Obiectivele preşedintelui Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis mi-a infirmat pronosticul din comentariul publicat pe site-ul „contributors.ro“ sâmbătă trecută şi a luat totuşi parte la şedinţa Consiliului Naţional al PNL.

Prezenţa domniei-sale acolo a generat o serie întreagă de controverse, de dispute, chiar în rândul celor care până deunăzi îi imputau neimplicarea.

De pildă, europarlamentarul Cristian Preda nu a pierdut ocazia de a-i trage preşedintelui o săpuneală, spunând că astfel acesta ar fi zădărnicit ceea ce a construit de vreo patru ani încoace. Adică deosebirea evidentă de fostul preşedinte Traian Băsescu! Şi câte ode i-a mai înălţat dl. Preda domnului Băsescu!

Unii au pretins că discursul prezidenţial de sâmbăta trecută ar reprezenta o piatră de hotar, o relansare, o reintrare în luptă, alţii au edictat că nu am avut de-a face decât cu un exerciţiu de egolatrie, de retorică submediocră, de spectacol de teatru de mâna a doua.

După părerea mea, preşedintele Iohannis nu s-a dus la Consiliul Naţional al PNL în primul rând de dragul liberalilor. Cu ei a rezolvat ceea ce trebuie şi putea să rezolve pentru moment şi în văzul lumii cu câteva zile mai înainte, cu ocazia întâlnirii dinadins neţinută secretă, de la Vila Lac Doi. Atunci dl. Iohannis a dezamorsat tentativa de puci împotriva d-lui Ludovic Orban, nu fiindcă ar fi tocmai încântat de prestaţia acestuia, ci pentru că ştie că nu de aşa ceva ar avea nevoie liberalii în acest an de dinaintea alegerilor prezidenţiale. Preşedintele i-a impus d-lui Orban să plătească preţul, acesta însemnând anularea modificărilor dorite de acesta la Statutul partidului, modificări al căror rost ar fi dus la întărirea poziţiei acestuia în partid, cu riscul creşterii nemulţumirii răzvrătiţilor. Printre care se numără şi mulţi dintre cei susţinuţi odinioară, nu tocmai inspirat, chiar de dl. Iohannis, inşi care se fac vinovaţi de rezultatele dezastruoase la alegerile din 2016 ale liberalilor. În frunte cu etern gureşa doamnă Alina Gorghiu. Sunt şi lucruri subterane pe care le are de rezolvat dl. Iohannis în PNL, printre care chiar încercările d-lui Călin Popescu-Tăriceanu de a prelua cât mai mult din partid, numai că ele se vor consuma de acum încolo şi deloc în văzul lumii.

Alte două au fost priorităţile d-lui Iohannis, alte două categorii de receptori a avut în vedere prioritar discursul domniei-sale de sâmbătă. Mai întâi, vârfurile PSD-lui cărora a dorit să le mai transmită şi pe această cale că s-a cam terminat şi cu binele, şi cu gluma. Dl. Iohannis a spus clar că se află în luptă cu social-democraţii. Criticile acide la adresa guvernării, a d-lui Liviu Nicolae Dragnea, a d-nei Viorica Vasilica Dăncilă sunt continuarea respingerii în cascadă a legilor adoptate în vremea din urmă de majoritatea parlamentară PSD-ALDE. Văzând că ALDE a dat vizibil în spate, că nu îi mai cere atât de vehement suspendarea, dl. Iohannis s-a decis să rişte. A plănuit să îi asmută pe nervoşii, pe agitatele de serviciu ale PSD-lui ca şi trompetele mediatice din serviciul acestora. Sâmbătă au susţinut recitaluri în consecinţă etern inflamatul domn Codrin Ştefănescu, Olguţa cea de viaţă şi de chefuri, etern îndurerata fostă secretară, vida Carmen Dan, care şi-a mai dat o dată măsura incompetenţei cu ocazia scandalului prilejuit de plăcuţele maşinii înmatriculate în Suedia.

În al doilea rând, dl. Iohannis a avut în vedere acea parte a electoratului care s-a declarat dezamăgită de prestaţia domniei sale din ianuarie încoace. De cedările în faţa PSD-lui începute odată cu noua şansa acordată acestuia prin acceptarea candidaturii pentru funcţia de prim-ministru a d-nei Dăncilă, continuate cu felul în care a procedat în cazul revocării din funcţia de procuror-şef al DNA a d-nei Laura Codruţa Kὄvesi şi încheiate cu promulgarea modificărilor la Legea 303.

Primul obiectiv a fost pe deplin îndeplinit. Cel de-al doilea, în măsură mult mai mică. Semn limpede că de aici încolo este nevoie de consecvenţă. Va putea oare dl. Iohannis să renunţe la comoditate şi să se arate consecvent cu sine?

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite