Alegeri parlamentare 2012: Nouă foşti „securişti“ aspiră la un loc în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu, fost colaborator al Securităţii sub pseudonimul „Felix”, este cel mai sonor nume din rândul celor nouă candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie FOTO Adevărul
Dan Voiculescu, fost colaborator al Securităţii sub pseudonimul „Felix”, este cel mai sonor nume din rândul celor nouă candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie FOTO Adevărul

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a dat publicităţii numele a nouă candidaţi la alegerile de duminică care au hotărâri judecătoreşti definitive de colaborator, lucrător al fostei Securităţi sau de agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste.

Potrivit CNSAS, Dumitru Badea, candidat PRM în Neamţ, şi Virgil Sima, candidat PER în Argeş, au fost agenţi ai poliţiei politice comuniste. Niculae Mârzan, candidat PRM în Teleorman, şi Dan Dumitru Zamfirescu, candidat PRM în Bucureşti, au fost lucrători ai fostei Securităţi.

Călin Nestor, candidat PRM în Galaţi, Florin Costin Pîslaru, candidat USL în Galaţi, Anton Teodor Popovici, candidat PRM în Iaşi, şi Szekereş Carol, candidat UDMR în Galaţi, au fost colaboratori ai fostei Securităţi.

Dan Voiculescu, candidat USL în Sectorul 4 din Capitală, este cel mai cunoscut dintre candidaţii la parlamentare care au colaborator cu fosta Securitate.

În 5 februarie 2010, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a constatat că Dan Voiculescu a avut calitatea de colaborator al fostei Securităţi, însă acesta a contestat imediat decizia la instanţa supremă.

În 10 martie 2011, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis irevocabil că liderul conservatorilor Dan Voiculescu a fost colaborator al fostei Securităţi, cu numele conspirativ „Felix“. Astfel, ICCJ confirma decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Liderul conservatorilor declara atunci că intenţionează să atace hotărârea la CEDO: „Este un verdict absolut incorect, care reflectă imensele presiuni exercitate asupra magistraţilor. Procesul va continua la CEDO! Decizia ICCJ îmi oferă posibilitatea de a prezenta acest dosar în faţa unei instanţe europene, absolut independente, care se plaseazăîn afara oricărei suspiciuni“.

În 1 noiembrie 2012, fondatorul PC Dan Voiculescu admite, pentru prima dată într-un document oficial, că a colaborat cu fosta Securitate. Potrivit Mediafax, „mărturisirea“ apare într-o declaraţie pe proprie răspundere, ataşată dosarului de candidat la alegerile de duminică. În document, Voiculescu a mai menţionat că „în prezent este deschisă o acţiune în justiţie pentru revizuirea deciziei de fond“.

Declaraţia pe propria răspundere privind colaborarea sau necolaborarea cu fosta Securitate este obligatorie a fi depusă în dosarul de candidatura.

Verificările candidaţilor continuă

În comunicatul CNSAS se mai precizează că pe numele a trei candidaţi la alegerile parlamentare au fost promovate acţiuni în constatare, în temeiul prevederilor OUG nr. 24/2008 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, care până la acest moment nu au fost finalizate.

CNSAS menţionează că verificările candidaţilor la alegerile de duminică continuă, urmând ca rezultatele să fie făcute publice, conform legii.

Înalta Curte a decis: Dan Voiculescu, colaborator al Securităţii

Dan Voiculescu îi răspunde lui Băsescu: „Sorine, îl ajuţi, te rog, pe Traian? Angajează-l la B1TV”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite