O situaţie rasistă la Primăria Alba Iulia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia a pus cel mai rasist consilier local din istoria urbei – pe Rareş Bulgea, sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) – să modereze evenimentul pe care l-a organizat de Ziua Internaţională a Romilor. Ironie? Nu. Nesimţire? Cel puţin.

Consilierul local Rareş Buglea (PNL) a scris în februarie 2013, pe pagina sa de Facebook:

„(...) ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii“

Pentru o aşa afirmaţie nu se putea să nu primească şi o amendă de la CNCD – 8.000 de lei. Mare sau mică, o amendă nu poate fi niciodată reacţia suficientă la o astfel de aberaţie.

Într-o democraţie serioasă, cetăţenii ar fi protestat. Nu s-a întâmplat.

Orice partid liberal de pe această planetă l-ar fi exclus din rândurile sale pentru a-şi şterge ruşinea, pentru a se delimita de asemenea idei şi pentru a-şi onora numele. Nu s-a întâmplat. 

Într-o ţară guvernată de valori europene, cariera politică a unui asemenea om s-ar fi încheiat abrupt. Nu s-a întâmplat şi, desigur, nu se va întâmpla. 

Rareş Buglea nu doar că e liniştit la locul lui, dar mai ridică şi capul, moderează evenimente, culmea, chiar despre romi. Şi dacă de la el nu putem avea aşteptări, Primăria Alba Iulia este o instituţie publică şi ea trebuie să se supună unor rigori, trebuie să dovedească o conduită respectuoasă faţă de toţi cetăţenii, indiferent de etnie. Ceea ce e clar că nu se întâmplă.

Unii dintre cititori s-ar putea întreba de ce ar merge un membru al CNCD la un astfel de eveniment. Ce să cauţi, ca activist pentru drepturile omului, ca rom, la o astfel de acţiune sfidătoare?

Când am primit invitaţia, am crezut că nu văd bine. Apoi, am sperat până în ultimul moment că un om decent din primărie va sesiza greşeala / sfidarea / anomalia şi o va corecta. Nu s-a întâmplat. Şi iată-l pe acest tânăr liberal, moderând de lângă mine, o dezbatere la care, totuşi, romii din Alba Iulia au refuzat să participe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite