Nu e deloc uşor să fii fiul doamnei Doina Cornea!

Publicat:
Ultima actualizare:

Nu am împărtăşit niciodată opinia în conformitate cu care părinţii ar putea fi făcuţi vinovaţi pentru faptele copiilor lor. Îndeosebi atunci când copiii în chestiune au depăşit demult vârsta majoratului.

Tocmai de aceea mi s-a părut cum nu se poate mai abject linşajul mediatic la care a fost supus nu demult dl. Andrei Pleşu, îndeosebi de către trustul Intact al famigliei Voiculescu, atunci când fiul cel mare al filosofului a comis o seamă de fapte care, fără doar şi poate, nu îi fac deloc cinste. Ader întru totul la ceea ce a scris pe această temă Mircea Mihăieş în România literară şi nu cred că aş avea prea multe de adăugat.

Poate doar să spun că am impresia că nu e deloc simplu şi, uneori, nici foarte confortabil să fii descendentul unei personalităţi cu mare expunere publică. Şi că lucrurile devin încă şi mai complicate în clipa în care ţii să subliniezi că te consideri nu doar îndrituit, ci şi obligat să îi ţii vie amintirea ori chiar să îi aperi posteritatea.

Cum noi, românii, nu prea stăm foarte bine cu memoria, dar nici cu ceea ce reprezintă sensul cuvântului gratitudine, am toată consideraţia pentru fiul fostei disidente anticomuniste Doina Cornea, dl. inginer Leontin Iuhas, care înţeleg, ştiu şi apreciez că apără aşa cum se cuvine memoria mamei sale. Cu atât mai mult cu cât d-na Doina Cornea, chiar şi după moarte, nu a fost şi nu este scutită de atacuri, calomnii, de odioase punere sub îndoielii a autenticităţii şi utilităţii faptelor sale. Toate aceste mişelii în cascadă au venit şi vin îndeosebi din partea celor care nu pot să accepte ideea că fosta profesoară de la Secţia de Franceză a Universităţii clujene a îndrăznit să facă, îndeosebi în atât de întunecaţii şi nicidecum lipsiţi de primejdii ani 80 ai secolului trecut, ceea ce altor aproape 22 de milioane nu le-a fost deloc la îndemână.

Tocmai de aceea mi s-a părut cum nu se poate mai bizară prezenţa d-lui inginer Leontin Iuhas, la rându-i disident în anii cu pricina, în studioul din care se transmite emisiunea d-lui Mihai Gâdea. Emisiune intitulată Sinteza zilei. La începutul ediţiei în care dl. Iuhas a fost prezent în calitate de invitat de onoare, dl. Gâdea s-a lăudat şi auto-lustruit evocând admiraţia pe care ar avea-o pentru faptele Doinei Cornea ca şi pentru cele ale fiului domniei-ale. Fapte despre care pretindea sus şi tare că ar fi luat cunoştinţă la timpul potrivit de la Radio Europa Liberă. Numai că, ce să vezi?, atât de pretinsul bine informatul domn Mihai Gâdea nu ştia cu exactitate cum se pronunţă corect numele d-lui Iuhas. Nume care era rostit aproape zilnic în anii cu pricina pe unde scurte. Şi numai acesta ar fi fost un motiv pentru dl. Iuhas să părăsească emisiunea. Chiar înainte de a fi primit confirmarea faptului că dl. Gâdea nu mâncat mici şi nu a chefuit în compania d-lui Liviu Dragnea.

Însă până la urmă nu asta contează. Contează faptul că dl. Iuhas s-a dus să explice sensul unei scrisori adresate preşedintelui Klaus Iohannis într-un studio care aparţine unui fost ofiţer de Securitate. Şi nu unul oarecare.

Or, dacă refuzi să iei parte la o manifestare cu caracter comemorativ bănuind că ar fi fost organizată predominant din motive electorale, iar iniţiatorul ei ţi se pare a fi nefrecventabil fiindcă nu ar fi arătat respectul cuvenit unor foşti deţinuţi politici, acelaşi iniţiator fiind, în plus, în propria-ţi opinie apărătorul fostului procuror general al României, Augustin Lazăr, acuzat că l-ar fi oropsit pe un alt fost disident din perioada comunistă, atunci mai mult ca sigur că intervine o fractură logică. Sau o chestiune de inadecvare. Mai intervin însă şi câtea semne de întrebare.

Să nu fi ştiut oare dl. Leontin Iuhas cine este dl. Mihai Gâdea? Să ignore oare inginerul de la Cluj că trustul Intact, aparţinându-i unui fost om al Securităţii, se numără printre sponsorii morali cei mai zeloşi ai celor care au ordonat reprimaea protestatarilor în seara zilei de 10 august 2018? Să nu ţină minte dl. Iuhas lecţia pe care a primit-o chiar de la mama domniei-sale care, în faţa primejdiei ce ameninţa ţara înaintea alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2000, a trecut peste toate resentimentele şi şi-a îndemnat conaţionalii să aleagă răul cel mai mic?

Nu ştiu. Nu am de unde şti răspunsurile la întrebările cu pricina. Ştiu doar că, după apariţia de miercurea trecută a d-lui Leontin Iuhas la Antenele voiculesciene, am înţeles mai clar ca niciodată că nu e deloc uşor să fii fiul doamnei Doina Cornea.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite