E oficial: Referendumul pe Justiţiei va avea loc pe 26 mai. „Iohannis ne-a salutat, s-a aşezat pe scaun şi a spus: «Sunt hotărât să convoc referendumul»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie. „Preşedintele ne-a salutat, s-a aşezat pe scaun şi a spus: «Sunt hotărât să convoc referendumul». Discuţiile au fost despre formularea întrebării“, a spus unul dintre reprezentanţii asociaţiilor civice după întâlnirea cu şeful statului.

UPDATE Radu Vancu, pe Facebook: Am ieşit acum de la consultările de la Cotroceni. Vom avea referendum.

UPDATE Cristian Pârvulescu, după discuţiile cu Iohannis: Preşedintele a înţeles că nu e un referendum lipsit de riscuri, dar îşi asumă riscurile. Va fi o întrebare simplă“. 

UPDATE Întâlnirea de la Cotroceni s-a terminat. 

„80% din organizaţiile civice au fost pro-referendum, considerând că e ultimul mijloc de a opri asaltul la Justiţie. Credem că un refrendum pentru Justiţie trebuie făcut cât mai repede. Mâine vor fi consultări cu asociaţiile magistraţilor“, a spus unul dintre reprezentanţii societăţii civile. Au fost şi câteva organizaţii care au spus că nu ar fi oportun un referendum, din motive ce ţin de riscurile legate de cvorum. 

„Rezultatul viitorului referendum din 26 mai va pune şi nişte limite pentru CCR, care a ajuns să se subtituie Parlamentului. Avem încredere în cetăţenii români“, a spus Mihai Poliţeanu, liderul Iniţiativa România. 

„Preşedintele ne-a salutat, s-a aşezat pe scaun şi a spus: «Sunt hotărât să convoc referendumul». Discuţiile au fost despre formularea întrebării. A spus că referendumul va avea loc pe 26 mai şi ne-a rugat să venim cu sugestii“, a mai spus Mihai Poliţeanu. 

„Sunt aproape hotărât“

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută trecută că este „aproape hotărât“⁣ să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai. Aproape. Lăsaţi-mi o marjă care se datorează nevoii unei analize aprofundate. Nu vreau să fac eu un refrendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri şi societatea civilă, românii care îşi doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune şi o întâlnire cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă”, a declarat Klaus Iohannis la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă“, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către Asociaţia One World România.

Săptămâna trecută, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au primit şi au acceptat invitaţia de a participa la consultările şefului statului cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Ulterior, Administraţia Prezidenţială a confirmat aceste consultări, potrivit Agerpres, consultările fiind programate pentru marţi, 26 martie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite