, sperând că CCR îl va obliga pe Iohannis să o dea jos pe Kovesi.

UPDATE Tudorel Toader a anunţat pe Facebook că va sesiza CCR: „În condiţiile în care Preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA; În condiţiile în care argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente; Văzând legislaţia aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, Vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA!“. (Reacţia fostului preşedinte CCR Augustin Zegrean)

UPDATE Klaus Iohannis: Ministrul Justiţiei mi-a trimis o propunere de revocare a procurorului-şef DNA. Ultimul cuvânt îl are, conform legii, preşedintele. La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat şi avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie de cât aşa-zisul raport al domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, chiar dacă avizul nu obligă, el nu poate fi ignorat. Două autorităţi ale statului, Ministerul Justiţiei şi CSM, ajung la concluzii diametral opuse. Evaluarea ministrului Justiţiei poate fi subiectivă. Drept urmare, motivele de revocare prezentate de Ministrul Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. Ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi, procuror-şef al DNA. 

******************

PSD a pregătit contraatacul

Poate PSD să o demită pe şefa DNA cu mâna CCR? Părerile sunt împărţite. Un fost preşedinte al CCR spune că Iohannis va avea câştig de cauză. Un alt fost preşedinte al CCR îl contrazice.

Pe ce se bazează PSD? Pe o formulare imprecisă din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care detaliază procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Parchetul General.

În timp ce procedura de numire a şefului DNA este fără echivoc (ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, preşedintele acceptă sau refuză), în cazul revocării formularea lasă loc de interpretări. „Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei“, prevede articolul 54 din Legea 303/2004, în baza căruia se cere revocarea şefei DNA.

Primele îndoieli au fost lansate de Ioan Vida, fost preşedinte al CCR la începutul anilor 2000.  „Atunci când un ministru propune ceva, preşedintele nu face decât să confirme, să îi dea putere acelei decizii. La noi s-a înţeles că preşedintele este un fel de Ceauşescu, ori nu e aşa“, a spus Ioan Vida pentru Antena 3, întrebat dacă preşedintele este obligat să o revoce pe Kovesi.

De cealaltă parte, Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR din perioada Traian Băsescu, crede că Iohannis este îndreptăţit să refuze. „Nu, preşedintele nu este obligat să revoce un procuror. Ce rost ar avea să-l mai întrebi atunci pe preşedinte? Îl pui numai să semneze? Legile trebuie citite şi interpretate cu bună-credinţă”, a spus Zegrean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite