Marga: În Tratatul European premierul e echivalentul unui şef de stat. Ponta poate merge la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Tratatul European primul-ministru este "echivalat cu rolul unui şef de stat", a declarat, marţi, la Antena 3, ministrul de Externe Andrei Marga. Acesta a reiterat că Ponta poate participa la Consiliul European, deşi preşedintele Traian Băsescu susţine contrariul.

"Primul-ministru este echivalat în Tratatul european cu rolul unui șef de stat, în sensul că primul-ministru poate participa la Consiliul European și, în multe situații, el reprezintă statul respectiv", a spus Marga. Ministrul de Externe s-a întrebat, în mod retoric, "dacă
se înșală cele 25 de state care își trimit prim-miniștrii la Consiliul European".

Marga a reiterat că, potrivit tratatelor în vigoare, premierul poate participa la Consiliul European. El a spus că e firesc ca Ponta să participe la acest eveniment din moment ce la Bruxelles se vor discuta chestiuni interne ale Uniunii, respectiv generarea de noi locuri de muncă, buget, "care evident intră în competența unui prim-ministru".

"Trebuie să revenim la normal, fără ca această revenire la normal să însemne o ofensivă contra unei persoane. E o discuție privind competențele instituțiilor românești. Nu e nicio supărare, n-ar trebui să fie nicio supărare, e clar că Guvernul este cel care răspunde de politica externă a României, în fața Parlamentului înainte de toate. Din acest motiv, primul-ministru nu poate lipsi de la Consiliul European", a adăugat Andrei Marga.

Marţi seara, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, potrivit articolului 80 din Constituţie, preşedintele ţării este cel care reprezintă statul român. Primul-ministru poate reprezenta statul român la asemenea reuniuni numai dacă şeful statului îl delegă să facă asta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite