Mistificaţiuni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un site satiric american o ironizat-o pe abia propusa, după cel mai strâns vot din istoria Senatului, ministresă a Educaţiei. Multimilionara doamnă De Voss ar fi cerut tuturor şcolilor din SUA să aplatizeze globul pământesc, care conform tradiţiei biblice, a fost creat de bunul Dumnezeu cu 6.000 de ani în urmă în această formă. Plată. Nu e sigur că Ms. De Voss a avut iniţiativa cu pricina, dar nu încape îndoială că ar fi putut s-o aibă.

Doctrina Republicanilor americani ne-a mai oferit astfel de ciudate propuneri de a include în programa de şcoală ore de creaţionism, în locul celor de darwinism. Vă reamintiţi filmul „Procesul maimuţelor“, bazat pe un proces real din secolul XIX, în care un biolog, bunicul celui care va crea după al Doilea Război Mondial UNESCO, apăra cauza darwinismului? În pofida faptului că Biserica însăşi a admis de ceva vreme, urmând ştiinţa, că pământul e rotund, iată, există politicieni în SUA din secolul XXI care îl consideră plat.

Globalizarea misticismului

În mod normal, asemenea idioţenii ar fi fost în măsură să-mi crească moralul, deteriorat de ce se petrece de la o vreme în România, dat fiind că SUA nu e totuşi o ţară oarecare, ci unica, deocamdată, putere mondială. Dacă şi în SUA... Din contra, idioţeniile cu pricina mă fac să mă tem de o globalizare a misticismelor care mistifică lumea şi de care nici noi nu ducem lipsă. Răspândirea pe televiziuni, pe internet sau în presa scrisă a unor astfel de fenomene pe care le credeam caracteristice Evului Mediu îmi creează un sentiment de panică intelectuală cum n-am trăit nici în timpul comunismului.

Nu mă sfiesc să spun că totul este o escrocherie producătoare de rating. Un soi de loterie care profită de nevoia multora dintre noi de a-şi cunoaşte viitorul sau norocul. În ce mă priveşte, nu simt câtuşi de puţin nevoia cu pricina.

Să încep cu cele mai benigne. În fiecare sâmbătă, în cotidiane şi la un post de TV cândva cu pretenţii, ni se prezintă, cu o aplicaţie maniacală, Zodiacul. Am avut curiozitatea de a compara rubricile. Mă refer, fireşte, la zodia mea. Nu numai că nu era nicio legătură între unele şi altele, dar chiar în acelaşi ziar, nimic din ce urma să mi se întâmple vineri, sâmbătă şi duminică nu se potrivea. De la o zi la alta, mă îmbolnăveam sau mă însănătoşeam, deveneam bogat sau sărac şi treceam prin faze sentimentale opuse. Nu mă sfiesc să spun că totul este o escrocherie producătoare de rating. Un soi de loterie care profită de nevoia multora dintre noi de a-şi cunoaşte viitorul sau norocul. În ce mă priveşte, nu simt câtuşi de puţin nevoia cu pricina.

Practici oculte

Vin la rând vrăjitoriile. Ţigănci renumite fac parale bune din practici obişnuite pe vremea când se petrecea acţiunea piesei lui Shakespeare intitulată „Macbeth“. Sunt condamnate pentru înşelăciune, dar, odată ieşite din ochiul justiţiei, îşi continuă practicile oculte. Şi le fericesc pe unele vedete cu minte de găină, până când sunt date în judecată. Nu pentru că vedetele ar fi încetat să creadă în vrăji, ci pentru că fuseseră înşelate la bani.

Auziţi vorbă: sutele de mii de manifestanţi din Piaţa Victoriei ar fi rodul unor deficienţe de comunicare sau ale intervenţiei unor agenturi străine (a se vedea SOROS!). Magie curată!

Exemple de mistificări

Politica însăşi seamănă din ce în ce mai mult cu magia. Nicio umbră de raţionalitate nu mai poate fi observată în exerciţiul politic cotidian. Auziţi vorbă: sutele de mii de manifestanţi din Piaţa Victoriei ar fi rodul unor deficienţe de comunicare sau ale intervenţiei unor agenturi străine (a se vedea SOROS!). Magie curată! Un domn pe care părinţii n-au avut curajul să-l boteze cu un nume din calendarul ortodox, fiindcă nu dădea bine pe vremea comunismului, iese la rampă cu declaraţii care au legătură cu adevărul cam tot atâtea câte au cu vrăjitoria ideologică. Mai vreţi şi alte exemple de mistificări? Iată: când orice acuzaţie este considerată politică. Sau când orice declaraţie este retractată ca fiind scoasă din context. Tăriceanu este expert în a juca alba-neagra. Cică n-ar fi spus într-un interviu din Sputnik ce am citit cu toţii, şi anume că, după Brexit, un eventual Romexit ar trebui luat în considerare. Cică i s-ar fi fost scoase vorbele din context. Şi nu oricui, ci tocmai celui care a semnat tratatul de aderare şi este în prezent numărul doi în stat! Curată magie! În orice stat de drept, preşedintele ALDE ar fi astăzi un cadavru politic. Excepţie, România, victimă mistificaţiunilor, unde continuă să conducă în sondaje. Mistificate, desigur.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite