Marea capcană a bugetului

Publicat:
Ultima actualizare:

După nenumărate amânări, ieri seară Ministerul Finanţelor Publice din România a publicat pe site-ul propriu proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2019. Care ar urma să fie aprobat în proxima şedinţă de guvern.

Nefiind economist, nedispunând aşadar de competenţele necesare spre a comenta cât de cât profesionist cifrele, mă voi mulţumi să observ totuşi că, în pofida asigurărilor date zilele trecute pe contul său de Facebook de preşedintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, viitorul nu sună deloc bine.

Şi nu sună nicidecum bine nici pentru parlamentarii majorităţii, nici pentru guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă şi mai ales pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea însuşi. Aceasta fiindcă e foarte posibil că Bugetul să nu fie adoptat atât de repede pe cât şi-ar dori-o cei ce l-au croit, din câte se pare, cu creionul chimic şi abacul.

Nu Opoziţia parlamentară căreia inşi precum Tăriceanu, Nicolicea sau Iordache au dovedit că sunt experimentaţi în a-i închide gura în cursul dezbaterilor le va crea probleme autorilor Bugetului şi guvernului Dăncilă, ci Asociaţia municipiilor din România. Mai concret, primarii oraşelor mari şi mijlocii din România. Care au respins tot joi, în cel mai categoric mod cu putinţă, toate propunerile şi ofertele negociatorilor Executivului şi care au anunţat că vor exercita presiuni asupra parlamentarilor. Indiferent de formaţiunea politică din care provin aceştia. Adică le vor cere să îşi reamintească că şi-au dobândit mandatul graţie voturilor primite din partea locuitorilor şi pe care acum i-ar trăda dacă ar vota propunerile guvernului. Aceste propuneri însemnând un nou sistem de reguli ale căror consecinţe ar fi reducerea drastică a investiţiilor. Respectiv a şanselor date unei vieţi mai bune, mai în conformitate cu standardele modernităţii europene.

Forţa respectivei Asociaţii vine din faptul că nu dă expresie numai nemulţumirilor primarilor ce fac parte din Opoziţie. În ei vrea să lovească guvernul căci Opoziţia controlează cam 80% dintre marile oraşe ale României. Ci şi a multora dintre aleşii pe listele Puterii. Şi nu e vorba doar despre Gabriela Firea sau Liviu Negoiţă.

Sunt nenumărate indicii că revoltaţi sunt mult mai mulţi primari ai PSD sau ALDE care, dacă bugetul ieşit din creionul şi abacul lui Darius Vâlcov şi Eugen Orlando Teodorovici va deveni lege vor trebui să renunţe la investiţii. Or, nu trebuie uitat că 2019 este an preelectoral, că 2020 e anul scadenţei, anul în care mulţi dintre primarii şi consilierii locali aflaţi acum în funcţie vor încerca să îşi reînnoiască mandatul.

Or, pe oamenii, pe aleşii PSD din teritoriu, pe primari, dar şi pe parlamentarii partidului care şi ei se gândesc deja la şansele reînnoirii mandatului la finele anului care vine s-a bazat miraculoasa carieră a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Fost secretar general al PSD, fost şef al organizatoricului partidului.

Oamenii aceştia din teritoriu l-au ajutat să câştige nenumăratele războaie din PSD care au avut loc în cursul anului 2019 şi e foarte puţin probabil că o vor mai face. Ieşirea din viaţa publică, pieirea politică a lui Liviu Nicolae Dragnea s-ar putea să vină nu din cauza Opoziţiei, nu graţie dezertărilor periodice, mai mult sau mai puţin semnificative în partidul lui Ponta, ci chiar din cauza unei posibile revolte iscate în rândurile nomenclaturii pesediste.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite