Mircea Geoană, editorial pentru New York Times: „Revenirea României de pe marginea prăpastiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Românii sunt mai obosiţi, mai frustraţi şi mai furioşi decât orice alţi europeni", şi-a început Mircea Geoană comentariul scris joi pentru ediţia online a ziarului New York Times, în care face apel la cooperarea între politicieni pentru a salva România de la prăbuşire.

El atrage atenţia că cetăţenii săraci ai României plătesc cel mai dur preţ pentru situaţia economică actuală şi pentru anii de creştere economică negativă sau lentă. „La cinci ani după ce românii au aderat la Uniunea Europeană, speranţele lor au fost năruite, promisiunile ce le-au fost făcute au fost în mod repetat încălcate, iar cerinţa lor pentru demnitate acasă şi în Europa a fost negată“, a continuat Geoană. 

Făcând referire la situaţia politică din ţară, senatorul independent a scris că preşedintele Traian Băsescu abia a supravieţuit referendumului de duminică. „Colacul lui de salvare a fost o manevră legislativă introdusă în ultimul moment de Curtea Constituţională şi acceptată de Parlament, ce prevedea o majoritate absolută a alegătorilor la referendum pentru ca acesta să fie considerat valabil. Deşi mai mult de şapte milioane de oameni au votat împotriva lui, un număr mai mare decât cel care l-a votat la alegerile prezidenţiale din 2009, numărul de votanţi nu a constituit mai mult de 50% din electorat“, a atras atenţia Geoană, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009. 

În plus, amânarea unei hotărâri privind validitatea referendumului, nu face decât să "arunce ţara într-o perioadă prelungită de incertitudine politică".

Situaţia dificilă în care se află România este strâns legată de problemele curente ale Europei. În mijlocul unei situaţii neplăcute din punct de vedere politic şi economic, pe care nu ei au creat-o şi nici nu au putut-o controla, cetăţenii din toată Europa se simt traşi pe sfoară. Guvernele pe care le-au votat au dat greş de fiecare dată în a-i proteja, apreciază Geoană.

„În timp ce Băsescu flutura cartea austerităţii fiscale ca semn al angajamentelor României în Europa, ţara aluneca treptat spre sărăcie şi haos. Acum, un stil de politică adversar şi aspru îi face pe partenerii europeni ai României să se îndoiască de puterea democraţiei şi să pună la îndoială angajamentul faţă de valorile europene. Europa vrea să înfrâneze mişcările antidemocratice, dar cetăţenii României nu ar trebui forţaţi să plătească  pentru greşelile democratice din alte părţi ale Europei“.

Cât despre criză, senatorul scrie că aceasta mocneşte de mulţi ani, în timp ce observatorii au ignorat-o total. Mai mult, concentrându-se pe corupţie şi pe sistemul juridic, criticii au abordat destul de rar principala problemă a României: procesul politic profund disfuncţional.

În ultimele două decenii, politicienii din România au mers pe muchie de cuţit între priorităţile publice şi propriile interese economice, spune Geoană, denunţând că multe afaceri caută contracte guvernamentale profitabile şi că prea mulţi politicieni sunt interesaţi doar de avantaje - o practică ce denaturează procesul politic. „Alegerile boicotate, câştigate sau pierdute cu un număr mic de voturi şi suspiciunea fraudării au fost punctele de referinţă ale ultimilor zeci de ani“, subliniază fostul ambasador al României în SUA. 

Geoană afirmă că ştie cât de greu poate fi să aduci reforme pe termen lung şi semnificative, dar nu e ceva imposibil de făcut: „Ca ministru de externe în perioada 2000-2004, am fost implicat în efortul de a aduce România în punctul de a adera la NATO şi Uniunea Europeană. Acum trebuie să iniţiem reforme îndrăzneţe din nou şi să acţionăm în solidaritate cu interesul public, în ciuda diferenţelor politice.

Acum totul depinde de politicienii ţării să construiască un plan nou pentru a răspunde palmei pe care cetăţenii României le-au dat-o la referendumul de duminică”, este îndemnul lui Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite