O zi de muncă din viaţa lui Crin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I se spune „Leneşul“. Monitorizat pas cu pas, într-o zi de lucru, senatorul Crin Antonescu nu se dezminte. Pentru el, ziua de muncă începe după ora 13.00 şi se termină la 17.30. Dar nu la Senat!. Miercuri, 13 aprilie 2011. Preşedintele PNL şi-a neglijat total activitatea parlamentară. A ieşit din casă câteva ore în interes de partid şi pentru a-şi recupera fiica de la bunici.

Acuzat nu o dată că este chiulangiu, unul dintre cei mai importanţi lideri politici ai momentului, Crin Antonescu, are un program zilnic mai mult decât lejer, potrivit mai degrabă unui pensionar sau unui şomer. Bun orator, după cum îl caracterizează chiar şi cei mai înverşunaţi adversari, Crin Antonescu reuşeşte totuşi să lase impresia că ar lucra zi-lumină. Pentru "reformarea statului şi a clasei politice" sau pentru un „plan eficient şi rapid de ieşire din criză", după cum singur declară pe blogul personal.

Liderul PNL, al cărui slogan este "România bunului-simţ", trage însă chiulul de la Senat ori de câte ori are ocazia. Deşi la 13 aprilie 2011 avea, teoretic, un program încărcat la Parlament, Crin Antonescu a ieşit din casă abia la ora 13.10. Îmbrăcat lejer, a urcat în Loganul cu număr de Senat, cu numărul B 38 SNT, şi a plecat în oraş. Nu s-a îndreptat spre Palatul Parlamentului, ci spre Arcul de Triumf. La ora 13.40, maşina a intrat în curtea unei vile, din Bulevardul Kiseleff, la sediul Uniunii Social Liberale (USL), organizaţie care reuneşte cele mai importante partide din opoziţie, PSD şi PNL.

După doar o jumătate de oră, Crin Antonescu a plecat de aici, pentru a ajunge la o întâlnire cu mai mulţi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PNL. Antonescu  a ajuns la sediul PNL, din Bulevardul Aviatorilor în jurul orei 14.30 şi a stat aici aproape trei ore.

La ora 17.35, Crin Antonescu a plecat cu maşina spre centrul Capitalei, pe traseul Bulevardul Aviatorilor-Calea Victoriei-Piaţa Unirii. După o oră de mers "bară la bară", liberalul a ajuns în spatele magazinului Unirea şi a intrat într-un bloc. A coborât în mai puţin de zece minute, însoţit de fiica sa. Cei doi au ajuns acasă, la adresa din Bulevardul Unirii, în jurul orei 19.06.

"Antonescu este un bun orator, dar este leneş şi lucrează doar două ore pe zi, iar asta numai dacă are chef.''
Vasile Blaga senator PDL, citat de WikiLeaks

''N-am niciun fel de obligaţii să vă dau raportul.''
 Crin Antonescu
 senator PNL
 
Senat cu agenda încărcată, dar închisă

Şedinţa Senatului a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum. Plenul a fost suspendat de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după ce apelul nominal a arătat că în sală erau prezenţi doar 41 de senatori din 137. Cele 50 de proiectele de lege care erau pe ordinea de zi acoperă domenii precum sănătatea, economia, industria, protecţia socială şi administraţia publică. La şedinţa de miercuri a Senatului, de la PNL au absentat 18 senatori din 23, în frunte cu liderul partidului, Crin Antonescu. La PDL au tras chiulul 36 de parlamentari din 49, iar la PSD 24 din 43. Din cei nouă senatori UDMR, cinci au a lipsit.

Profil Crin Antonescu

- 1985 - absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti
- 1985 - 1989 - profesor în comuna Soleşti, judeţul Vaslui
- 1989 - 1990 - muzeograf
- 1990 - 1992 - profesor în comuna Niculiţel, judeţul Tulcea
- 1990 - a devenit membru PNL
- 1995 - ales vicepreşedinte PNL
- 1996 - 2008 deputat PNL
- 1996 - 2000 - ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul CDR
- 2008 - ales senator în Colegiul uninominal 2, Bucureşti
- 2008 - membru în Comisia pentru Politică Externă a Senatului
- 2009 - ales preşedinte PNL
- 2009 - s-a căsătorit cu colega sa de partid, Adina Vălean (43 de ani)
- 2009 - a candidat, fără succes, la alegerile prezidenţiale

Şofer la Parlament sau valet personal?

07.40. Şoferul îi duce fetiţa la şcoală



Deşi Crin Antonescu are la dispoziţie maşina personală, un jeep BMW X3, dar şi o altă limuzină BMW, primită sponsorizare în regim de comodat, liderul PNL foloseşte în interes personal tot maşina Senatului. În fiecare dimineaţă, un autoturism Dacia Logan, al cărui număr de înmatriculare are combinaţia SNT, vine la domiciliul lui Crin Antonescu. Nu pentru a-l duce pe senator la serviciu, ci pentru a satisface nevoile de familie ale acestuia.

image

12.50. Acelaşi şofer al Senatului vine de la piaţă

image

În urmă cu două zile, şoferul a urcat în bloc şi, după aproximativ 10 minute, a coborât cu fiica liderului PNL, pentru a o conduce la şcoală. Povestea s-a repetat la sfârşitul orelor de curs, când Loganul de Senat  a adus-o acasă pe odrasla lui Crin Antonescu. Şi asta nu e tot. Adeseori, pentru cumpărături, Crin Antonescu apelează la şoferul de la Senat. În urmă cu două zile, angajatul statului a dat o fugă cu maşina până în piaţă, pentru a cumpăra câteva kilograme de cartofi, pe care le-a adus acasă la senatorul PNL.

Mai bine acasă decât la Senat

13.10. Începe ziua de muncă. Pleacă la sediul USL



Potrivit institutului pentru Politici Publice, în actualul mandat, Crin Antonescu a avut un procent de prezenţă la Parlament de doar 1,8%. L-a întrecut până şi senatorul Cătălin Voicu, arestat preventiv  la 30 martie 2010, care figurează şi acum cu o prezenţă de 2,8%. Şi în mandatul 2004-2008, când era deputat, Crin Antonescu a fost în topul chiulangiilor din Parlament. Potrivit site-ului hartapoliticii.ro, Antonescu a avut o prezenţă de numai 14%.

Crin Antonescu senator, preşedintele PNL: „Nu sunt nici măcar un om comod, darămite leneş"

„Adevărul": Votarea unor iniţiative legislative a fost amânată la Senat, miercuri, din cauza celor care au absentat, printre care vă număraţi şi dumneavoastră. Aţi lipsit motivat?

Crin Antonescu: În mod normal, agenda fiecărei Camere are nişte momente. În urmă cu două zile, în principiu, era programat vot final, care trebuia confirmat pentru orele 11.00, iar eu am verificat pe la ora 9.30-10.00 dacă sunt voturile finale. Atunci am aflat că încă de la declaraţiile politice preşedintele a decis să verifice prezenţa şi în lipsa cvorumului a suspendat lucrările.

image

13.30. Ajuns la sediul USL, nu stă mai mult de 40 de minute

image

Cum decurge o zi de lucru a senatorului Crin Antonescu?

În general, am multe activităţi, este o chestiune pe care am mai explicat-o, dar nu insist, pentru că îmi dau seama că e degeaba. Am o sumedenie de alte activităţi în calitate de preşedinte de partid şi atunci dozez, cum pot şi eu, în agendă chestiunile astea.

Cum catalogaţi afirmaţiile unor adversari politici care vă acuză că sunteţi leneş?

Nu pot să le cataloghez altfel decât aberaţii. Nu sunt deloc leneş, am foarte multe activităţi, dorm în medie 5-6 ore pe noapte. Nu-mi aduc aminte să fi existat vreo acţiune la care să nu fi fost prezent. Sunt un om care de mulţi ani de zile am bătut toată ţara, sunt un om care a dus diverse campanii, inclusiv o campanile prezidenţială, şi nu e uşor de dus. Nu sunt nici măcar un om comod, darămite leneş.

18.50. După ce a trecut şi pe la PNL, îşi recupereză fiica

image

Totuşi, programul dumneavoastră de acum două zile a fost foarte lejer, în condiţiile în care în Senat trebuiau dezbătute legi importante.

Asta apreciaţi dumneavoastră.

Aţi ieşit din casă după ora 13.00, aţi trecut o jumătate de oră pe la USL şi vreo două ore pe la sediul PNL. E mult sau puţin?

Dar de unde ştiţi că am ieşit din casă la ora 13.00?

Pentru că suntem ziarişti...

Şi în calitate de ziarişti sub ce motiv mă urmăriţi?

19.06. Ajunge acasă împreună cu fiica sa

image

N-am făcut nimic ilegal...

Poate ştiţi ce-am făcut şi în casă.

Nu ştim şi nici nu vă întrebăm, doar dacă vreţi să ne spuneţi dumneavoastră.

Dacă nu ştiţi, atunci nu mai afirmaţi chestiuni din astea! (...)

Să revenim la prima întrebare. Ne puteţi spune de ce aţi absentat de la Senat?

Dacă ştiţi unde am fost şi cât am stat, vă pot spune următorul lucru: n-am niciun fel de obligaţii să vă dau raportul.

1,8% este procentul de prezenţă a lui Antonescu la Senat, în actualul mandat, conform Institutului pentru Politici Publice.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite