VIDEO Specialist în politică externă: Vizita lui Ponta în SUA este un premiu. A plecat ca să încheie acorduri deja încheiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a avut timp în timpul vizitei în SUA să joace baschet cu fostul jucător în NBA, Ghiţă Mureşan. Foto: facebook.com/victor.ponta
Victor Ponta a avut timp în timpul vizitei în SUA să joace baschet cu fostul jucător în NBA, Ghiţă Mureşan. Foto: facebook.com/victor.ponta

Călătoria premierului Victor Ponta în SUA spre asigurarea de noi investitori în Romania a stârnit o serie largă de discuţii pro şi contra. Redactorul-şef „Historia“, jurnalistul Ion M. Ioniţă, împreună cu Oana Popescu, analist de politică externă şi cu Răzvan Sibii, jurnalist şi blogger „Adevărul“, au dezbătut, într-o emisiune moderată de jurnalistul Liviu Iolu, semnificaţia acestei vizite în Statele Unite ale Americii.

Premierul Victor Ponta, aflat într-o vizită oficială de trei zile la Washington, a dat asigurări în faţa marilor companii americane că România este o ţară sigură din punct de vedere economic şi a anunţat că investiţiile americane vor continua în România. Premierul a discutat, de asemenea, si despre listarea Romgaz.

Printre toate aceste întâlniri Victor Ponta a avut timp şi să susţină şi un meci de baschet cu celebrul fost jucător în NBA, Ghiţă Mureşan cu care şi-a făcut şi fotografii.

Ce a obţinut Victor Ponta din vizita în SUA

Cele mai importante declaraţii :  

Oana Popescu, specialist în politică externă şi blogger adevarul.ro : Există două paliere. Pe cel politic, se poate spune că vizita e istorică, pentru că nu reuşim noi des performanţa. Altfel, ar trebui să aibă un conţinut deosebit. O vizită în SUA este în mare măsură un premiu, se obţine în momentul în care ai de strâns mâna cu cineva şi de pecetluit angajamente deja luate. Victor Ponta este acolo ca să încheie nişte acorduri gata încheiate, de facto.

E o reconfirmare a Guvernului de la Bucureşti. Sunt puncte marcate de Ponta în plan intern, însă din punct de  vedere al conţinutului, dacă ne uităm la întâlnirile pe care le are, cea cu Banca Mondială este importantă.

In rest, mult mai puţin interesantă partea cu Motorola, HP, IBM. Faptul că mergem doar pe resurse, materie primă, nu reuşim să facem nişte deal-uri economice cu americanii într-un context în care există atât de multe oportunităţi, aici mi se pare că e destul de dramatic . Dacă ne uităm la miniştrii pe care i-a luat, doar Constantin Niţă este un ministru cu greutate şi cel de Externe, care nu avea cum să lipsească. Nu văd miniştri din zone antreprenoriale. Am toate motivele să cred că, dincolo de resurse, altceva nu se întâmplă. Chevronul ştie că e datoria lui ca împreună cu Guvernul sau în ciuda Guvernului să îşi facă propria campanie de comunicare, iar Chevronul nu a făcut în România aproape nimic. Lucrurile sunt mai simple dacă le privim în faţă. Chevronul a venit pe un lobby american puternic.

Chevronul nu  a dorit nici să provoace o dezbatere, nici să o încurajeze, nu participă public la nimic. Deal-ul a fost făcut direct cu statul şi nu doar cu Guvernul Ponta.

Ion M. Ioniţă, jurnalist: Vizita lui Adrian Năstase a fost una de imagine. Acum, este această vizită importantă pentru Ponta, nicidecum istorică. Nu are niciun fel de conotaţie istorică. Este bună, pentru că întăreşte un parteneriat strategic cu SUA. Politic, mai puţin, pentru că nu sunt evoluţii aici, dar relaţia economică merită mult mai mult.

Vedem ce se întâmplă cu Chevron, o situaţie delicată. Al doilea mesaj al lui Ponta, după cel politic, este cel dat Chevronului. A mers la ei acasă ca să le spună să fie liniştiţi, Guvernul continuă proiectul, în pofida nemulţumirilor locale sau ale manifestaţiilor de la Bucureşti. S-a dus să repare o greşeală pe care Guvernul a făcut-o.

La nivel local, primarul era plecat, au trimis jandarmii. Chevronul când a văzut că vin jandarmii, s-a retras. O companie care activează la nivel global şi investeşte sume considerabile în imagine nu îşi permite să fie asemănată cu un stat care acţionează în forţă, pune bastoanele pe oameni.

E greşeala lui Victor Ponta. Acum s-a dus la ei  să le spună că rămâne o minoritate radicală care va fi împotrivă.

El se duce să dea mesajul care va fi receptat în România, când trebuia să facă invers.

Răzvan Sibii, jurnalist în SUA şi blogger adevarul.ro : Îmi pare rău, dar nu am găsit niciunde un articol, în presa americană, despre vizita lui Ponta. Din păcate, soluţia la problema vizelor nu cred că va veni la această întâlnire. Ridicarea vizelor este o măsură inclusă în pachetul de reformă a sistemului de imigraţie,propus de către Democraţi şi băgat în Senat. Republicanii se opun virulent reformei, deoarece conţine o măsură de legalizare a statului imigranţilor. Până când nu rezolvă ei, nu se mişcă nimic pe frontul vizelor.

Oana Popescu: Visa Waiver nu se poate obţine doar prin lobby la Washington. Cât timp relaţia comercială nu are substanţă, de ce s-ar grăbi să ne dea ceva în plus cât timp nu are ceva de câştigat din asta ?  

Răzvan Sibii : Să îi ceri unui american să sprijine eliminarea vizelor este destul de mult. Din punct de vedere american, România nu contează. Problema e politica de imigraţie pe care se luptă Republicanii cu Democraţii de zeci de ani şi în ultima vreme se luptă crâncen.

Mă aştept să nu ne facă de râs, dacă s-ar putea să nu vorbească despre doctoratul lui. O mare parte din diaspora e formată din studenţi sau foşti studenţi şi scrâşnesc din dinţi când aud de domnul premier Ponta. Nu cred că se aşteaptă nimeni la prea mult de la el, doar să îşi facă treaba rapid.

Oana Popescu, despre întâlnirea lui Ponta cu Ghiţă Mureşan: Nu există vizită oficială fără un element din ăsta. Nu ne-am aflat vreodată pe traseul lui Obama. A fost Hillary Clinton de multe ori aproape de noi. Nu ne-am aflat niciodată pe traseul lor,dar nimic din ce se face cu SUA nu se face pe termen scurt. Cred că trebuie să ne uităm la capacitatea mediului economic din România de a atrage investiţii, la cadrul fiscal, la taxe. De asemenea, în ce măsură suntem în stare să ne promovăm şi alte industrii în afară de cea extractivă.

SUA sunt liderul mondial în anumite domenii, dar trebuie să te ridici la nivelul respectiv. E perfect normal să nu aibă mandat, durează procesul de tranziţie între două mandate. De multe ori, e o chestiune birocratică,  nu neapărat politică.

Vizitele anterioare au fost în momente istorice. O să vedem că ele vin cu nişte propuneri de poziţionare, de politici.

Nu trecem la etapa de formulare de parteneriat. Nu jucăm în liga superioară, nu dăm semne că am avea măcar ambiţia de a trece în prima ligă. În aceste condiţii, nu cred că ne putem aştepta la vizita unui preşedinte american. 

Dacă suntem întrebaţi care au fost priorităţile României în politică externă, vom menţiona R. Moldova. În continuare, ni se reproşează că nu susţinem altceva în R. Moldova decât românismul în toate formele lui, dar nu susţinem proiecte foarte concrete. Dacă mi se permite o părere subiectivă, faptul că am aflat din senin că s-a născut aşa o demonstraţie care cerea unirea cu Basarabia şi dacă mi se dă voie să consider că nu s-au trezit nişte cetăţeni să se întrebe faţă de ce protestează, mie mi se pare că e un exemplu clasic de disipare a energiilor protestatare. Cine face asta, face un mare deserviciu României, marşând exact pe această linie, promovată agresiv, înainte cu o lună de summit-ul de la Vilnius, când Ucraina va semna un acord cu UE. Noi dăm un semnal greşit în ce priveşte priorităţile noastre de politică externă.

Victor Ponta este aşteptat azi şi la Casa Albă de către vicepreşedintele SUA, Joe Biden, pentru o discuţie în care va afirma Parteneriatul strategic politic şi militar dintre cele două ţări. De ce nu se întâlneşte cu preşedintele Barack Obama? „Nivelul de întâlnire este între şefi de stat, preşedinte-preşedinte, iar de relaţia şi de parteneriatul cu România vicepreşedintele Joe Biden a răspuns întotdeauna“, a explicat Victor Ponta de ce în agenda sa în SUA nu apare şi o întrevedere cu preşedintele . Ponta va profita de vizita sa în SUA şi va încerca includerea României în programul Visa Waiver de liberalizare a regimului vizelor. O altă întâlnire programată a oficialului român este cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite