MRU, la Adevărul Live: Nu am renunţat la candidatura pentru prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-vicepreşedintele PDL, Mihai-Răzvan Ungureanu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Prim-vicepreşedintele PDL, Mihai-Răzvan Ungureanu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte PDL, a discutat, la Adevărul Live, despre şansele Alianţei Creştin Liberale de a propune un candidat care îi poate face faţă prim-ministrului Victor Ponta, lansat ieri, oficial, în cursa pentru Cotroceni. Fostul premier a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliştii Dan Marinescu (redactor şef Adevărul) şi Liviu Iolu.

Principalele declaraţii ale lui Mihai Răzvan Ungureanu:

Despre inundaţii

La Craiova a fost arca lui Noe şi din fiecare specie câte un reprezentant. Aproximativ două victime am văzut că am avut. Eu consider că atitudinea pe care am avut-o la zăpezi a fost cuvincioasă faţă de oameni. În satul în care intrasem, jandarmii erau vineţi de frig şi împrăştiau zăpada ca oamenii să aibă cum să iasă din casă, iar singurul loc unde nu era zăpada, oamenii stăteau la birt. Nu ştu cum un om cu scaun la cap nu s-ar enerva în faţa acestei scene. Nu poţi să aştepţi primăvara să se întâmple miracole, ci trebuia să punem cu toţii mâna pe lopată.

În cazul acesta, este o ipocrită modalitate de a folosi suferinţa dramatică a unor oameni, care se trezesc fără avut, chiar fără rude, şi în spate să ai cântecul triumfalist al partidului stat. Îmi doresc ca această arcă a lui Noe pesedistă să plutească în derivă până la capăt şi cât mai departe de noi. Nu mă miră că Victor Ponta şi-a declarat candidatura la Preşedinţie. Ştie că eşecul te plasează în afara jocului. În spatele lui Ponta se află tigrii flămânzi a PSD care aşteaptă să înfulece. Sistemul l-a produs pe Victor Ponta. Ponta este rezumatul acestui sistem mafiot al PSD. Ponta este suma neputinţelor noastre şi a frustrărilor noastre. De aceasta este popular Victor Ponta.

Despre Victor Ponta

Sunt 25 de ani din 1989 şi cred că avem datoria să spunem adevărul, chiar şi dacă doare. Putem să spunem lucrurilor pe nume, este o libertate câştigată. Este mai bine să spui corpului covalescenţei că mai are nevoie de medicamente, decât să spui că totul va fi bine. Nu este o răzbunare. Dacă Ponta ar fi el însuşi şi nu rezumatul sistemului, Ponta ar fi putut să fie un interesant om politic. A crescut mult în perioada în care a fost prim-ministru, însă nu a dat proba maturităţii. Este greu să se desprindă de prieteni, de cei care l-au ajutat în varii momente.

Despre candidatul dreptei

Mihai Razvan Ungureanu MRU FOTO David Muntean

Este greu să spunem dacă este controlabil candidatul dreptei. Pentru a fi prezidenţiabilul unei sume de partide, nu trebuie să priveşti competiţia ca fiind un concurs de frumuseţe. Nu contează sondajele. Aceasta este o poză de moment, un element de control al drumului, un jalon. Contează trei lucruri: profilul, voinţa partidelor şi susţinerea electorală. Se verifică cel mai bine pe trotuar ultima dintre ele. Preşedintele Băsescu spunea să te aşezi într-o staţie de autobuz, să vezi dacă eşti salutat.

Ştiu de ce sunt capabil şi ce pot face. Partidele hotărărsc cine este candidatul şi ne supunem voinţei partidelor. Dacă nu ai militanţii, organizaţiile care sunt însufleţite, care îţi duc mesajul în toate colţurile ţării, atunci degeaba. Când aceste trei elemente se suprapun în sens pozitiv, atunci ai de-a face cu un candidat viabil. Vedem ce se va întâmpla pe 4 august. Eu mă voi aşeza în spatele celui care va fi stabilit de partide.

Despre fuziunea dintre PDL şi Forţa Civică

Echipa de negociere de la Forţa Civică a negociat foarte bine din poziţia partidului. Eu zic că a ieşit foarte bine. Dialogul dintre organizaţiile de judeţ va decurge foarte bine. În ciuda unor binevoitori care scâşnesc de supărare, în teritoriu, lucrurile decurg bine. Batalioanele care întră în PDL acum sunt premianţii. Nu a existat o raţiune a intrării pe o anumtă uşă în casa mare a partidului. Mulţi dintre membrii FC păstrează o amintire a ceea ce s-a întâmplat în vara lui 2012. Şi atunci am spus că mergem pe această variantă, cu PDL.

Am stat de vorbă şi cu domnul Iohannis. PNL este casa părintească, am spus la Congresul PNL. Important este să participi la ceea ce se întâmplă în acea casă. Cu PDL avem o afinitate de Opoziţie. Dacă aş fi fost în PDL de mai demult, v-aş fi spus că este bine, dar cred că trebuia să încerc şi o perioadă de independenţă. Calcul de independenţă a căpătat substanţă atunci, dar ca să demonstrez că nu sunt la distanţă de PDL, am participat la campania de alegeri locale în 2012. Cei care se umflă în pene acum, în 2012 nu existau.

Citește și: Un sacrificiu necesar

Ar fi fost interesant să intru atunci, dar nu am regrete, pot să mă gândesc doar ce s-ar fi întâmplat dacă intram atunci. Nu este corect faţă de cei care de ani de zile muncesc, lipind afişe, târând bannere. Mi-am făcut această ucenicie. Am învăţat ce înseamnă partid, că este făcut din oameni, cu aşteptările şi exigenţele lor. Respectul îl capeţi numai după ce ai trecut prin aceste probe.

Despre profilul prezidenţiabilului

Eu am o doză de respect pentru Iohannis şi Predoiu, dar vă spun că sunt împotriva meritului structural fără luptă. Este ca în cazul bătăliilor reale. Nu obţii medalia pentru vitejie dacă ai lucrat la croitorie. Ponta ştie ce înseamnă partid. Aşa cum îl vedeţi la 40 de ani, a pornit de jos, din TSD. S-a instalat pe fondul renunţării lui Diaconescu la preşedinţia PSD şi s-a trezit preşedinte de partid printr-o voinţă cumulată, dar acesta a făcut muncă de partid. La sat îşi aduc aminte oamenii că l-au văzut cândva.

Eu consider că un candidat viabil al dreptei nu poate câştiga nimic dacă aruncă voturi peste gard. Îmi pare rău că domnul Crin Antonescu nu a fost acolo. Ar fi fost un semn de unitate. Îmi pare rău că domnul Boc nu a fost la Convenţia PDL, chiar dacă s-ar fi opus fuziunii. Este bine că există arbitrii parţiali, care se gândesc şi la riscuri. Amândoi au fost preşedinţi de partid. Este o chestiune de respect pentru cei pe care i-ai condus. Este aceleaşi regret pe care îl am faţă de Tăriceanu. Dacă rămânea în PNL, era preşedintele PNL acum şi poate chiar şi prezidenţiabil. Am auzit asta chiar de la liberalii vechi. Mi-ar fi plăcut să am mandatul politic să stau de vorbă cu fiecare dintre ei. Nu am avut acest mandat politic.

Despre rolul PMP

I-am criticat pentru că vor să rămână în afară. Regretul meu este că PMP rămâne voit în afară. Este greu să intri într-o casă după ce ai înjurat pe toată lumea. Semnul că două partide se unesc ar trebui să-ţi antreneze un nerv al supravieţuirii. Mi se pare că este o atitudine lipsită de responsabilitate faţă de membrii PMP. Indiferent dacă suntem în poziţii politice diferite, nimic nu poate strica relaţia de amiciţie dintre domnul Cristian Diaconescu şi mine.

Îl apreciez şi ne ştim foarte bine. Nu am fost niciodată pe traiectorii care să ne ducă în coliziune. Sper de la el să nu facă nimeni un joc cinic cu el. Are un păcat: este extrem de politicos, iar alţii interpretează politeţea ca o slăbiciune. Tot ce sper este să nu îşi bată nimeni joc de el. Este un tehnic foarte bun şi a fi păcat să cadă pradă unui joc cinic a unor personaje gri, cum este doamna Udrea. Udrea are timp destul să se adapteze politic, este tânără. Udrea nu este un personaj politic, ci un personaj şi punct. Ca să generezi încredere în oameni, trebuie să te vadă că eşti preocupat de ei.

Nu este corect faţă de sine pentru că oameni de 40 de ani care intră în politică sunt foarte puţini. Pe cine nu aţi văzut la această întâlnire a celor trei partide, aceia sunt oameni care lucrează pentru Victor Ponta. Mă refer de partide. Cine a fost în afara acestei încercări de construcţie, în mod conştient sau inconştient, susţine fragmentarea dreptei. Cine îşi imaginează că în turul II vine şi negociază voturi, se înşeală. Nu ai nicio garanţie că se întâmplă transferuri de voturi. În politică, lipsa de viziune se plăteşte şi se plăteşte amarnic.

Despre discursul lui Victor Ponta

Cred că echipa de campanie poate să spună orice, dar cred că trebuie un preşedinte care să unească, nu să dezbine. Începi să împarţi România în felii când începi să vorbeşti aşa. Nu cred că poţi să mergi pe linia de fractură între român şi neromân. Preşedintele României este preşedintele tuturor. Discursurile astea le făceai când erai în Germania, în perioada interbelică. Mergi pe competenţe, nu te lua de identitate dacă vrei să-ţi contrazici contracandidatul. Tăcerea poate să însemne şi multă substanţă. Iohannis este mult mai matur ca Victor Ponta. Când porneşti aşa, ţi se întoarce. Este un bumerang. Aluzia fină că eu sunt rasa pură românească şi, pe de altă parte, spui că eu sunt român...

Ce sper eu de la candidatul dreptei este să aibă capacitatea de a genera susţinere şi speranţă. Că eşti înalt, blond, cu ochii albaştri, nu are importanţă. Totul este să fii conştient de lupta pe care trebuie să o duci. Sunt proiecte implicite pe care campania trebuie să le genereze, de exemplu depesedizarea Moldovei. Sunt pregătit să cer mandat ca şi pe durata campaniei şi după aceea, să-mi pot asuma curăţarea Moldovei de PSD. În 2016, Iaşi va avea alt primar, dat de acest partid care se formează. Nu am renunţat definitiv la candidatura la alegerile prezidenţiale, dar depinde de voinţa partidelor.


Prim-vicepreşedintele PDL, Mihai-Răzvan Ungureanu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Mihai Razvan Ungureanu MRU FOTO David Muntean
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite