PNL, către ministrul Finanţelor: Sunteţi pe cale să deveniţi Iordache doi. Economia românească este deja proptită în gard după primele luni de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a fost invitat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului“, pentru a prezenta situaţia economică a ţării. Demnitarul din Guvernul Grindeanu va fi întrebat despre modul cum va reuşi PSD să crească salariile şi pensiile fără a afecta economia ţării.

Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe: Afrimaţia că s-au tăiat banii de la investiţii nu este corectă. Nu s-au realizat investiţii din cauza evoluţiilor climatice. 

UPDATE Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD: Salut fii de securişti. Esop spunea că limba este cel mai bun şi cel mai rău lucru din lume. Domnule Tomac, şi eu sunt diun Basarabia, dar bunicul meu a fost împuşcat de ruşi, iar domnul Tomac este servitorul lui Băsescu. 

UPDATE Eugen Tomac, deputat PMP: Domnule Vosganian, poate oferiţi consultanţă de limbaj şi domnului Bacalbaşa. N-ar strica. 

UPDATE Varujan Vosganian, deputat ALDE: V-aş recomanda să aveţi un limbaj care să fie demn de această tribună parlamentară. Cel care nu are argumente foloseşte adjective pădureţe. Ne lipseşte o anumită sobrietate. N-o să ne înţelegem niciodată dacă nu convenim asupra unor cifre. Dacă dvs contestaţi cifrele prezentate în buletinul Ministerului de Finanţe, nu vom reuşi niciodată să ne punem de acord. Până acum, Opoziţia cerea majorări de salarii, iar Puterea refuza. Este prima dată când Puterea creşte salarii, iar Opoziţia se opune. Nu puteţi să cereţi demisia Guvernului imediat după alegeri. Această concluzie este pur politicianistă. 

UDATE Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: Domnule ministru, vă solicitm demisia! Dacă vreţi bani la bugetul statului, uitaţi-vă spre marii contibutori şi puteţi creşte colectarea din TVA, acolo unde e o sursă reală de bani. Înainte de a vă da demisia, vă rugăm să faceţi o proiecţie a legii salarizării unitare. 

UPDATE Claudiu Năsui, deputat USR: Îl felicit pe ministrul Finanţelor pentru că a desfiinţat formular 088 şi a continuat măsurile de debirocratizare. Economia poate să fie o cameră neagră pe care toţi avem credinţa că o înţelegem. În momentul în care o econoimie merge bine, poţi să iei credite mai ifetine. Da, domnule ministru, avem excedent, dar este mai mic decât anul trecut. 

UPDATE Dan Vâlceanu, deputat PNL: Am ascultat declaraţiile domului Ştefan: propagandă, nimic concret. Programul de guvernare al PSD este o calamitate pentru România. Sunt 4, 4 miliarde în minus la venituri. Doar directivele europene v-au împiedicat să prăbuşiţi economia românească. Investiţiile s-au prăbuşit, iar din fondurile europene, nimic. Veţi veni cu taxe noi, s-au veţi inventa taxe, aşa cum au apărut acciza pe combustibil sau taxa pe stâlp. Guvernul spune că suntemn în grafic, dar realitatea arată că e haos, PSD înceearcă să ascundă asta prin promisiuni că vor creşte salariile. Domnule Viorel Ştefan, începeţi să vă bateţi joc de meserie şi sunteţi pe cale să deveniţi Iordache doi. Nu vă mai bateţi joc de economia României. 

UPDATE Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: În primele două luni ale anuluii, creşterile rămân ridicate, rămânând în limitele obiectivului stabilit: creştere economică de 5, 4%. Tot în primele luni s-au creat 44 de mii de locuri de muncă. Putem să ne declarăm încrezători că impactul măsurilor din programul de guvernare este cel pe care cetăţenii îl aşteaptă: salarii mai mari şi creştere economică. Încasările din luna februarie au fost cu peste 2% mai mari decât cele din 2016. Datele statistice publicate pe primul trimestru vor confirma evoluţiile favorabile. 

UPDATE Bogdan Huţucă, deputat PNL: În Parlament, aveţi imaginea unui om onest şi bine pregătit profesional, care n-a încercat niciodată să convingă pe nimeni că negrul este alb dacă cifrele o contrazic. Nu cred că puteţi contesta faptul că încasările pe primle trei luni se află sub nivelul din 2016 şi sub nivelul asumat prin Legea bugetului de stat. Deficitul din TVA rămâne la 1 miliard de lei, iar ritmul atragerii fondurilor europene este aproape invizibil. Sperăm să nu dregeţi lucrurile la rectificarea bugetară din vară, când veţi tăia de la investiţii. V-am chemat azi să vă avertizăm că economia românească este deja proptită în gard după primele trei luni de guvernare, asta fără să implementaţi creşterile salariale promise. 


Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat săptămâna trecută solicitarea în acest sens din partea grupului parlamentar al PNL. Liberalii au solicitat şi audierea în comisiile parlamentare a ministrului de Finanţe.

„PNL a decis să îl cheme la audieri pe ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, tumefiat de disperare fiind solicitat să susţină angajamentele populiste şi demagogice ale Guvernului din care face parte. Ministrul este obligat să prezinte situaţia economică dezastruoasă în care se află astăzi România, în condiţiile în care există presiuni uriaşe de creşteri ale cheltuielilor cu salariile şi cu pensiile şi angajamente de susţinere a acestor cheltuieli fără resurse suplimentare de venituri“, a anunţat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, după şedinţa Biroului Politic Naţional al formaţiunii din 3 aprilie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite