Klaus Iohannis: A fost nevoie să moară oameni ca Guvernul să demisioneze. Vom avea un Guvern interimar. Consultarea cu partidele va avea loc mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că aşteaptă oficial demisia Guvernului Ponta, apoi va convoca partidele la consultări pentru a desemna un nou premier. „A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă“, a spus şeful statului.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis după demisia Guvernului

„Am avut un eveniment foarte important care s-a defăşurat aici la Bucureşti: un summit NATO. Am ajuns la concluzii foarte importante, de substanţă în ceea ce priveşte evoluţia în flancul estic al NATO. A atras foarte multă atenţie internaţională şi a fost o bilă albă pentru România. 

În paralel, am avut şi evenimente interne, asupra cărora voi face câteva aprecieri acum. Acum un an eram în plină campoanie pentru turul doi. Acum un an, voi aţi decis să stau aici şi să fiu preşedintele României. Aţi decis acest lucru împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Alegerea mea a fost primul mare pas pentru o altfel de politică, o politică curată, nouă, transparentă. De atunci am făcut încă mulţi paşi în direcţia bună. În ultimele zile, lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat azi. Tragedia de la Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române. Oamenii, care iniţial au fost doar indignaţi, au devenit revoltaţi. Au aşteptat acţiuni, rezultate, demisii, de ce să n-o spunem, din partea unor politicieni care au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea. Majoritatea politicienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu. Accidentele s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate.

Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. În Bucureşti, dar şi în multe alte oraşe, s-a ieşit în stradă. Trebuie să recunoaştem că manifestanţii au avut dreptate. Au solicitat demisiile celor vinovaţi. Au solicitat răspunsuri, clarificări. Aseară, au avut loc cele mai potrivite manifestaţii de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieşit, au protestat, au mers în diferite locuri în care şi-au spus nemulţumirile. Nu au fost incidente, încăierări. Oamenii au ştiut clar ce aşteaptă: schimbarea.

Târziu, foarte târziu, Guvernul a  demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat legile, niciunul n-ar fi trebuit să moară. Avem o situaţie nouă: un Guvern demisionar: aştept ca premierul demisionar să-mi înainteze demisia Guvernului şi imediat voi lua legătura cu partidele politice parlamentare şi voi convoca consultări. Aceste consultări vor avea loc mâine, cel târziu poimâine. Vreau ca în decursul acestei săptămâni să finalizez prima rundă de consultări politice. Vom avea un Guvern interimar. Vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice.

După prima rundă de consultări, voi expunde opinia mea în demersul ulterior. Aceste schimbări sunt doar un nou pas în direcţia schimbării politicii româneşti.

Este nevoie de consultări, de consultări publice, iar politicienii trebuie să se obişnuiască să-i asculte pe cei  care i-au trimis acolo: pe cetăţeni“, a declarat Klaus Iohannis. 

Mai multe ştiri despre demisia Guvernului 

Noul Guvern, în formare. Mircea Duşa, propus de PSD premier interimar. PNL cere alegeri anticipate

Victor Ponta a demisionat. Ce trebuie să facă acum Klaus Iohannis

Victor Ponta a demisionat. PNL cere alegeri anticipate. Blaga: acesta este mandatul cu care vom merge la Cotroceni

Reacţii la demisia lui Victor Ponta. Traian Băsescu: „Este un mare cadou pentru România“

De ce a demisionat Victor Ponta: „Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă aşteptările celor care au protestat“

Victor Ponta a demisionat. Mesajul românilor din SUA: Nu mai tăceti, nu mai plecaţi capul, nu mai închideţi ochii!

Victor Ponta a demisionat. Ce urmează şi ce spune Constituţia

Demisia premierului Victor Ponta a făcut înconjurul lumii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite