Opoziţia, unită pentru debarcarea lui Dăncilă, dar divizată pentru instalarea unui nou Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Deputatul Pro România Mihai Tudose le-a cerut partidelor din Opoziţie să facă front comun pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă şi pentru instalarea unui guvern de uniune naţională. Dacă în ceea ce priveşte îndepărtarea premierului există consens, în cazul viitoarei formule de guvernare părerile sunt împărţite, fiind avansată din nou ideea alegerilor anticipate.

„Un grup de lucru al partidului, format din foşti miniştri, a lucrat la o schiţă de program de guvernare, pentru că imediat după alegerile europarlamentare, dat fiind o nouă configuraţie politică, să începem demersurile pentru a schimba acest Guvern, care duce România efectiv în gard“, a anunţat Mihai Tudose într-o conferinţă de presă. Mai mult, fostul premier a fost cel care a avansat şi ideea unui guvern de uniune naţinală, fără a puncta cine ar putea face parte dintr-un astfel de proiect, cu o singură precizare: UDMR nu ar face parte dintr-un viitor guvern, pentru că nu prin atitudinea sa a lăsat să se înţeleagă că nu doreşte acest lucru. 

Poziţionările celorlalte partide sunt similare în ceea ce priveşte îndepărtarea Guvernului Dăncilă. „Noi am anunţat de acum o lună de zile, prin Ludovic Orban, faptul că vrem să depunem o moţiune de cenzură după europarlamentare. Noi îi aştepăm pe toţi să susţină această moţiune“, a declarant Florin Roman, vicepreşedinte al PNL, pentru „Adevărul“. De asemenea, Roman a subliniat faptul că liberalii sunt gata de preluarea guvernării, însă nu neapărat prin intermediul unui guvern de uniunea naţională. „PNL este pregătit oricând pentru guvernare. Formula rămâne de văzut, în cazul în care pica Guvernul Dăncil“, a completat Roman.  

Guvern provizoriu

Pe de altă parte, preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că pentru succesul unei moţiuni de cenzură contează foarte mult rezultatele de la europarlamentare. „În mod clar după parlamentare scena politică se va reseta. Dacă PSD va lua un scor umilitor, se impune să trimitem Guvernul Dăncilă acasă. Atunci vom discuta cu toate partidele pentru o formulă. Poate fi găsită o soluţie, dar fără PSD. Să fie un guvern provizoriu de un an de zile“, a precizat Tomac pentru „Adevărul“.

Seidler: Vrem alegeri anticipate

De acord cu plecarea Guvernului Dăncilă e şi Cristian Seidler, vicepreşedinte al USR, care subliniază că în opinia sa ar trebui să se recurgă la alegeri anticipate. „Noi am mai votat o dată pentru o moţiune de cenzură împotriva acestui Guvern. Lucrurile nu s-au îmbunătăţit de atunci, ci s-au înrăutăţit. Părerea noastră rămâne aceeaşi: Guvernul Dăncilă trebuie să plece. Dacă există o majoritate în Parlament astfel încât Guvernul să pice, apoi trebuie organizate alegeri anticipate“, a firmat Seidler, care a punctat faptul că e părerea sa personal, nu cea a formaţiunii pe care o reprezintă. Mai mult, acesta a susţinut că ar putea fi acceptat doar un guvern de tranziţie pentru organizare acestor alegeri, nu un guvern de uniunea naţională. Totuşi, e greu de crezut că se poate ajunge la anticipate, în condiţiile în care Constituţia interzice acest tip de scrutin în ultimele 6 luni de mandat prezidenţial, care expiră pe 21 decembrie.  Deci termenul-limită pentru declanşarea alegilor anticipate ar fi mijlocul lunii iunie, imediat după europarlamentare.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite