Mesajele lui Iohannis la Parlamentul European. Trebuia să fie preşedintele mai dur cu PSD şi cu Guvernul Dăncilă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai fervenţi susţinători ai preşedintelui Iohannis îi reproşează că nu a fost mai radical în discursul său privind viitorul Uniunii Europene faţă de derapajele Guvernului Dăncilă şi ale majorităţii parlamentare la adresa luptei anticorupţie şi a statului de drept. A greşit preşedintele?

Discursul de marţi 23 octombrie ţinut de Klaus Iohannis în faţa Parlamentului de la Strasbourg vine într-un context complicat pentru România şi pentru Uniunea Europeană. Partidele europene se pregătesc pentru marea bătălie electorală din primăvara anului viitor, în timpul preşedinţiei României.

Pentru prima dată, alegerile europene vor avea o miză crucială pentru viitorul a jumătate de miliard de cetăţeni, atât cât numără populaţia Uniunii Europene.

Până acum, miza acestui scrutin, a fost conducerea politică a Uniunii care se decidea între partidele tradiţionale, Popularii Europeni şi Socialiştii Europeni. În practică, cele două forţe au colaborat şi au realizat, de fapt, o conducere consensuală după alegeri, realizând un echilibru al puterii, o majoritate dreapta-stânga în Parlamentul European şi o împărţire a funcţiilor cheie din structurile europene.

Acum, partidele pro-europene se vor bate cu naţionaliştii şi cu populiştii care vor distrugerea proiectului european. Nu mai asistăm la un balet stânga-dreapta, ci la o bătălie în toată regula în care democraţia se luptă pentru supravieţuire cu forţe antiliberale, autoritariste, extremiste.

Contextul este cu atât mai tensionat, cu cât Europa Centrală alunecă, din ce în ce mai îngrijorător, spre atitudini antieuropene radicale.

În aceste împrejurări, poziţia României a devenit mult mai importantă decât ar fi fost în vremuri liniştite. România este o ţară mare, cu importanţă geostrategică în flancul estic. Asaltul PSD-ALDE asupra independenţei justiţiei şi reprimarea manifestaţiei din 10 august au ridicat pentru mulţi europeni problema cursului pe care îl va urma România. Se va duce spre Ungaria şi Polonia? Va rămâne europeană?

Prestaţia Vioricăi Dăncilă de acum trei săptămâni a ridicat gradul de alertă. Citind din foi, doamna Dăncilă a reiterat mesajele de partid privind statul paralel şi a avut o atitudine agresiv anti-europeană.

Marţi, 23 octombrie, preşedintele Iohannis nu a căzut în capcana de se răfui în Parlamentul European cu Dăncilă şi cu Dragnea. Preşedintele României a procedat corect din moment ce el venise să vorbească despre viziunea sa şi poziţia statului român faţă de viitorul Uniunii Europene. Dăncilă fusese invitată sa prezinte poziţia guvernului de la Bucureşti acuzat că încalcă independenţa justiţiei şi drepturile omului. Iohannis a venit să vorbească despre viitorul Uniunii Europene!

Preşedintele a dat o direcţie fermă şi clară, România rămâne un pilon al unităţii, democraţiei şi coeziunii Europene. Românie se poziţionează alături de nucleul UE şi nu alături de inamicii Uniunii. Evident, preşedintele a apărat independenţa justiţiei şi continuarea luptei anticorupţie, precizând chiar la declaraţia de presă ţinută împreună cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, că nu va renunţa sub niciun motiv la standardele legate de funcţionarea justiţiei şi de continuarea luptei anticorupţie.

Sala Parlamentului European nu a fost plină, dar prezenţa a fost mai numeroasă şi mult mai activă decât la multe discursuri anterioare, semn că interesul pentru România este semnificativ.

Mesajul preşedintelui Iohannis a venit ca un balon de oxigen, România nu a sărit în tabăra anti-UE, aşa cum lăsase să se înţeleagă premierul Dăncilă. În lunile cele mai grele care vor urma de la 1 ianuarie 2019, când România se va afla la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, atunci când va fi Brexit-ul şi se va hotărî soarta UE la summit-ul de la Sibiu, România va fi în mod corect faţă de interesele sale naţionale de partea pro-europenilor!

Este tot ceea ce contează!

Dacă ar fi transformat discursul său într-o tiradă la adresa PSD, preşedintele ar fi greşit. Nu pentru că PSD ar trebui menajat, ci pentru că prestaţia sa ar fi devenit irelevantă la nivel european. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, spunând cât de vechi şi de strânse relaţii are cu România, a vorbit despre un consens, despre o soluţie politică în România astfel încât aderarea la spaţiul Schengen să se facă în prima parte a anului viitor. Dar o soluţie care să nu afecteze statul de drept.

Lăsând lucrurile pentru dezbaterea internă care va fi din ce în ce mai dură, Iohannis evitat transformarea mesajului său european într-un episod al conflictului intern exportat în Parlamentul European.

Ca să răspundă celor care îi cer să fie mai combativ cu PSD, preşedintele nu are decât să ia taurul de coarne acasă, zi de zi, 24/7. Asta nu-l împiedică nimeni să o facă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite