O săptămână de coşmar pentru imaginea României în lume

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încheiem una dintre cele mai proaste, mai de coşmar săptămâni pentru ceea ce numim îndeobşte „imaginea României în lume“.

De data aceasta însă daunele nu cad nici în sarcina grupurilor nomade despre care se spune că atacă, fură undeva la colţ de stradă ori în hypermarketuri, nici în aceea a unor prezumtivi mâncători de lebede. Ci au fost comise de reprezentanţi ai clasei politice, de zişi, pretinşi demnitari, de componenţi ai guvernului României.

Nu avea el, respectivul Executiv, nici până astăzi presă prea bună în străinătate, se ştia fără doar şi poate în toate cancelariile occidentale că este alcătuit din oameni cu şcoală puţină şi proastă, cu diplome universitare dobândite la o anumită vârstă, mult peste aceea socotită ca normală pentru încheierea respectivelor studii şi de la instituţii de învăţământ superior fără expunere reală şi lipsite de credibilitate, cu doctorate fie dovedite, fie susceptibile de a fi fost plagiate. Se mai ştia şi că Executivul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă este mai prost, mai de slabă calitate decât cele anterioare, care i-au avut drept prim-miniştri pe domnii Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose,  dar că existau între ele oarecare diferenţe chiar dacă toate au fost alcătuite în principal aşa cum a fost vrerea preşedintelui PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea. Şi el repetent în studenţie, iar astăzi cu două condamnări penale pronunţate şi cu alte câteva grele dosare aflate în aşteptare. Se mai ştia şi că, deşi majoritatea parlamentară ducea la ordinea aceluiaşi Dragnea o pretinsă luptă împotriva implicării serviciilor secrete în politic, aceasta în pofida faptului că însuşi dl. Dragnea era bănuit că agrease şi făcuse parte dintr-o astfel de afacere pentru care are de dat multe explicaţii, unele ministere aveau şi au pe mai departe în frunte foşti agenţi ai Securităţii comuniste recrutaţi încă de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Imaginea aceasta negativă de care are parte în străinătate Guvernul României s-a colorat în cursul săptămânii ce se încheie încă şi mai mult în negru. Toate marile agenţii de presă, toate televiziunile importante au relatat cu lux de amănunte despre impardonabilele gafe comise de ministrul Agriculturii, dl. Petre Daea, şi, mai apoi, la o distanţă de numai câteva ore, de însuşi premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă.

Domnului Daea, cunoscut îndeosebi pentru relaţia lui specială cu oaia, i-a ieşit pe gură o scandaloasă comparaţie între ceea ce s-a întâmplat în vremea Holocaustului şi Shoah-ului şi arderea porcilor răpuşi de pesta porcină. Chiar dacă, la o adică, am putea accepta explicaţia că cetăţeanul Petre Daea a vorbit fără să gândească, şi a făcut-o fiindcă nu prea îl duce capul, că nu a intenţionat nici o clipă să întineze suferinţa, sacrificiul, memoria unor oameni care au fost trimişi la moarte doar pentru motivul apartenenţei la o anumită etnie în anii care înseamnă o imensă pată pe obrazul umanităţii şi pe idea însăşi de umanitate, toate acestea sunt impardonabile pentru ministrul cu acelaşi nume. Tocmai de aceea este cu totul inacceptabilă rămânerea pe mai departe a acestui ipochimen în guvernul României.

În orice ţară civilizată, unde mai pui că şi membră a Uniunii Europene aşa cum este România, se acordă o atenţie aparte stilisticii apariţiei publice. Există cutume care nu pot fi sub nici un motiv încălcate. Orice demnitar, orice om cu funcţie guvernamentală ştie că este obligat prin însăşi fişa postului să îşi cumpănească foarte bine şi faptele, şi vorbele şi că orice greşeală se plăteşte instantaneu şi necondiţionat cu demisia. La Bucureşti lucrurile par să stea cu totul altfel. Dl. Daea dă declaraţii “îndurerate”, dl. Dragnea mimează cererea ipocrită de scuze, oficialii guvernamentali tac, purtătorul de cuvânt al Executivului, oricum un om fără pregnanţă şi cu o prezenţă fantomatică, tace şi el la fel de filosofic.

Presa aservită guvernului şi coaliţiei parlamentare PSD-ALDE nu ştie cum să îl scoată la vopsea pe dl, Daea şi pune semnul egalităţii între vorbele sale de neiertat şi cele ale preşedintelui Iohannis, nici ele nu tocmai inspirate, din vremea vizitei neautorizate a d-nei Dăncilă şi a d-lui Dragnea în capitala Israelului. Aşa ceva s-a petrecut chiar la Televiziunea Română, abuziv autointitulată “naţională”, devenită, sub conducerea d-nei Doina Gradea, complice incalificabil la prostiile şi fărădelegile în cascadă comise de guvernarea PSD-ALDE.

Iată însă că prostia incomensurabilă a d-lui Daea avea să fie depăşită de aceea de campioană absolută a tuturor gafelor posibile, premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Care aflată în Capitala Muntenegrului era pe punctul de a declanşa, din cauza IQ-ului redus al domniei-sale, a diletantismului său cronic, a absenţei oricărei pregătiri în domeniul politicii externe, a absenţei cunoştinţelor elementare de geografie a Europei, indiciu clar că doamna Dăncilă trebuie trimisă să refacă studiile gimnaziale, un grav conflict diplomatic, confundând, chiar în prezenţa premierului ţării gazdă, dl, Duško Markovič, Podgorica cu Pristina. Dacă dl, Markovič a trecut cu eleganţă peste grotesca, aiuritoarea faptă a d-nei Dăncilă (probabil că fusese avertizat în prealabil cu cine are de-a face şi că se poate aştepta de la respectiva insă la toate relele posibile), nu acelaşi lucru se poate spune despre presa muntenegreană ca şi despre cea din marile capitale ale Europei. O Europă care nu poate decât să se gândească la ce o aşteaptă din ianuarie când România, cu garnitura ei guvernamentală de o astfel de proastă calitate, va prelua preşedinţia Consiliului European.

La Bucureşti nimic concret. Conducerea PSD a dat ordin de zi pe unitate să se pună batista pe ţambal, comunicatorii partidului se execută, dl. Codrin Ştefănescu se mai dă o dată în spectacol, doar-doar va fi recompensat în viitor cu o ciozvârtă niţeluş mai mare, televiziunile aservite găsesc explicaţii, pe facebook se fac glumiţe mai mult sau mai puţin inspirate. La toate insensibilă doamna de fier oxidat şi vechi din România şi-a continuat în consecinţă recitalurile de incultură, vineri în Macedonia. Să aibă oare de gând cetăţeana respectivă să declanşeze un nou război balcanic prin gafele ei interminabile?

Da, suntem, vorba lui Poincaré, la porţile Orientului, însă lejeritatea aferentă are costuri. Nu a venit oare vremea ca ele să fie limitate, stopate şi această echipă guvernamentală să-şi facă bgajele şi să se ducă unde o vedea cu ochii? Demisia doamnei Dăncilă şi a celor care îi stau smeriţi în preajmă prin Palatul Victoria se impune cu necesitate.  

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite