Nicuşor Dan explică de ce se împotriveşte intrării lui Cioloş în USR şi aminteşte de „compromisurile“ făcute de fostul premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan, aliaţi în campanie, competitori în prezent. FOTO David Muntean
Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan, aliaţi în campanie, competitori în prezent. FOTO David Muntean

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a explicat, într-un mesaj pe contul personal de Facebook, poziţionarea sa împotriva intrării lui Dacian Cioloş în formaţiunea pe care o conduce, cu toate că în partid este un curent majoritar care l-ar vrea alături pe fostul premier.

Explicaţiile date de Nicuşor Dan pe tema intrării lui Dacian Cioloş în USR vin după ce în ultimele zile au fost tensiuni în această formaţiune plecând de la subiectul venirii fostului premier. „Adevărul“ a scris de joi că Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş au consfinţit, la telefon, eşecul negocierilor pentru intrarea fostului premier în USR. Cioloş urmează să lanseze un partid nou, în timp ce USR e divizat: unii cred că Nicuşor Dan nu-i putea pune lui Cioloş partidul pe tavă, în timp ce alţii cred că fostul premier, cu notorietatea sa, ar fi dat aripi partidului. 

Nicuşor Dan a recunoscut că s-a opus intrării lui Cioloş în USR, motivul fiind faptul că fostul premier a făcut unele compromisuri în perioada guvernării, dar şi pentru faptul că acesta a mai negociat şi cu PNL. De asemenea, intrarea fostului premier ar face să se vorbească de „partidul lui Cioloş“, nu de USR, un partid format de persoane care nu au mai făcut politică. 

Redăm integral mesajul lui Nicuşor Dan: 

Pe temă intrării lui Dacian Cioloş în USR s-au spus multe neadevăruri şi „jumătăţi de adevăr”. S-au relatat trunchiat lucrurile care s-au întâmplat şi s-au denaturat mult cuvintele pe care le-am spus. De aceea, vă sunt dator cu poziţia mea faţă de acest subiect: 

1. Nu a existat o decizie de respingere a intrării lui Dacian Cioloş în USR. De altfel, nimeni nu poate decide să respingă intrarea în USR a oricărei persoane care respectă criteriile de admitere în USR. 

2. I-a fost transmisă lui Dacian Cioloş o invitaţie pentru o discuţie privind intrarea în USR (sau colaborarea cu USR) pentru el şi pentru echipa lui. O echipă din USR a fost mandatată pentru acest dialog. Ca urmare, în acest moment decizia de a participa la această discuţie este la Dacian Cioloş. 

3. Opinia majoritară în partid este că intrarea lui Dacian Cioloş în USR, în acest moment, este benefică pentru USR. Eu am susţinut opinia contrară dar USR este un partid democratic şi voi acţiona în acord cu voinţa majorităţii. 

4. Opinia majoritară în USR este că partidul nostru trebuie să continue în linia „morală” în care a început: fără primirea de primari sau parlamentari de la alte partide. Fără fuziuni sau alianţe cu partidele vechi şi fără dizolvarea în „marele partid al dreptei”. 

5. Cu mici excepţii, dezbaterea în USR a fost una pe argumente şi nu pretext pentru o luptă de putere în interior. Va sintetizez care sunt argumentele „pro” şi „contra” vis a vis de intrarea în acest moment a lui Dacian Cioloş în USR: 

5.1. Opinia majoritară:  

a. În clipă de faţă Cioloş este o persoană cu o credibilitate percepută mai mare decât credibilitatea percepută a USR; deci speranţa că va există un transfer de credibilitate dinspre dânsul înspre USR; deci-în consecinţă-o creştere în sondaje a USR 

b. Poate aduce un plus de profesionalism în USR 

c. Poate aduce USR-ului leadershipul de care are nevoie în aceste momente. 

5.2. Opinia minoritară:  

a. În clipă de faţă, brandul „Dacian Cioloş” este mai bine definit decât brandul USR. Din acest motiv USR va deveni pentru opinia publică „partidul lui Ciolos” şi prin asta va dispare imaginea de independenţa faţă de partidele vechi. Este notoriu că Dacian Ciolos a negociat pentru a intra în PNL înainte să înceapă discuţiile pentru intrarea în USR. În campanie a fost purtător de imagine PNL, apărând pe afişele PNL şi 60% din persoanele care îl vor în politică îl văd pe Cioloş în PNL.  

b. Chiar dacă aduce pe termen scurt un plus pentru USR, pe termen mai lung poate limită imaginea USR la performanţă guvernului Ciolos, cu toate compromisurile ei (non-combat la votul pentru primari într-un singur ţur, prestaţiile miniştrilor Dâncu, Tobă şi Curaj, etc.) 

c. În publicul reformist care simpatizează (cumulat) cu „Dacian Cioloş şi USR” există un clivaj între un public „moral” şi un public „pragmatic” (între cei care nu acceptă alianţa cu PNL şi cei care o acceptă; între cei care nu acceptă primiri de primari şi parlamentari de la partidele din majoritate, şi cei care le acceptă). În acest moment, Dacian Cioloş şi echipă sa par orientaţi înspre „soluţia pragmatică”. Aşa că un partid nou-creat al lui Dacian Cioloş funcţionând separat plus USR ar putea cuprinde împreună ambele publicuri-funcţionând complementar. Ar servi „cauza” fără să alieneze niciun „alegător reformist”, având fiecare publicul lui natural. 

6. Închei aici, sperând că acum sunteţi mult mai bine informaţi despre ce s-a întâmplat cu adevărat până acum, care e stadiul actual al discuţiilor şi care sunt curentele de gândire şi acţiune din interiorul USR. Cunoscând acum argumentele puse la bătaie, puteţi să va faceţi o părere personală în deplină cunostiinţă de cauză“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite