Iohannis a plecat de la Palatul Victoria înainte de finalul şedinţei de Guvern. Dăncilă i-a sugerat să plece după discuţiile despre apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis Viorica Dăncila Guvern FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Klaus Iohannis Viorica Dăncila Guvern FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a mers joi la şedinţa de Guvern, cu scopul de a împiedica adoptarea celor două ordonanţe-problemă: cea pe fiscalitate şi cea privind amnistia şi graţierea. Iohannis a subliniat că va asista la întreaga şedinţă, însă premierul Viorica Dăncilă i-a sugerat să plece după discuţiile despre apărare şi politică externă, domenii unde preşedintele este titular. „Şedinţa va avea loc în două etape“, a spus premierul, cu emoţii.

UPDATE Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria, înainte de finalul şedinţei de guvern. Urmează a doua parte a şedinţei, în care miniştrii vor discuta acte normative ce ţin de economie. Potrivit unor surse politice, mâine urmează să fie adoptată ordonanţa de urgenţă pe fiscalitate, care a dus la căderea bursei din România. 

UPDATE Klaus Iohannis, la şedinţa de guvern: Există întrebări, discuţii. Participarea mea la şedinţa de guvern are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie (art. 80, 86 şi 87, toate coroborate). Aceste chestiuni s-au mai discutat în România, pentru că au mai fost etape când nu s-a ştiut dacă preşedintele poate să participe şi în ce condiţii la şedinţele de guvern. Există o decizie a CCR din 2007 pe această speţă care spune că preşedintele poate să participe oricând la şedinţele de guvern. Participarea preşedintelui la şedinţele la Guvern este o formă legitimă. Prezenţa preşedintelui la şedinţele de guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată ca timp. Preşedintele prezidează şedinţele de guvern, nu le prezidează parţial. Vă rog să interpretaţi prezenţa mea aici în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea preşedinţiei UE de la 1 ianuarie. 

Avem multe divergenţe, dar în chestiuni de interes naţional nu putem să nu colaborăm. Pentru România, nicio altă variantă nu este bună. Se aşteaptă de la noi poziţii clare, poziţii corecte, poziţii transparente. Nu se aşteaptă o divergenţă între noi. Atuni când particip la şedinţa de guvern, prezidez şedinţa. Decizia şi răspunderea aparţin guvernului, în speţă doamnei premier. Cred că putem să avem o şedinţă instituţional corectă. 

Viorica Dăncilă: În ceea ce priveşte apărarea, politică externă şi ordinea publică, este atirbutul dvs să participaţi la şedinţele de guvern. Legat de cooperarea pe perioada preşedinţiei, este o cooperare necesară, este nevoie de consens. Este o oportunitate de a arăta că România este bine pregătită. Este foarte bine să colaborăm. După NATO şi UE, cred că acesta este proiectul major pentru ţară. Mă bucură că opinia dvs de azi este tocmai în această direcţie.

Legat de şedinţa de guvern de azi, aş vrea să mai fac câteva precizări: la finalul acestei săptămâni vor fi anunţaţi candidaţii selectaţi pentru autostrada Comarnic-Braşov. De asemenea, vor fi demarate lucrările la podul peste Dunăre dintre Tulcea şi Brăila. Va fi cel mai mare pod din România. Durata de execuţie este de 17 luni de la data începerii efective a lucrărilor. 

Şedinţa de azi va avea loc în două etape. O primă etapă în care vom face referire la ordine pubică, apărare şi politcă externă. A doua etapă în care vom face referire la actele economice. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria şi discută separat cu premierul Viorica Dăncilă. 

UPDATE Florin Iordache, despre prezenţa lui Iohannis la şedinţa de Guvern: Sper să aibă şi carneţel, şi pix, să ia notiţe. În loc să fie un preşedinte al tuturor, a fost un preşedinte conflictual. 

UPDATE  „Tot ce am făcut prin această OUG e pentru cetăţeni. Ştiu că există o rezistenţă, ştiu că există şi nemulţumiţi. Mă interesează să ajutăm cetăţenii, suntem un guvern de stânga. Nu este vorba de noi taxe, e vorba de măsuri pentru cetăţeni“, a declarat Viorica Dăncilă, referitor la ordonanţa de urgenţă care a provocat haos pe bursă şi care e criticată de numeroase părţi ale societăţii.

UPDATE Ministrul Muncii, despre OUG anunţată de Teodorovici: E un atribut al oricărui ministru să ceară, orice act normativ pe care îl consideră important, să ceară pe ordinea suplimentară. Probabil că va fi cerut

UPDATE Ordonanţa de urgenţă pe fiscalitate, anunţată de Eugen Teodorovici, ar purtea fi introdusă pe ordinea de zi suplimentară, susţin surse guvernamentale pentru Adevărul. 

***

Miercuri, după două zile în care preşedintele şi premierul şi-au făcut cunoscute prin scrisori punctele de vedere referitoare la prezenţa şefului statului la şedinţele de Guvern, Executivul a făcut publică ordinea de zi a şedinţei, care conţine două ordonanţe de urgenţă referitoare la finanţare unor cheltuieli în domeniul sănătăţii şi la acţiuni de informare în domeniul politicilor privind agricultura, proiexte de gotărâri, memorandumuri şi ouncte de vedere referitoare la proiecte de lege. Fiecare proiect este însoţit de link-ul către document şi de precizarea că "Proiectele de acte normative şi documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor  din cadrul şedinţei Guvernului României".

Cu toate acestea, întrebat dacă va merge la şedinţa de Guvern mai ales că ar urma să fie adoptată OUG pe Codul fiscal, preşedintele a replicat: ”Aveţi dvs. cumva agenda şedinţei de Guvern, că la noi nu a ajuns? Guvernul nu ştie ce face. Această ordonanţă este doar o nouă dovadă. Nu există niciun anunţ despre o şedinţă de Guvern sau ora la care va avea loc sau agenda care va exista acolo. De asta spun: aşteptăm să vedem. Mie-mi place să am un plan, să am o agendă, ca să ştie toată lumea ce se întâmplă. Se pare că Guvernului nu-i place aşa, deci aşteptăm anunţul Guvernului pe şedinţa de Guvern”.

Chestionat în continuare dacă va merge joi la şedinţa de Guvern în cazul în care OUG anunţată de ministrul finanţelor va fi pe ordinea de zi, preşedintele a răspuns: ”V-am anunţat de ieri, de alaltăieri cum va fi în continuare cu şedinţele de Guvern şi aşa va fi”. Întrebat dacă, prin urmare, va merge la toate şedinţele de acum încolo, Klaus Iohannis a răspuns: ”Sigur”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite