Nicuşor Dan a defilat degeaba la Congresul USR. Cine controlează Biroul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan, reales preşedinte al USR după ce a obţinut 69% din voturile exprimate de delegaţi. FOTO David Muntean
Nicuşor Dan, reales preşedinte al USR după ce a obţinut 69% din voturile exprimate de delegaţi. FOTO David Muntean

Nicuşor Dan a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al Uniunii Salvaţi România în cadrul primului Congres USR după ce a obţinut  69% din voturile exprimate de delegaţi pentru prima funcţie în partid. Unul dintre criticii săi din partid, fostul ministru Cristian Ghinea, a ratat la mustaţă una din cele şapte funcţii de vicepreşedinte, fiind ales doar membru simplu în Biroul Naţional, însă chiar şi aşa va lua parte la deciziile politice ale USR.

Înainte de a fi ales, Nicuşor Dan le-a vorbit celor prezenţi la Congres despre marile probleme ale formaţiunii, aşa cum le percepe înaintea votului. Prima problemă: conflictul intern dintre progresişti şi conservatori. „Constat că irosim o cantitatea mare de energie în dezbaterea dintre progresişti şi conservatori. Mai rău, văd la colegi o atitudine extremistă sau cel puţin neacceptarea punctului de vedere al celuilalt“, a declarat liderul USR.

„Înţelegeri subterane“

Ce-a de-a doua problemă a partidului, identificată de Nicuşor Dan şi care, în opinia sa, este mai gravă, se referă la lipsa de colegialitate a unora din partid. „Avem din păcate înţelegeri subterane ale unor oameni care au decis să se voteze unii pe alţii la schimb. Avem grupuri care s-au format (…) Există riscul ca majoritatea din Biroul Naţional să fie dată de tipul acesta de înţelegeri. Şi nu e în regulă“, a completat Nicuşor Dan, care până la urmă a fost ales fără emoţii, din moment ce alţi trei competitori, Emanuel Ungureanu, Şerban Marinescu şi Cornelia German, au luat 31% din voturi. Cu toate că a obţinut o victorie categorică, Nicuşor Dan nu va avea foarte multă putere în  partid, căci noul Birou Politic al USR, principalul for de conducere, este dominat de oamenii lui Cristian Ghinea.

Pe de altă parte, în urma votului dat pentru completarea Biroului Naţional, s-a putut observa că au fost aleşi în conducere şi un număr considerabil de politicieni din jurul lui Nicuşor Dan, cum este cazul unor aleşi ca Vlad Alexandrescu, Cristian Seidler, Florina Presadă sau Ionuţ Arsu.

Cooptarea lui Cioloş, din nou pe agendă

Deputatul Cristian Ghinea, unul dintre marii susţinătorii ai primirii lui Dacian Cioloş în USR,  a ratat la mustaţă alegerea în una din cele şapte funcţii de vicepreşedinte, fiind ales doar membru simplu în Biroul Naţional. Tot membru simplu va fi şi Clotilde Armand, cea care până la Congres a deţinut funcţia de vicepreşedinte. 

După terminarea alegerilor, Nicuşor Dan şi noul Birou Naţional au ţinut o conferinţă de presă, unde a subliniat că vrea ca USR să devină al doilea partid al ţării şi să dea premierul în 2020. Mai mult, liderul USR a întins o mână şi către fostul premier Dacian Cioloş. „Am propus un calendar de un an şi jumătate pentru elaborarea programului politic complet al USR pentru România. La sfârşitul acestui proces, vom selecta dintre toţi oamenii care au participat la dezbaterea pe program persoanele cele mai competente pentru fiecare domeniu şi persoana pentru prim-ministru. La dezbaterea pe program o să invităm oameni din societate care cunosc diferitele domenii şi în componenţa acelui Guvern pe care propun să-l anunţăm nu excludem să avem oameni din exteriorul USR. Dacian Cioloş evident că nu este exclus“, a precizat Dan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite