Obiectivele Alianţei 2020 USR-PLUS pentru euroalegeri: un MCV la nivel de UE, fonduri pentru spitale, armată europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna şi Dacian Cioloş. FOTO Steluţa Popescu
Dan Barna şi Dacian Cioloş. FOTO Steluţa Popescu

Alianţa 2020 USR PLUS şi-a prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, programul electoral pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai. Printre obiective sunt extinderea UE, debirocratizarea instituţiilor sau proiectul unei armate europene.

„Programul electoral este structurat pe patru teme fundamentale pentru viitorul României: justiţie şi protejarea drepturilor românilor în UE; bunăstarea societăţii: sănătate, educaţie, măsuri antisărăcie; prosperitate europeană acasă, în România; politică externă şi de securitate“, se arată în prezentarea făcută de liderii formaţiunii joi. 

Liderul USR a enumerat obiectivele pe care Alianţa 2020 USR PLUS le are în planul justiţiei: „Protejarea drepturilor europene ale cetăţenilor români. Europarlamentarii noştri vor lupta la nivel european pentru a apăra drepturile cetăţenilor români ca cetăţeni = europeni. Ideea că oamenii din est fac dumping social, că transportatorii trebuie transformaţi în transportatori de mâna a doua nu poate să continue şi europarlamentarii noştri la nivel european vor fi foarte fermi în a apăra acest principiu al pieţei comune şi pieţe unice reale. Despre asta e UE – despre o solidaritate asumată a valorilor“, a declarat Barna. 

De asemenea, acesta a vorbit de un MCV european. „O altă prioritate este MCV-ul european – crearea unui mecanism aplicabil în toate statele membre de monitorizare a derapajelor faţă de statul de drept. Legislaţie europeană anticorupţie care să uniformizeze la nivelul statelor membre definiţia faptelor de corupţie, criteriile de integritate. Chestiunea corupţiei şi chestiunea integrităţii trebuie să devină o valoare asumată europeană.“, a completat liderul USR. 

Alte obiective asumate de Alianţa 2020 USR-PLUS, după cum se precizează în programul lor

Drepturile consumatorului - „Cetăţenii români au aceleaşi drepturi ca orice alt consumator european. De aceea vom susţine dezvoltarea de noi mecanisme destinate comparării calităţii produselor şi serviciilor oferite pe Piaţa Internă. Nu putem accepta pe piaţa din România produse de o calitate inferioară faţă de cele comercializate în restul UE“

Fonduri pentru spitale - „Vom milita pentru acordarea de fonduri europene suplimentare pentru construirea de noi spitale şi pentru modernizarea, la standarde europene, a reţelei de spitale existente”.

Reţea de transplant - „România nu este membră a niciunei reţele de cooperare regională pentru transplantul de organe. Vrem ca românii să aibă acces la aceste reţele şi vom milita la nivel european pentru reguli comune şi transparente pentru transplant, care să înlocuiască sistemul corupt actual bazat pe pile şi relaţii”.

Aderare la zona euro -  „Ne propunem ca România să devină membră a zonei euro, acesta fiind un obiectiv strategic prin care ţara noastră va beneficia atât de stabilitate şi predictibilitate economică şi fiscală precum şi de conectarea de facto la nucleul Uniunii”.

Dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii - „Vom sprijini dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii prin fonduri europene pentru a consolida un trai decent în mediul rural şi pentru a crea valoare adăugata în vederea susţinerii economiei locale. În acest sens, vom sprijini, de asemenea, plafonarea subvenţiilor pentru fermele mari, concomitent cu mărirea subvenţiilor pentru fermele mici şi medii”.

Debirocratizare - „Debirocratizarea şi o relaţie umană, de respect între stat şi cetăţean trebuie să fie o prioritate pentru fondurile europene care vizează reforma administraţiei. De aceea, vrem introducerea de proceduri standardizate pentru fiecare program operaţional. Rezultatul direct va fi creşterea încrederii beneficiarilor şi reducerea necesităţii recursului la firme de consultanţă”.

Legislaţie de tip MAGNIŢKY - „Vom milita în Parlamentul European pentru adoptarea unei legislaţii de tip Magnitsky în Uniunea Europeană, care să interzică accesul în Uniune şi să blocheze bunurile responsabililor din terţe ţări implicaţi în abuzuri ale drepturilor omului. Uniunea Europeană nu este doar un mecanism de distribuire de fonduri, ci este un spaţiu al valorilor. Susţinem o abordare clară, fermă a UE împotriva guvernelor abuzive. Forţa morală, economică şi instituţională a Uniunii Europene şi unitatea europeană sunt esenţiale pentru acest obiectiv”

Republica Moldova şi extinerea UE - „Credem că Republica Moldova are un destin european. Fraţii noştri din Republica Moldova trebuie să vadă că integrarea europeană înseamnă beneficii concrete, un nivel de trai mai bun, nu doar promisiuni propagandistice. România şi reprezentanţii românilor în Parlamentul European trebuie să faciliteze şi să îndrume apropierea Republicii Moldova de UE, nu doar să ofere alibiuri oligarhilor, aşa cum se întâmplă în prezent”.

Armata europeană - „Armata europeană este un proiect pe termen mediu şi lung al Uniunii Europene pe care îl susţinem, în deplină coordonare cu angajamentele asumate în cadrul NATO şi Parteneriatului Strategic cu SUA”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite