Noua tactică legislativă a PSD: muşcă şi fugi. Puterea a simulat că abandonează proiectele controversate, apoi le-a votat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD încearcă să înşele vigilenţa soicietăţii civile prin următorul şiretlic: mai întâi vine un parlamentar obscur şi depune un proiect legislativ controversat, imediat partidul spune că nu susţine legea, însă, mai târziu, în Parlament, proiectul este scos de la naftalină şi votat

Spre finalul anului trecut, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, mult mai cunoscut ca „parlamentarul mitralieră“, a iniţiat mai multe proiecte legislative care măcelăreau legislaţia penală, în condoţiile în care el însuşi este condamnat cu suspendare pentru corupţie. Una dintre iniţiative prevedea faptul că faptele săvârşite de demnitari ce determină conflict de interese să se prescrie în termen de trei ani. Imediat opinia publică s-a inflamat, astefl încât liderii PSD, în frunte cu Liviu Drganea, au dat înapoi şi au anunţat că nu susţin asemenea proiecte legislative.

Cu toate că nu au avut, ofical, girul partidului, iniţiativele lui Cătălin Rădulescu au fost înregistrate la Parlament, deci au intrat în procedură legislativă: dezbatere în Comisii, apoi vot în plen.  Lunile au trecut, proiectele au stat la sertar, până miercuri, când Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de Eugen Nicolicea (PSD), a avizat favorabil fix proiectul  de lege iniţiat de Cătălin Rădulescu la finele anului trecut.

Ba chiar propunerea lui Cătălin Rădulescu, care prevede că faptele ce determină un conflict de interese sau o stare de incompatibilitate se prescriu după 3 ani, a fost asumată de Eugen Nicolicea. „Acest termen de 3 ani nu este scos din burtă, este tot parte a Codului Civil“, a argumentat Eugen Nicolicea. În sprijinul său a sărit şi Marton Arpad, deputat al UDMR, în timp ce Stelian Ion, deputat al USR, a cerut ca termenul de prescripţie să fie de şase ani. Cu toate că PNL şi USR s-au opus proiectului de lege, majoritatea PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, a dat raport de admitere a iniţiativei care va merge la vot în plenul Camerei Deputaţilor, primul for care se pronunţă pe aceasta. Ulterior, iniţiativa va merge la Senat, forul decizional.

Atacă pe mai multe fronturi
Un proiect similar cu cel proaspăt avizat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor se află şi la Senat. Comisia de Administraţie din Senat, unde PSD şi ALDE au majoritatea, a dat aviz pozitiv, la jumătatea lunii martie, pe o iniţiativa legislativă, semnată de acelaşi Cătălin Rădulescu, care are o formulare nidentică: faptele săvârşite de demnitari ce determină conflictul de interese să se prescrie în termen de 3 ani. Mai mult, în proiectul de lege prevede şi alte articole controversate: parlamentarii şi primarii vor putea face afaceri. După ce a primit avizul pozitiv al Comisiei de Administraţie, proiectul urmează să meargă la Comisia Juridică a Senatului pentru a-i fi dat raportul final, apoi în plen. Decizia finală va aparţien Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

„Corupţia e un termen desuet“
Propunerea PSD ca deţinuţi cu pedepse mai mici de cinci ani să-şi ispăşească pedeapsa la domiciliu sau în week-end este o măsură umană, firească şi europeană, a declarat, joi, la RFI deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Deputatul PSD a fost condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare în decembrie 2016 pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare că acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Întrebat cum rămâne cu persoanele condamnate pentru corupţie, Rădulescu a replicat: „Corupţie... că se cheamă furt sau se cheamă înşelăciune sau se cheamă evaziune fiscală sau se cheamă cum vreţi dvs., este acelaşi lucru, corupţia asta e un termen aşa de desuet, încât uitaţi-vă că în ultimul an de zile e din ce în ce mai greu să vorbeşti despre corupţie. Care corupţie? Corupţia pe care a făcut-o sistemul paralel când a încheiat protocoale? Văd că noi devenim din ce în ce mai balcanici ţara asta, ne izolăm din ce în ce mai mult. Iată că statele europene au decis că faptele..., pentru că vedeţi dvs., termenul ăsta de corupţie îl folosim numai în România, în alte ţări europene este vorba de fapte care sunt de o anumită gravitate“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite