Mihai Tudose: Lumea a început să vadă că nu minţim, a început să simtă creşterea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Tudose a vorbit joi seara la Antena 3 despre moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR, intitulată „PSDragnea”, subliniind că „sunt mulţi care doresc ca acest Guvern să nu-şi realizeze ţintele”.

UPDATE: Un alt subiect despre care Mihai Tudose a vorbit a fost creşterea euro, motivând că Banca Naţională a României (BNR) ar fi fost vinovată pentru o parte a deprecierii leului.

„Am o parte din explicaţie. Vă recomand cu căldură să vorbiţi cu BNR. BNR poate şi trebuie să intervină. Nu a făcut-o” a precizat premierul, acuzând că în primăvară BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, ducând la o „disponibilizare de 500 de milioane de euro”, dintre care „280 au plecat deja din ţară”.

Premierul a adăugat că ar mai fi existat şi alţi „factori obiectivi” pentru deprecierea leului însă nu exlude nici „o răzbunare a sistemului bancar” întucât „o parte au de plătit taxe”. 

Şeful Guvernului a mai  spus că „am tot tras semnale de alarmă” şi apreciază că e timpul pentru o discuţie cu BNR.

UPDATE: Întrebat despre legea pensiilor, promisă de PSD pentru 2018, Tudose a susţinut că punctul de pensie creşte de anul viitor cu 10 la sută, scrie News.ro

„Legea pensiilor este în lucru, poate va fi gata la anul, să vedem apoi cât durează implementarea şi în ce ordine va fi implementată din punct de vedere al beneficiarilor, fiindcă va fi foarte greu de procesat milioane de dosare”, a declarat premierul Mihai Tudose, la Antena 3.

El a spus că la Ministerul Muncii se fac simulări.

„Se fac simulări cât de repede putem să o facem, în ce tranşe putem să o facem şi în ce timp, ca atunci când o punem în dezbatere publică să avem răspunsul la toate întrebările. Este o lege foarte grea, poate cea mai grea lege pe care o poate avea România azi”, a afirmat premierul.

El a mai spus că pensia nu este o pomană de la stat, ci este dreptul omului, iar "oamenii trebuie să simtă că sunt trataţi aşa cum trebuie după o viaţă de muncă".

UPDATE: Întrebat dacă vor exista noutăţi de Centenarul Marii Uniri, Mihai Tudose a precizat că doreşte un proiect care să dureze în timp şi că ar trebui să se pună un accept în plus pe educaţie.

„De la nevoia de simbol în fiecare localitate, până la un proiect foarte mare, care să nu se termine anul viitor ci să fie o piatră de temelie. (...) Acest proiect să spunem prima carte - o carte pentru fiecare. Ceva similar lapte - corn - carte. Am avut o întâlnire cu librarii despre titlurile mari care nu mai sunt. Vorbesc despre literatura modernă. Clasicii noştri sacri ai literaturii române..i-a cam uitat lumea. Nu ştiu câţi au mai citit Marin Preda. Vorbeam de mari actori. Cred că suntem o ţară binecuvântată din acest punct de vedere. Am văzut la televizor şi în filmele româneşti actori tineri foarte buni. (...)

Nu putem bifa acest eveniment (n.red.: Centenarul) printr-o petrecere într-o seară cu mititei şi gata, «la mulţi ani România». Hai să lăsăm ceva după noi în urma acestui eveniment” a precizat Tudose.

UPDATE: „Practic anul acesta avem o creştere, dar abia însămânţăm. De la anul încep construcţiile de autostrăzi, spitale. Suntem vinovaţi că avem deficitul de 3% de către cei care astazi, culmea, au derapat şi au lasat un beculeţ aprins (...) acum suntem acuzaţi că avem o creştere firească” a declarat premierul.

În ce priveşte moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR, intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, premierul este de părere că reprezintă „o manifestare ilogică”.

Moţiunea a fost respinsă de plenul reunit al Parlamentului cu 159 de voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi 23 de abţineri. Moţiunea de cenzură se adoptă cu minimum 233 de voturi „pentru”.

„Lumea a început să vadă că nu minţim, a început să simtă creşterea economică, a început să vadă că lucrurile sunt într-o direcţie bună”, a adăugat premierul. 

Întrebat despre modificarea Codului Fiscal, Mihai Tudose a explicat că a ales o variantă rapidă.

„Aveam de ales între varianta rapidă şi 2019. Am ales varianta rapidă. (...) S-a spus că vor scădea salariile, apoi nu scad, dar nu mai cresc(...).Oameni care nu au făcut un minim efort că poate creşte netul cu 10-15 lei, în schimb îi creşte contribuţia la pensii, vor avea o pensie cu 15-20% mai mare. Credeţi că asta nu contează?”, a completat Premierul.

Un alt subiect atins de Mihai Tudose a fost cel am contribuţiilor sociale, explicând că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat reprezintă un beneficiu şi nu un dezavantaj.

„Acum sunt trei. Înainte, neplata de către angajator a contribuţiilor era faptă penală. Nişte băieţi deştepţi plăteau o parte. Au venit controale, i-au prins şi unii au contestat această măsură. Trecând toate contribuţiile în numele şi pentru angajaţi nu mai poate spune că partea lui nu şi-a plătit-o”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite